Случаят с бебетата: Най-добре е да се тръгне по извънсъдебен път

Според Мария Шаркова, е очевидно, че става дума за пропуск
23 дек 2022 19:00, Петя Славова
43
Случаят с бебетата: Най-добре е да се тръгне по извънсъдебен път
Снимка: БГНЕС

Случаят с разменените бебето в болница "Шейново" доведе до много въпросителни, сред които и дали не се отделят твърде рано новородените от майките им и дали стандартите в болничните заведения не са архаични.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова, сега може да тръгнат и други дела срещу болницата.

"Има съдебна практика, която присъжда обезщетение за вреди, изразяващи се в изживян стрес и увреждания на психиката, несвързани пряко и непосредствено с грешка в лечението, а по скоро с нарушаване на правила, свързани с правилно протичане на процеси, организация в лечебното заведение, включително нарушаване на етични правила. Вероятно развръзката ще бъде в полза на родителите на децата", коментира тя пред БНР.

Още по темата

Винаги, когато такива спорове се разрешават извън съда, това е правилният начин, смята адвокатът. Според нея най-добрият начин е болницата да потърси извънсъдебни методи за разрешаване на този въпрос.

Адвокат Шаркова призна, че новината е била шокираща и за нея. Досега не съм имала такъв случай, каза тя и добави, че също и за медиите това е фрапираща информация.

Винаги, когато в един процес има човешки фактор, има слаби места, подчерта адв. Шаркова. По думите й е очевидно, че има някакъв пропуск. Според нея важното е сега много внимателно да се анализират процесите, да бъде намерено слабото място и да не се допускат повече такива случаи.

Очевидно е, че грешката не е в гривните, защото в случая няма размяна на гривни, каза още тя и добави, че явно има размяна на количките, в които бебетата са предавани на майките. Според нея тези остарели практики трябва да приключат.

Адв. Шаркова е категорична, че един от пропуските е при изписването, когато по думите й никой не е направил сравнение в номерата на гривните.

Тя смята, че трябва да има ясно разработена система и да се упражнява контрол. Според нея е грешка рядкото практикуване на първи контакт на бебето с майката - кожа в кожа. Ако тези деца не бяха разделени от майките, това нямаше да се случи, изказа мнението си тя.

Специалистът по медицинско право добави също, че по време на Ковид съвсем се е ограничил и достъпът на бащата в лечебното заведение.

Тя не е съгласна с тезите, че трябва да се водят дела за установяване на произход или за актовете за раждане.

Нямаме грешка в актовете за раждане - нямаме несъответствие между биологичните родители и записаните в актовете, подчерта тя. Децата са разменени фактически и в този случай няма да се водят искове, но е възможно да възникне спор, защото някой от родителите може да няма доверие на някои текстове, коментира адвокатът.

Тя смята, че при условие, че не са нужни искове, могат да се използват по-бързи механизми. Надявам се, че органите на съдебната власт ще действат по-бързо и в рамките на досъдебното производство експертизите ще установят фактите, каза Мария Шаркова.

Според нея е нормално семействата на разменените бебета да потърсят връзка помежду си и да имат нормални отношения. Тази грешка е факт, оттук нататък тряба да се намери пътят, категорична е адв. Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
5
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Днес е Коледа и стават чудеса . Дано случаят се приключи бързо . Всяка майка да гушка роденото от нея детенце . А Господ да отсъди кой е виновен за размяната !
32
1
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Знам два подобни случая. Едната жена е вече бабичка. Преди много години е раждала в провинцията, видяла си е детето. После й казали, че било мъртвородено, но тя цял живот повтаря "Чух му гласа, проплака." Семейството е работническо, така че нищо чудно да са им взели бебето, за да направят услуга някому. Още повече, че това е било за нея второ раждане и сигурно са решили, че едно дете й е достатъчно.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 Не е точно така. Първо трябва "да почерпиш" когото трябва. Освен ако не си много сръчна и съобразителна, за да успееш да размениш номерата на гривничките на бебетата така, че никой да не забележи.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-хубаво е прокурорът на републиката да повдигне обвинение за криминално престъпление. В случая имаме не само грешка - а шокиращо посегателство срещу устоите на обществото, изразени в кръвната родова врьзка между поколенията в семейството. Ние да не се люпиме в инкубатор. Извършеното престъпление е чудовищно. Но явно искат да го замажат.
29
0
 
4
 
! Отговори
Ми най-добре преди 1 година
Ще е за лекарите в които е грешката.А и лекар осъден трудно,още повече в наща държава
28
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимни 5,10,15 преди 1 година
Не сте разбрали. Севда е името на жената от порутената къща, която отначало не е искала да направи тест, после го е направила, но не иска да даде бебето и настоява, че то е нейно; резултатът от нейния тест още не е излязъл. Другата майка е дала сигнал, че се съмнява, че бебето й е сменено, направила е тест и се е оказало, че й е дадено дете, което не е нейно.
27
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимни 5,10,15 преди 1 година
Не сте разбрали. Севда е името на жената от порутената къща, която отначало не е искала да направи тест, после го е направила, но не иска да даде бебето и настоява, че то е нейно; резултатът от нейния тест още не е излязъл. Другата майка е дала сигнал, че се съмнява, че бебето й е сменено, направила е тест и се е оказало, че й е дадено дете, което не е нейно.
26
0
 
10
 
! Отговори
Казано накратко преди 1 година
Значи всичко зависи от каприза на тази, която не иска да даде детето, което си харесва. Може да се разберат още тези дни и децата да отидат при рождените си майки, но може и да се проточи дело, което да стигне до Страсбург, ако някое НПО реши да помага на едната страна, колкото и абсурдни да са нейните претенции.
25
0
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Тони,точно това и аз щях да напиша.
24
0
 
17
 
! Отговори
Тони преди 1 година
Много възможно ми се вижда тъмната майка да си е харесала бялото бебе и тихомълком да е разменила бебетата в количките. Този родилен дом няма репутация да е перфекген.
23
1
 
1
 
! Отговори
До 26 от 25 преди 1 година
Кое не ти е ясно от коментара ми - това, че акушерките ще са невинни, щото прехвърлят вината на Севда, или това, че другата майка и нейното мнение е пълна загадка? Проблемът в неразбирането ти е в теб самата.
22
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 1 година
"Чие е бебето". Австралийски филм.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 Колко цента/шекела заработи с този абсурден коментар?
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички е много удобно Севда да е виновна. Случаят се закрива, други виновни няма. Коя е другата майка, изобщо има ли такава?
19
1
 
9
 
! Отговори
ххх преди 1 година
човешко е. стават грешки, но за щастие не е критично. сега би трябвало да се действа максимално бързо в интерес на децата и родителите. да се разменят бебетата и да се приклюяи с тази сага.
18
1
 
21
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Какво не ти е ясно? Севда е видяла истинското си дете за 2 часа след раждането, но НЕ е имала нищо против да гледа другото дете, което е по- бяло от нейното. Втората майка НЕ е видяла веднага детето си, защото е родила със секцио. Донесли са й за пръв път вече смененото дете. Тя е сигнализирала едва когато е сравнила лично номерата от гривничките. И добре, че ги е запазила!!! Иначе никой нямаше да й обърне внимание и щеше да я нарочат за луда едва ли не!
17
1
 
5
 
! Отговори
Ясновидец преди 1 година
При изписване да се прилага и днк профил към акта за раждане това е бъдещето...
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я двечките да си кажат! Или тези,които са разменили бебетата??? Много работа за съда!
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двете да си кажат какво се е случило,има недоизказани неща,които са важни....Абсурдно е чак след 2,5 месеца да се открие,че това дете не е твоето. Коя е тайната?
14
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Георги преди 1 година
Смяната е наложителна, най- вече за Севда. Рискува да остане без дете. Когато малките пораснат/ след 10- 12 г/, ще узнаят. По всяка вероятност, сегашното дете на Севда ще се ориентира съвсем нормално към биологичните си родители. Другото ще се почуствува нежелано от биологичните си родители, което може да го отдалечи от тях, още повече, че е израстнало в друга среда.