Гешев: Съзнателно не се приемат закони срещу катастрофите и корупцията

Защото някои от тези, които ги приемат, трябва да влязат в затвора
21 дек 2022 10:39, Александър Попов
44
Гешев: Съзнателно не се приемат закони срещу катастрофите и корупцията
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с близки на загинали и пострадали при тежки транспортни произшествия в читалище "Св. св. Кирил и Методий" в пазарджишкото село Братаница.

"Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме съпричастни с вас. Ще направим всичко възможно да има справедливост. Но за да настъпят промени и да спасим други български деца, са нужни съвместни усилия. Заедно - гражданите и институциите, които имат желание да работят за народа, трябва да направим всичко възможно това повече да не продължава. Целта ни е с вас – гражданите, да накараме институциите, които не са си свършили работата, да си я свършат, за да има справедливост за загиналите и бъдеще за живите деца. Всички трябва да си свършат работата – Народното събрание да приеме различни закони, изпълнителната власт да осъществява реален контрол на хората, които нарушават пътната безопасност", каза Гешевдобави Гешев.

На срещата в Братаница присъстваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност, главен инспектор Асен Гешев, началник на сектор Пътна полиция при ОДМВР-Пазарджик, инж. Мая Шимбова, директор на Областното пътно управление в града, окръжният прокурор на Пазарджик Албена Кузманова, представители на местната власт в с. Братаница и с. Ветрен дол, както и Иван Спасов, представител на семействата на убити при ПТП, и отец Димитър, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник в църквата „Св. Троица“ в с. Братаница.

"Основният проблем, който стои от години, това са остарелите закони, които позволяват евентуални убийци на пътя да отървават затвора. Ако в бъдеще се приеме предложението да се отнема моторно превозно средство на водач, употребил алкохол или наркотици, това чувствително ще намали риска да има други загинали деца по пътищата. Казват, че това нарушава правото на собственост, но продължавам да задавам въпроса – а правото на живот?", заяви главният прокурор.

Главният прокурор уточни, че последствията, изразяващи се „недай си боже в смърт“, ще продължат, ако не се решат причините - законодателство, организация и много други. Той посочи, че в голяма си част пътнотранспортните произшествия се квалифицират като деяние „по непредпазливост“, независимо дали шофьорът е употребил наркотици или е бил пиян, дали се е движил с 50 км/ч или 100 км/ч над разрешената скорост. Главният прокурор даде пример с пътнотранспортното произшествие, при което бе отнет живота на журналиста Милен Цветков.

"Обвиняемият бе привлечен към наказателна отговорност от наблюдаващия прокурор за „умишлено причинена смърт“, беше оправдан за това и бе осъден за непредпазливост. Това не е толкова вина на правосъдната система, това е проблем в законодателството", каза главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата е внесла експертни предложения за промени в законодателството управлението на автомобил след употреба на алкохол или наркотици с причиняване на смърт да се квалифицира като умишлено престъпление.

Главният прокурор акцентира и върху друг проблем - в България е законно един прокурор или съдия в два еднакви случая да постанови коренно различни присъди или решения – при единия случай виновният да е осъден и да лежи в затвора, а в другия - да е осъден условно. Част от причината е и че реална система за контрол няма.

„Държавата съзнателно не приема закони за борба не само с катастрофите, но и с корупцията“, заяви главният прокурор, защото ако се приемат, някои „от тези, които ги приемат трябва да влязат в затвора".

"Не сме безгрешни, в някои от случаите и ние имаме вина, но имаме желание това да се промени. Трябва обаче и гражданите да го искат, да има гражданска енергия за промяна - независимо дали става дума за убит по пътищата, за корупция или разпространение на наркотици", каза Иван Гешев.

Историята си разказа и жена, загубила сина си в катастрофа. Тя и близките й питат защо на шофьора, предизвикал катастрофата, не е било отнето свидетелството за управление на МПС, а делото продължава вече 3 години. „Наложи се да сезираме институциите, че след инцидента шофира из града и едва тогава му беше отнета шофьорската книжка", каза жената и попита защо обвиняемият за смъртта на сина й не е бил задържан под стража през цялото време на делото.

Иван Гешев отговори: „За престъпления по непредпазливост, каквито за съжаление са повечето според Наказателния кодекс, който е от 1968 г., само в изключителни случаи задържат под стража извършителя, причинил пътнотранспортното произшествие. В закона има ограничение - ако деянието е непредпазливо, той може да бъде задържан най-много 2 месеца. Минат ли, автоматично му нарушаваш правото на свободно придвижване и осъществяваш състав на престъпление“.

Отец Димитър призова да започнем да се учим и „да изграждаме в себе си човещината“. „Тогава ще има по-малко катастрофи и по-малко сълзи“, обърна се той към присъстващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти една Мата Хари не можеш да откриеш, какво ще бориш? Слага 1 милион евро в шкафчето на министър-председателя, Гешев не се интересува от тази престъпница.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Цацаров така прехвърляше топката, "Всичко зависи от законодателя", а защо е сложен там за 20 бона заплата, не е ясно.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаше реформаторско мнозинство и тебе нямаше да те има.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вярно ли е, че Гешев е потулил сигнал срещу купуване на книжки, може и да е вярно, аз швед в учебна кола не съм вижда, а те повечето неграмотни, ама с книжки. Как стават тия работи, не знам.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Законите ги има, няма прокуратура, която да ги прилага. Всички проблеми на държавата идват от липсата на контрол на прокуратурата. Можеш да ги разправяш тия на бабичките дето ги бият по селата, ние обаче знаеме къде е проблема.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев, я си кажи и Прокопиев осъди прокуратурата, май за трети път, като тоя, ние данъкоплатците ще трябва да му дадем 50000лв. С такъв главен прокурор като тебе, нищо добро не чака родината ни. С корупция държава не се оправя, да кажеш на майката на шефа ти.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко : А ве Гешка , представяш ли си Господ да беше истински?Геши: Да не дава Господ...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение от коя партия си. Ти си шофьор на пътя и трябва да внимаваш. При нас всичко се политизира и маргинализира и затова сме на този хал. Проблема е в МВР и корупцията там е страшна и повсеместна. Например прослувутата Симона, която укрива Семерджиев по цял ден ги разтягат по телевизията, но тя е още служител на МВР. Това е положението, няма управия и няма да има.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 33 - Семерджиев е гербав. Не случайно си направи автомивка в хотел Маринела след като гербавите го взеха от Ветко. Отделно е от София-Запад които са гербава агитка.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семерджиев и милиционерката Симона са от БКП корен, можете сами да го проверите! БКПто е най-опасното за България племе/общество!!!!
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ни напълно нов, много по-суров спрямо престъпниците НК. Законите в момента са пълна гавра със съвестните граждани!
17
0
 
3
 
! Отговори
Така е но ! преди 1 година
Загубата на човек е най лошото и както и да се случи остава че е загуба не може за едно да е така а за друго онака ? Давайте за всичко по 30 г затвор и няма-- аз без да искам ! --- само че не ми е ясно какво ще правят адвокатите и кой ще оправя богаташите ? Не знам закон без вратички ! Както се казва ,закон не ги лови ,,, Е Гешев е първия който ще промени цялата реалност ,или си приказва те така,да е жив и здрав ,*** ми е много трудно да му повярвам !
16
0
 
3
 
! Отговори
Така е но ! преди 1 година
Нека уважаемите юристи докажат кое е по опасно разпространението на наркотици или катастрофите и да се види кое колко жертвуи е причинило ! Нека се помисли по въпроса къде другаде ;по света се правят пътища като нашите тесни и непригодни за броя на автомобилите може този който да ги е стройл да е масов убиец и всеки ден да се радва ! Защо има лекарска грешка ,ами ако не е грешка ,той не може да сбърка и да не знае какви са последствията ,нали учи или може да се съветва как така грешка ?
15
2
 
4
 
! Отговори
Жоси преди 1 година
Каскета така и не обясни как след като е изнудвал собственика на сирена Жоси ,акции от компанията са станали собственост на баща му
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най гот е да се оправдаваш с нещо и да кибичиш. Че и ти минава номера. Ако искаш да свършиш работа, намираш начин - като с Иванчева, ако не искаш - си измиваш ръцете като пилат...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕШЕВ, ХОЛАНДИЯ И АВСТРИЯ ИМАТ ВЪПРОСИ ЗА ВИСОКАТА КОРУПЦИЯ! ЧАКАМЕ ЗА ШЕНГЕН! С ТИЯ КОКОШКАРСКИ ВЪПРОСИ ОТБИВАШ НОМЕРА?
12
0
 
3
 
! Отговори
Така е но ! преди 1 година
Влизат във къща да крадат те знаят ,че стопанина може да ги приклещи и да се почне бой и те да го убият значи всеки тръгнал да краде умишлено влиза да те убие защото няма начин този смел крадец да не предположи и подобна развръзка ! Много хора загинаха от хероин защо продавача на херойн не е класифициран като масов убиец и не лежи до края на живота си във затвора ! Итака по цялата верига на наркоразпределени ,търговци на оръжие и др !
11
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
гешка, ти оправи бебетата :)
10
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Твоят човек, открадна парите, а пътища няма. Стига си лопал, а почни от там.
9
1
 
2
 
! Отговори
:) преди 1 година
Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, свръх нагъл, каскет :)