Стандартите на българските родилни отделения са архаични

Има системен проблем, да не се организира лов на вещици
Обновена: 22 дек 2022 13:18 | 22 дек 2022 13:14, Анисия Иванова
12
Стандартите на българските родилни отделения са архаични
Снимка: БГНЕС

Стандартите на българските родилни отделения не са осъвременени и са "архаични". Това заяви пред БНР Надежда Цекулова, журналист и правозащитник, съосновател на мрежа за съвременна родилна грижа.

В българските болници бебетата системно се отделят от майките много по-рано и за много по-дълго време от допустимото по съвременните медицински препоръки, обясни тя.

Още по темата

А най-важно за майката и бебето е да имат своя спокоен първи контакт, да разполагат със своите часове, в които да се опознаят и свържат.

По думите й всяка жена, която е била здрава по време на раждането си и е родила здраво бебе, връщайки се назад в спомените си, ще си даде сметка, че намеците, които са направени по повод умишлена размяна на бебета при последния случай в Шейново, са абсурдни. "Подобно нещо е невъзможно да се случи в болнична среда", смята тя.

Според нея "отговорните фактори в здравеопазването не разбират чисто човешката драма в случилото се".

"Организира се лов на вещици. Търси се някой, който да бъде изкаран през камерите и посочен като виновник, не се търси системният проблем", смята Цекулова

Тя посочи още, че ако някои процедури са като в развитите здравни системи, "няма никакъв шанс една майка да не успее да се запознае с бебето си след раждането му".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Има много гнило тук . И ще се извиват ръце за пари . И Европа ще намесим и правата на човека ще защитаваме . Но не на бялото семейство със законното бяло бебе . А на гледащата като теле и неразбираща какво става друга майка , от по-тъмен произход .
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли има родилка,която веднага след раждането да е видяла рожба та си,а после при кърменето да не го познае.Има нещо много гнило,тука. Или пак става дума за пари,както навсякъде и за всичко в БГ-тото.
8
0
 
2
 
! Отговори
pera преди 1 година
И двете ми деца са родени в Шейново, преди 20г и 23 г. Нормални раждания, не планирани със секцио. Не са ми слагали бебетата на гърдите, може би по-късно е въведено, може и да не са имали време, не знам. Помня , че при първото раждане ми показаха гривничките, които слагат на мен и на бебето. При второто не помня това, тогава дори и детето не ми го показаха. Сега като се случи това нещо, се замислих, колко лесно е било да направят размяна, ако са искали.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, тая нпо-таджийска с обърканото съзнание... Чакам я за дули да заприказва...
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идват бедни мизерни години и за да се разраждат ще трябва да ходите в махалата при Айшето. Населението намаплята и това ще доведе до глобални и много големи проблеми, за незнаещите. Няма да има доктори, сестри, учители, полицай, хора в произовдството, селското стопанство и подобно. Всичко това ще доведе до масивно оскъпяване и след 20г БГ ще се превърне в Сомалия. Помислете само защо Германия вкарва *** и то с милиони и какво ще се случва само след 20-тина години
5
5
 
6
 
! Отговори
Dd преди 1 година
Имам три деца-две раждани в Нл и в присъствието на мъжа ми.Първото ми раждане в Бг общинска болница го свързвам с психически тормоз и куп архаични правила...Другите ми раждания-психическо предразполагане,обгрижване и лукс!За незнаещите-бебетата не се увиват като пашкули никъде!Не е нужна веднага баня на бебето или изнасяне от стаята на майката!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болницата трябва да плати и солена глоба, освен виновният, който следва да понесе и лична отговорност за деянието си.
3
1
 
22
 
! Отговори
Момо преди 1 година
За какво са ни родилни отделения? Според НСИ след няколко десетилетия тези отделения ще са ненужни.
2
3
 
27
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Да бъдем реалисти. Ще става и по-зле. Няма как държава, която е оставена на самотек, да има прираст. В другите страни това се стимулира. А за лекарите не ми се коментира. Хора, завършили незнайно как, преди 30+ години, пред пенсия и със старческа деменция, израждат родилки, все едно израждат крави, като при евентуален проблем с бебето, и необходимост от поставянето му в кувиоз може да бъде застрашено от какво ли не. Колко деца ослепяха от стари кувиози, колко майки не оцеляха след раждането?
1
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде да дойдат пари за нови отделения? От заплатите в плик на 90% От бачкаторите ли? Или от берачите на малини в лошия прогнил запад? На неграмотно население и това му е много. Има частни болници за грамотните.