Акад. Балкански за депутатите: Обиждат се на циркаджии, а носят само разочаровние

Академичен цирк "Балкански" с европейски сертификат за качество BigTopLabel
27 дек 2022 22:12, Красимир Ангелов
16

Академичен цирк "Балкански" получи европейски сертификат за качество BigTopLabel, учреден през 2018 г. Церемонията се състоя в сградата на Европейския парламент.

"Това е голямо призвание, тъй като има циркове по света и Европа с над 100-годишна история, а ние, толкова млади, получихме този сертификат за най-добър цирк. 6 са цирковете, удостоени с този сертификат, ние сме седмият. На празненството в ЕП имаше 600 души гости. Ние поканихме всички български евродепутати. Дойдоха Мария Габриел и още 4 български депутати, които бяха изключително горди, че тази награда се присъжда на цирк "Балкански", каза акад. Александър Балкански в студиото на "Денят ON AIR".

Основателят на цирка подчерта, че вече 22 г. циркът върви сам.

"Ние го създадохме, отворихме, направихме първите няколко програми. Проходи, стана пълнолетен, днес е на 22 г. и сам върви напред. Благодарение на това, че създава и показва на зрителите уникални програми. През 2022 г. нашата програма беше създадена само от украински бежанци и този факт беше много силно оценен в Европейския парламент", не скри удовлетворението си акад. Балкански.

"Цирковият артист рискува живота си, за да създаде естетическа наслада за зрителя. Майка ми казваше - когато играеш не трябва да затрудняваш съзнанието на зрителя", каза гостът.

Със съжаление посочи, че държавата е абдикирала от цирковото изкуство у нас.

"Имахме силен държавен цирк и държавата с лека ръка го махна. В Комисията по култура, в Министерство на културата, в парламента - никой не обръща внимание на това обичано от народа изкуство. Преди Коледа на едно съвещание, когато трябваше да гласуват правителството на Габровски, един от депутатите на "Продължаваме промяната" се изцепи в залата: "цирк, циркаджии". Но аз задавам въпроса - цирковите арсити донесоха награда, признание от европа, а нашите депутати какво направиха? - само разочарование. И последното беше, че няма да влезем в Шенген", коментира акад. Балкански.

Гледайте целия разговор във видеото тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Кико преди 1 година
Циркаджии назначени от Партиен секретар!
10
1
 
6
 
! Отговори
Варан преди 1 година
Ако политиците поне малко да приличаха на Академик Балкански, България щеше да просперира, но те са меркантилни и никой не работи за народа, а пълни гушите си.
9
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този е академик, колкото и следващия кандидат за премиер на България. Знам, че има цирк Балкански, както и кашкавал със същото име. Последният поскъпна доста, както и изкуството на циркаджиите и политиците в България.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕЙ БАЛКАНЕ И ДА НЕ СИ АКАДЕМИК СИ ВЕЛИК,ЗАЩОТО ЦИРКЪТ Е НАЙ-ДЕМОКРАТИЧНОТО ИЗКУСТВО: "АЗ ГО ПРАВЯ - НАПРАВИ ГО И ТИ АКО МОЖЕШ !!!" АЗ НЕ МОГА ЗАТОВА ЗАТОВА ВИСОКО ЦЕНЯ ТЕЗИ КОИТО МОГАТ. УСПЕХ!!!
7
14
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИРКАДЖИЯ ДАВА АКЪЛ ,,,, И ТОЯ Е НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До колкото прочетох титлата академик му е дадена именно от БАН
5
2
 
9
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Не е академик.Има една менте организация-някакво си дружество с нестопанска цел, която печата дипломи нза академик,без да има такова право по закон .Според ЗБАН само и единствено БАН дава званието академик!По закон единствено БАН може да присъжда званието академик. БАН не му е присъждал званието академик, което е проверимо в списъка на академиците. Редно е БАН да реагира ! Само и единствено БАН в България може да присъжда легитимно званието академик!
4
1
 
11
 
! Отговори
тоя не е академик преди 1 година
Тоя НЕ е никакъв академик. Списъкът на академиците е в сайта на БАН. Само БАН може да присъжда званието академик.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 47-мото НС бяха още по-зле и на бой си налитаха.Сега в 48-мото това "циркаджии" е пак добре.Да се надяваме догодина да поумнеят и да се спрат да правят сеир,защото на всички ни писна.
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Главният циркаджия в цялата трупа наречена България е един ушат фелдфебел който обслужва всички други интереси ама не и Българските!
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя по какво е академик?! Какъв му е научния труд, за да вземе това звание? Как се виси на пилон, може би. Това че бил циpkaджия му дава право да се мисли за много умен ли? Я да ходи да си гледа пенсията