Съдът е категоричен: Дворецът "Врана" е на Симеон Сакскобургготски

Дворецът "Врана" е част от шестте дела по така наречените "царски имоти"
Обновена: 12 дек 2022 16:31 | 12 дек 2022 16:31, Нели Христова
140
Съдът е категоричен: Дворецът "Врана" е на Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца "Врана" и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно, предава Лекс.бг. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота.

Върховните съдии изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Върховният съд излезе с окончателно решение по казуса с двореца "Врана" в София.

Според магистратите той е на Симеон Сакскобургготски.

Дворецът "Врана" е част от шестте дела по така наречените "царски имоти".

Сагата започва през далечната 1947 г., когато в България монархията е сменена от Народна република. Тогава е приет специален закон, с който царските имоти стават държавни.

42 години по-късно властта пак се сменя и Конституционният съд излиза с решение, че законът за царските имоти от 1947 г. не отговаря на Конституцията. Имението „Врана”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ гьол и горите в Рила са върнати на царската фамилия „на основание решение на Конституционния съд”.

По-късно по казуса "Царските имоти" започват няколко съдебни дела. Държавата настоява пред Темида не само, че имотите са нейни, а че винаги са били нейни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Основната причина България да е на опашката на Европа е в корумпираната съдебна система. Явно няма достойни хора. Симеон ще взима, защото има кой да му даде. Ти на мен - аз на теб, на такъв принцип работят държавните институции в България.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що така , бе ? Дедо да не го глАсят пак за премиер ?!
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Da го разпускат този съд. :(
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дворците не са ли на институцията монархия. А не на монарха. Какво сега? Ако някога се пръкне друг монарх по нашите земи, нови дворци за него, така ли?
83
4
 
10
 
! Отговори
Лео Меси преди 1 година
Тамън му върнаха имотите и ще вземе да гушне букета от възторг! Като е дърт никакви имоти не могат да вдигнат самолета.
82
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъга народа 900 дни, докато натрупа сметката си, а сега и подаръци му раздават, това само в бг може да се случи
81
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е заплаха да България, Русия е агресор, под санкции, диктатура, която финансира тероризма. С тези факти България се е съгласила, чрез декларации и официално приети сокументи в българския парламент и в ЕП. Освен това, България е неприятелска страна за Русия, според указите на Путин. Българомразката Митрофанова, замалко не бе изгонена от България, след унизителните й изказвания по наш адрес. Трябваше ли Симеон Сакскобурготски да приеме тези хора в дома си, в двореца Враня? Не.
80
4
 
10
 
! Отговори
Булгаропитек преди 1 година
Цар Киро май не е единствения манgal
79
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата династия на Саксенкобургготите е незаконна, защото Фердинант е интронизиран без съгласието на руския цар по берлинския трактат: "Член 3. Българският княз ще се избере свободно от народа, като този избор ще се утвърди от Високата Порта при съгласието на великите сили." Тая династия донесе само катастрофи на България
78
5
 
13
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Царското семейство когато бяга от България отмъква много злато , ценности и пари..... ТЯХ няма ли да си ги искаме или само ще връщаме.....
77
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
86 Симеон Сакскобурготски не е цар, защото България е парламентарна република, станала такава с референдум. После, той сам се отрече от "властта дадена му свише", за което претендира всеки монарх, като се яви на избори, като обикновен гражданин. Така бе избран за премиер, номиниран от НДСВ.
76
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданинът Симеон Сокскобурготски не е имал моралното право, да приеме в дома си руския агресор, в лицето на представители, на Московската патриаршия и агент Митрофанова, известна с омразата си към българите. Докато в същото време руските войски избиват невинни украинци, превръщат в пепел украински градове и села, прогонват милиони украинци от домовете им. Агресорът Путин, употребява МП за политически цели.
75
4
 
10
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Защо му подариха имотите на царя мошеник? Защото помогна да се свали от влас Костов и България да се циментира за 20 години под ботуша на Русия. Затова сме най-бедни в Европа. 20+10+50 години руско робство.
74
2
 
15
 
! Отговори
Просяк преди 1 година
Кобургите нямат нищо..Собственост е на Интенданството.Имаме тотална загуба на държавност и суверенитет.Този смок не си е взел поука от смъртта на Кардам,която е пряко следствие от изсичането на горите в Рила
73
2
 
19
 
! Отговори
SPQR преди 1 година
Мошенника цял живот нищо не е бачкал а само мошенничи нас данъкоплатците а тая загубена "държава"!Голтак ама изведнъж се появи отнякъде и ни ограби и стана милионер!Римляните едно време такива са ги разкъсвали насред площада!
72
2
 
19
 
! Отговори
ЦАР преди 1 година
Много Хора изгоряха с Имоти , но Царя НЕ . Във Франция са решили проблема с Имотите на Краля - просто са му отрязали Главата на Гилотината . Гадните Комунисти е трябвало да го направят през 1945 година , вместо да го изпратят като Воевода и да му плащаме Издръжка 50 години .
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До питанка - ух ама много хубаво ни оправи!
70
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Врани да грачат на покрива на "Врана"
69
2
 
13
 
! Отговори
питанка преди 1 година
Оправи ли вА, "царчето", а ?
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега с тоя ПРЕКРАСЕН прецедент - ако се сетят турците - султанските имоти да си поискат обратно - и ох олеле