Адвокат: Може една от майките да откаже да върне бебето

И двете семейства имат право да осъдят лечебното заведение
Обновена: 22 дек 2022 08:28 | 22 дек 2022 08:27, Петя Славова
67

Безпрецедентният за България случай с разменените бебета бе поет от прокуратурата. В лечебното заведение започна и вътрешна проверка.

Според адвоката по медицинско право Калина Михайлова, на този етап се твърди, че само една от двойките са направили ДНК тест, така че не може да се установи дали двете деца в действителност са разменени.

"В ситуация на емоционален дистрес е нормално майките да са в трудно емоционално състояние и да не оценяват фактите правилно. Съгласно Семейния кодекс майка на детето е жената, която го е родила. Трябва да се проследи дали точно и надлежно се е проверявало кое бебе се дава на майката.", коментира Михайлова в ефира на "България сутрин".

Още по темата

По думите ѝ има две възможности - бебетата да са разменени още по време на болничния престой или при самото изписване.

"Гривните, раздавани в АГ болниците, са специфични - индивидуални комплекти за майка и бебе. Факт е обаче че има ситуации, в които бебешката ръка е твърде малка и тя успява да се изплъзне", отбеляза Михайлова. И даде пример за добра практика от чужбина, където за да се избегнат подобни ситуации, се използва сканиращ софтуер.

Михайлова беше категорична, че ако бъде доказано, че двете деца са разменени, няма как те да останат при досегашните си родители.

"Нещата трябва да се случат плавно и с емоционално разбиране към майките. Възможно е да има отказ от страна на една от майките, но той ще бъде преодолян с юридически средства" , поясни тя.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът отново подчерта, че налице отново е последващ контрол - едва след този случай се назначават проверки в АГ болниците. "Проблемите са много и в редица сфери от здравеопазването. Те трябва да бъдат решавани системно и съвкупно, а не на парче", смята Михайлова.

Тя обобщи, че и двете семейства имат право да осъдят лечебното заведение и да получат обезщетение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
До някой преди мен преди 1 година
Това го разправях на един познат, "Имаш 9 месеца докато се роди детето , събирайте пари и си намерете, свястно място" , "Аааа ,НЕ - ти знаеш ли колко пари искат". После като събра разходите по "безплатното " раждане и проблемите които го съпътстваха и рече "Ти май прав беше". Най-голямата наглост беше че си плати за изборр на екип и като дойде време да се ражда , се оказа че неговия екип не бил на работа....
51
0
 
0
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Сканиращ софтуер ... wtf? Аз пък си мисля че е най-добре да се чипират, даже още преди да родени. "Че да няма грешки. За ваше добро е" ... а с новите изкуствени утроби изобщо няма да се занимавате с глупости. Ще имате време да се съсредоточите над работата в плантациите
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатът може да каже всичко,което му отърва, но защо сайтът Днес.бг публикува неговото изказване- да всява паника ли? След като съдът излезе с очакваното решение децата да се дадат на истинските майки и постанови, че решението е окончателно и не подлежи на обжалване да видим какво ще прави адвокатът!
49
0
 
9
 
! Отговори
нн преди 1 година
Станалото , станало. Прокуратурата незабавно да се само сезира и съдът веднага да се произнесе, толкова ли е трудно, разпорежда служебно ДНК тест на майките и децата и решава. Това трябва да стане светкавично. Ситуацията не чака, действието трябва да е немедлено. Но, в България е така от мухата винаги се прави слон.
48
0
 
13
 
! Отговори
Опази ни преди 1 година
Не стига, че крадат каквото им падне, а вече и деца започнаха от родилното да крадат.
47
0
 
10
 
! Отговори
ами преди 1 година
През кърмата се предават много сериозни болести - хепатит А например. Представям си какво преживява българската майка сега. Престъпление на държавата е детето да не се отнеме от ромката.
46
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Петко преди 1 година
Има нещо много гнило в тая история... Тия майки три дни са в болница и не могат да запомнят как им изглеждат децата ли? Те,вярно се променят бързо,ама за три дни... По-скоро е неква история скалъпена я,да осъдят болницата и да вземат пари ,я да сменят директора и да сложат някой друг,я нещо друго... Няма да се учудя двете майки и да се познават .Тя едната се усъмнила и чакала три месеца за ДНК тест....ай,моля ви се!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бебетата трябва да се чипират или да се слага номер с печат на стъпалото.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майките ще се съдят за бялото бебе. И двете майки са расистки.
43
3
 
11
 
! Отговори
Ивона Пехливанова преди 1 година
Боже, представям си как щях да се почувствам, ако това се беше случило на нас когато родих сина ни през март 2022 г.... ЕТо защо избрах да се доверя на екип, който не отговоря за още 100 деца същия ден както е в държавните болници и отидох в малка частна АГ болница, където цялото нещо ми излезе съвсем малко по-скъпо, защото и в държавните ти искат "избор на екип" и куп други такси и таксички...
42
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
всичко е замислено бяло дете на 5 години проси на 12 г ходи по тъмнитеулици на запада с евроценностите индииците раждат в тина киркова какво правитази госпожа в шеиново
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хан Тервел Коя от двете иска да даде детето в приемно семейство? Кога са съобщили?
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Хан Тервел Коя от двете иска да даде детето в приемно семейство? Кога са съобщили?
39
0
 
15
 
! Отговори
До Лол 33 преди 1 година
Много си наивен. Нали съобщиха, че и двете деца са момичета. Имаш ли представа колко ще струва на пазара за булки бялото момиче след 12-13 години? Точно ромката не е искала да върне детето. Но вчера имаше някакви намеци, че "едната майка чака резултатите от своя ДНК-тест", а за другата (за българката) ясно се каза, че тя е направила такъв тест по свое желание и е доказано, че бебето, което са й дали не е нейно. Значи може би ромката все пак се е съгласила да й направят тест или са я принудили.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези съвсем ще откажат българките и по едно дете да родят, или ще разменят бебета, или ще ги бият в родилното. А пък в интервюто с онази ромейка, стана ясно ,че не иска да размени децата.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 35 В други сайтове изрично се казва, че едната майка е българка, а другата е ромка. Предполагам, че българката е забелязала как с времето изпъкват някои специфични физически черти и затова се е усъмнила.
36
5
 
5
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
Желанието да се дадат на приемни родители(трансджендър и вероятно) показва че бързо скалъпената версия за "случайно разменени" бебета НЕ е вярна!
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абсолютно предумишлено !!!
34
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Няма да стане както казва юрист, защото случая стана много известен. Няма да посмеят. Освен това вероятно и двете майки са от етноса и би имало кървави сблъсъци поради темперамента им. Надявам се на справедливост. КАТО СИ ПОМИСЛЯ КОЛКО ТАКИВА СЛУЧАИ ИМА....
33
6
 
5
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Нито на документи нито по какъвто и да било друг фактологичен начин едно бебе не може да се обвърже с двойка родители.Акт за раждане е един хвърчащ лист с някакви вписани имена. Нито пише раса на детето, нито отличителни белези, нито ДНК!!Бялата майка да пие една студена вода, манхалката няма да върне бяло момиче.След 16-17г я изкарват във Франция или Белгия и много хиляди еврачета ще им докара.