Проблемът с РСМ вдъхнови двама историци за нова книга

"Илюстрована история на Средновековна България" е за всеки
16 дек 2022 09:41, Анисия Иванова
14

Етнографският комплекс в Златоград издаде "Илюстрована история на Средновековна България". Автори на книгата са проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

"Трудно е да се каже колко време отне, защото се правеше на етапи. Самото писане не беше толкова дълго, защото ние с проф. Павлов имаме кратки истории за България. Но основните автори, които са художници, са Николай Русев и Марина Варенцова. Те са завършили в Санкт Петербург. Те са специалисти по портретите и баталните сцени", каза проф. Николай Овчаров в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че читателите ще могат да видят 36 картини от нашето Средновековие.

"Отдаваме внимание на цариците, защото първоначално са били пренебрегвани за сметка на царете, но последните години тази несправедливост беше премахната от проф. Пламен Павлов, който направи няколко книги за българските царици, с които ни разкри тази по-неизвестна страна. По тази книга човек може да придобие представа за българската средновековна история, но и да си я онагледи с картините, карти и снимки от последните открития", допълни проф. Овчаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

И разкри, че обмислят да направят нови символи, свързани с българската история.

"Книгата започва с въпроса - "Защо България е империя". А една от идеите да се направи тази книга бяха проблемите със Северна Македония. Тя не е само за деца, подрастващи и чужденци, а и за български политици. Нека да я прочетат. Идва ми идея - да направим 240 бройки и да се дадат на депутатите в българския парламент, за да си я четат. През последната година видяхме как много български политици не познават историята ни и как с лека ръка искаха да прескочат някои проблеми", коментира още проф. Николай Овчаров.

И е категоричен, че трябва да намерим път за изход от политическата криза.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
художника преди 8 месеца
Чудесно начинание. Успех на книгата!