Съдът е категоричен: Дворецът "Врана" е на Симеон Сакскобургготски

Дворецът "Врана" е част от шестте дела по така наречените "царски имоти"
Обновена: 12 дек 2022 16:31 | 12 дек 2022 16:31, Нели Христова
140
Съдът е категоричен: Дворецът "Врана" е на Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца "Врана" и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно, предава Лекс.бг. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота.

Върховните съдии изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Върховният съд излезе с окончателно решение по казуса с двореца "Врана" в София.

Според магистратите той е на Симеон Сакскобургготски.

Дворецът "Врана" е част от шестте дела по така наречените "царски имоти".

Сагата започва през далечната 1947 г., когато в България монархията е сменена от Народна република. Тогава е приет специален закон, с който царските имоти стават държавни.

42 години по-късно властта пак се сменя и Конституционният съд излиза с решение, че законът за царските имоти от 1947 г. не отговаря на Конституцията. Имението „Врана”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ гьол и горите в Рила са върнати на царската фамилия „на основание решение на Конституционния съд”.

По-късно по казуса "Царските имоти" започват няколко съдебни дела. Държавата настоява пред Темида не само, че имотите са нейни, а че винаги са били нейни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
България е имала Царе,и е била велика,сила.Но след намесата на Русия потомците им са преследвани повечето избити и последствията ги виждаме в този момент ние сме мишки.Благодарение на комунистическия режим и най вече русия.след 44г.когато комунистите направиха преврат в България с помощта на Русия.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, супер. Сега българската държава да се самосезира и да връчи на Симеончо сметка за 77 години поддръжка на имота, с лихвите.
105
3
 
5
 
! Отговори
голяма излагация преди 1 година
Как може да решават,че дворецът е на Симеон. Това би означавало, че той е още действуващ цар на България! Има хора, които са се самозабравили и взимат неправилни решения. Дворецът и останалите имоти не са на Симеон, а са на държавата. България е република, но някой се е самозабравил. Това не са наследствени имоти, нито дворците, нито горите и планините, защото Фердинанд, дядото на Симеон е наложен за цар от западните държави и той не е потомствен българин от царски род.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
65 Това е обичайна практика в България, за да скрие своята некомпетентност и продажност, българската прокуратура и съд налагат решенията си без право на обжалване.
103
2
 
6
 
! Отговори
Божията ръка преди 1 година
Явно хората от НДСВ ги застига божията промисъл.. Каролев и т.н. Не бъдете алчни и зли. Човек предполага - Господ разполага.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажни съдии,ефтини за покупка.
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А французите кога ще върнат Версай на наследниците на Луи 16 на когото така дивашки отрязаха главата тези диваци от ,,цивилизования свят,, ???
100
1
 
7
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Отменят са резултатити от ВСВ и са реабилитира фашизма."имотите" на Кобургите са отнети щот дукараа на БГ две национални катастрофи, стотици хиляди избити българи и отнети територии.Кобургите са проклятието на България.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Милен Велчев и компания се разхождаха на държавни разноски из Боровец и "Царска Бистрица". По пътя се виждаше поголовна сеч на вековни дървета. Айде стига, ненаядоха се.., не му стига божията поличба с Кардам. Какво ще остане за нашите деца като изсечем горите и заграбим ресурсите на България в полза на западните народи?!?
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше една приказка на Андерсен "Гледайте, гледайте, царят е съвсем гол!". Ами тъй да бъде - българският народ достатъчно е платил за охолния живот в миналото на царското семейство.
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баща му може да е бил цар, но смятам, че този е никой. Едно *** на западните тайни служби. Така ни оправи за 800 дни, че вече нямаме живи баби и дядовци.
96
2
 
5
 
! Отговори
Debo преди 1 година
Честито българи и "Царя" ви оправи.Да заповяда следващият месия
95
2
 
4
 
! Отговори
Народният съд преди 1 година
Той дължи милиарди като пряк наследник за насените щети и национални катастрофи от дядо му..
94
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз пък претендирам за всички приватизирани фабрики с прилежащите им почивни станции защото са строени от моите лишения и данъци.
93
0
 
4
 
! Отговори
ТИЯ ОЩЕ ЛИ СА преди 1 година
ЖУВИ > НЕ МРЪТ ГУЩЕРИТЕ
92
0
 
9
 
! Отговори
Един българин.. преди 1 година
Това е като все едно в Британия,Бъкингамския дворец да е собственост на кралското семейство! Пълни глупости! Построени са за да са на разположение на него,но не са негова,а държавна собственост. И как точно дядо му го е построил,като всички знаем,че е бил цял в дългове от лек живот и хазарт.Той е бил пробита гайда още тогава,но продажните ни и загубени политици са търсили уж обединител,цар,държавен глава. А какво са избрали? На геврека,дупката. Или Борис 3ти ги е спечелил тези пари! От какво? От някаква работа? Ама моля Ви се,не се шегувайте ако обичате. А Симеончо пък е съвсем никой и никой о
91
6
 
2
 
! Отговори
Дзвер безподобен преди 1 година
А бе Вие друга работа нямате ли си та се занимавате с това дали Царят има право да претендира за имоти изети от комунистите незаконно
90
5
 
9
 
! Отговори
HePoH преди 1 година
Най-големия предател на България
89
2
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- Какво да кажем? - За има-няма 800 дни се оправи финансово човека...
88
3
 
7
 
! Отговори
Пюскюлец преди 1 година
За тва ли дедо Русороб Куборготски се кланяше на Мутрофонова преди няколко дни? Явно Мутрофонова държия българския съд... има логика, за тва е на практика нямаме съд