Директорът на "Шейново": Биологичните майки са изяснени

Въпрос на юридическа процедура е да се върнат бебетата при семействата си
Обновена: 22 дек 2022 09:35 | 22 дек 2022 09:29, Петя Славова
130
Директорът на "Шейново": Биологичните майки са изяснени
Снимка: БГНЕС

"Биологичните майки са изяснени. Абсолютно е ясно кое дете на кое семейство е и вече е въпрос на юридическа процедура за размяната на децата". Така коментира случая с разменените в болница "Шейново" бебета на извънреден брифинг тази сутрин директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.

Той обясни, че толкова късно информацията е стигнала до обществеността, защото от болницата са искали да се запази мълчание с оглед запазване на личните данни. "Най-потърпевши от създадената ситуация са двете семейства. Затова нямаше голяма информация по случая", поясни той и допълни, че проверката тече бързо и на практика биологичните родители са изяснени. Освен от прокуратурата, тече и вътрешна проверка на болницата. От нея е станало ясно, че няма грешка в гривничките на бебетата. Те са им поставени при раждането. Но има разминаване при гривните на майките.

Още по темата

"На майката, която има гривна за бебе А, е дадена тази на бебе Б, която е с друг номер. Това е недопустимо. Много органи разследват, включително и ние как се е стигнало до тази ситуация. Имаме яснота за това нещо и ви уверявам, че хората, които са допринесли за тази грешка, ще бъдат наказани изключително тежко." заяви д-р Велев.

Той заяви, че има смущаващи факти, които за момента не могат да се обяснят: "Смущаващо е, че първо по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривните. При изписването тези гривнички също не са били сверени, което трябва да е в протоколите.  Три месеца е дълъг период, още повече, че едната майка много добре си съхранява всички документи".

В болницата са разбрали за инцидента на 8-9 декември, когато едната от майките се обажда на неонатоложката. Тя казва, че има съмнение, а на следващия ден директорът е уведомил полицията. 

Д-р Велев увери, че бебетата не са разменени по време на раждането. Размяната е настъпила по-късно, когато са приети в неонатологично отделение и после в специални кошчета са ги занесли на майките. "Тези кошчета имат номера на бебето. Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата", заяви още лекарят и допълни, че за него това е низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата.

Той бе категоричен, че това не оправдава болницата и се извини на двете семейства. Обеща да им се помага с психическа и здравна помощ.

"Повече от 30 г. съм лекар акушер-гинеколог, такова нещо не ми се е случвало. За първи път ставам свидетел на такъв случай и нямам точно обяснение, но няма умисъл. в момента.

Също така стана ясно, че след приключване на проверките и се установи виновността на съответните лица, те ще им бъде потърсена административна и съдебна отговорност. Говорено е с всички служители и над 30 са дали показания в прокуратурата.

Д-р Велев коментира и подаване на евентуална оставка, ако му бъде поискана, но уточни, че по-важното е историята да приключи щастливо за семействата.

Той уточни, че е имало съдействие и от двете страни и в рамките на седем дни са осъществени всички следствени действия, процедури, разпити, взети са биологични проби. "Това е логично, защото всяка майка би трябвало да очаква да си получи своето бебе", допълни лекарят. До този момент директорът на "Шейново" не е разговарял лично с майките, но е готов да се срещне с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никаква оставка на доктора, да отиват на училище.
63
4
 
10
 
! Отговори
Разобличени! преди 1 година
ГЕРБ са виновни. Ако не бяха съсипали държавните болници, това нямаше да се случи.
62
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, да бяха учили математика тия майки. То не става хептен да си необразован. Да не можеш да различиш и запомниш няколко цифри...
61
2
 
14
 
! Отговори
Няма държава преди 1 година
Каква държава... не стига че не се интересува от гражданите си, ами вече не се интересува и от новородените.
60
2
 
10
 
! Отговори
Голема работа преди 1 година
2 бебита въртят цялата държава на малкия си пръст. От воле влизат в дълбоките води на живота. Живи и здрави да са лапитата
59
1
 
6
 
! Отговори
CTO преди 1 година
народът иска пу ч, всички оставка и по затворите за назидание следващите на тяхно място да знаят какво ги чака ако не си вършат работата с парите на народа
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майките за какво са майки ако не си следят !!! смех. Вижте пингвините бе, всяка майка си намира пилето в колония от 100 хиляди пингвина. А тука и гривни ви дават, и пак не можете.
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази болница и във всички други положението е едно и също - работят хора които им дреме на ... за пациентите. Чакат само да им мине смяната и чао. Никой вече не му пука за другите всеки го интересува само парите. Това е. Просто трябва навсякъде да е обяснено много подробно как човек да се оправя сам иначе му е спукана работата.
56
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, ***, докторите не са длъжни да помнят и няма как да помнят физиономии на всяко новородено бебе. Изключително елементарни сте, ***.
55
1
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 1 година
Ползата на гривните е само за снимки в Инстаграм и Фейсбук. Друга функция както виждате нямат.
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гривните са затова, слагат се веднага след раждането и на майката и на бебето, да няма това онова. Другото е простотия. И после всяка майка е длъжна да си следи. Точка.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят юнак се роди 4200гр. Слава Богу, трудно беше да се обърка.
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие оплескахте яко работата, па сега трябва и юридическа процедура, която може да се точи и година, ако едната от майките , по-*** например, не съдейства. За вас трябва наказателна процедура, под носа ви да се случи такова безобразие.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много жалко, но мен например никой не ме предупреди, че може да правят въртележки с бебетата ни. И през ум не ми е минало. В началото ми направи впечатление, че моето си приличаше с това на съседната майка отсреща. На следващи кърмения ми се виждаше по-сериозно или по-недоспало. И толкова. Гривните се сваляха лесно.
50
1
 
6
 
! Отговори
Бягайте на Запад преди 1 година
Просто не стойте в България, на всяка цена! Държавата нарочно прави всичко наопаки!
49
1
 
13
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Гледах интервюто. Толкова нагъл човек скоро не бях виждала! Оставката е най-малкото, което трябва да последва след този скандал!
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НОИ сигурно ще им спрат и майчинските сега до изясняване на случаят! И ще се изясни сигурно като станат на 1.
47
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е най-странното, че нито една от девте майки не е обърнала внимание, толкова ли са неграмотни. Тези гривни са затова, ако стане размяна веднага да се поправи. А тука сега голямата олелия. Моята майка ми е казвала, че и на нея са и дали да кърми друго бебе, и тя веднага е реагирала на момента и са поправили грешката. Стига с тия паники.
46
0
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Направени са тестове и на бащите.Така че всичко е ясно.Остава да видим докога ще се туткат институциите,вместо да действат незабавно.
45
0
 
9
 
! Отговори
отколешна схема преди 1 година
Преди 30-тина години се смеех на предупрежденията на приятелка на майка ми, работеща в Майчин дом, да внимавам да не ми разменят бебето. Явно е била права...