Ниска безработица, предстои засилен внос на работна ръка

Не се очакват драматични съкращения или фалити на компании
Обновена: 28 дек 2022 09:32 | 28 дек 2022 08:39, Елка Василева
68

Агенцията по заетостта отбеляза рекордно ниска безработица от 4,2% през 2022 година. Малко над 20 хиляди представители на бизнеса са заявили свободните места в Бюрата по труда.

"Завършва най-успешната година от гледна точка на търсещите работа. От началото на пандемията това е най-ниската безработица и най-големият ръст на заплатите. Имаме проучване, което показа удвояване на компаниите, които смятат да ревизират своя персонал в посока надолу, но все още 86% смятат да задържат персонал, какъвто е, или да го увеличат", каза членът на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Той прогнозира, че през март-април може да има ръст на безработицата до 6-7%.

"Не очакваме драматични съкращения или фалити на компании. Много е важно какво ще се случи с конфликта в Украйна, той ще повлияе както на ситуацията в България, така и в ЕС. Няма вълна на съкращения, напротив. Сега през зимния период има голямо търсене на хора за туристическия бранш и отново недостиг. Това, което предстои през 2023 г., е засилен внос на работна ръка, което вече е факт. Трябва да свикнем с това, че ще виждаме хора от всякакви цветове и националности в цяла България", добави Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това нещо хем има негативи, хем позитиви.

"Очакваме и вълна от връщащи се българи от чужбина - една от каузите, по която работихме много активно тази година. Определено има тенденция за завръщане, а не просто единични случаи. Вълната с украинските бежанци поотмина и реализацията им е малка. Имаме първи руски бежанци, с които разговаряме. Все още не е вълна, но ако конфликтът продължи по-дълго време, очаквам доста голям брой руснаци да се насочат към България", коментира членът на УС на Българската конфедерация по заетостта.

И подчерта, че има огромно търсене на лекари, медицински сестри и учители.

"В IT сферата за първи път от години насам забелязваме намаляване на търсенето. Във финансовата сфера имаше освободени хора и там търсенето не е толкова голямо. Основната маса, която се търси в момента, са по-ниско квалифицирани работници, служители, оператори, складови работници, които не достигат тотално. Дейности, които са свързани със счетоводството, ще бъдат автоматизирани", допълни той.

Георги Първанов каза още, че ръстът на заплатите догодина ще е по-малък, отколкото е бил тази: "Не очаквам да мине 10%, но няма и да бъде обичайните 5-6%. За съжаление, ръстът на заплатите не успя да настигне инфлацията."

Попитан каква част от служителите са дали коледни бонуси на служителите си, той отговори: "Излезе проучване, което показа, че нагласата е да се даде бонус, а не обичайната 13-ата заплата. Не е тайна, че голямата част от заделените средства и за инвестиции, и за персонала бяха изядени от ръста на цените на електроносители и суровини. Компаниите направиха максимума."

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
3
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Изгонихте българите по чужбина и сега търсите кой да ви работи. Затова ли ви трябваше да влизаме в ЕС ,за да могат вашите работници по лесно да избягат в ЕС. Увеличете заплатите и стимулирайте българите да се върнат от чужбина. 3000 лева чисти и безплатна квартира и ще се върнат. Здравеопазването също да е безплатно.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи нямат желание да дигнат заплатите да кажем на 1800 лв защото според някой алчни частници даже 600 лв са много но искат хора- хората искат пари- Народните *** щели да дадат 10 лв към 770 Мин заплата подигравка колко пъти си увеличиха по 500-600 -700-800 лв заплатите че и на каква основание пари за Украйна има 20 милиона и за д-р глупости но за българския работник няма - и тези дето ще дойдат уж няма да се задържат в банановата ни държава!!
49
0
 
11
 
! Отговори
И чужденците преди 1 година
Ще ви работят без пари?! Нали знаете на къде ще отпътуват за да работят?! Наивници! Ще се наложи да развържете кесиите. Това, между другото е най ефикасната мярка срещу инфлацията. Зощо държавата да взима заеми. Пари има. Просто не са там, където им е мястото.
48
0
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Ебре, Дебре !А аз очаквам трети космонавт в Космоса и македонец кацнал на Луната . Солун е български !
47
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До сега ни управляваха или некадърни или крадливи, за да стигнем до тук, а ПП били лоши. Тоя прocт народ, си заслужава съдбата.
46
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България намалява със 100к на година, не случайно инвеститори питат "А кой ще работи", 50% от всички млади до 20 години са от етноса, а там не са много образовани. Бъдещето е ужасно тъмно за България.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо си мислите, че някой ще дойде тук, хора с къщи и имоти, говорещи български избягаха, та някой ще дойде. Без реформи, още много дълго ще е ниска безработицата.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я да си внесем мигранти от Турция! Млади, здрави*образовани*, ще работят и ще пеят *трудът Краси човека*!
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се допускат руснаци.Съберат ли се повече руснаци на едно място,проблемите са неизбежни.Примери от бившите СССР-републики бол.След време някой руски вожд ще заяви,че не им се спазват правата и ще тръгне да ги освобождава.
42
2
 
10
 
! Отговори
Руски бежанци, преди 1 година
ако решат да останат за повече време у нас, ще се интегрират лесно. За всякакви видове специалисти тук има работа. Руснак лесно може да стане у нас дори и учител. Това вече се е случвало след Гражданската война в Русия. Но когато говорим за огромният недостиг на нискоквалифицирани кадри, защо не внасят от Азия, например виетнамци? Чрез тези вопли за недостиг на нискоквалифицирани, хич и да не се опитват да ни агитират да се съгласим с внос, какъвто реализира Меркел в Германия. Такива не щем!
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спирането на социалните помощи ще изкара на светло работна ръка .
40
0
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Има да ги чакаш вносните работници и българите от чужбина при тези ниски заплати.Ще си останеш с чакането.Дори в Румъния МРЗ е 1200лв.
39
1
 
23
 
! Отговори
Русе преди 1 година
Аз съм от град Русе и работя в строителството в Букурещ, имам заплата 1200 евро плюс квартира и храна плюс съм само на 60 км от дома. Плащат много добре, особено в строителството. Трябваше да работя вкъщи Русе 3 месеца, за да получа тези пари
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Млади хора ,които са образовани/работили по шос стандарт и вярват в евразийската икономическа зона единствено може да оправят нещата един ден, така или иначе ще имаме глобален срив, въпросът е дали ще има нов елит след това или децата пребоядисани пак ще се пробват, но този филм втори път няма да мине
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв внос взимаш 1000лв а ти трябва по 1500лв да бутнеш месеца,но няма пари. Кой ше дойде да работи след като с масовата заплата си на - всеки месец
36
5
 
7
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 година
Никакво вдигане на минималната работна заплата за българина,със 710 лв бутна минимална заплата се живее прекрасно.
35
1
 
16
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Лицемери и лъжци , това сте вие . Цяла Северна България знаем , че е много трудно да се намери работа и пътуваме до София , ако някой се смили да ни вземе на работа . Нещо повече има хора репресирани вече трето поколение , които през месец декември цинично ги изгонихте от бюрата по труда , защото отказаха да ви донасят за работодателите...
34
1
 
16
 
! Отговори
по добре гладен преди 1 година
отколкото изморен! Иначе на бюрце и лаптоп ако може дистанционно. Основната маса, която се търси в момента, са по-ниско квалифицирани работници, служители, оператори, складови работници, които не достигат тотално.
33
2
 
5
 
! Отговори
Коце Мангала преди 1 година
Сривът на еврото и долара - това вече върви и е в ход, а догодина всичко ще се ускори няколко десетки пъти.Предстоящият крах на финансовата система от Бретън Уудс също е в ход , само че сгромолясването ще се осъществи не през 2023-та година, а ще стане през есенно-зимния период на 2024-та. Светът ще се върне отново към "Златния стандарт" и съвършенно нова финансова система, която най-вероятно ще е Квантовата финансова система.Не напразно вече в глобалния финансовия свят се споменават новите цифрови фиатни валути (цифровата рубла ще се появи през следващата година).
32
1
 
17
 
! Отговори
Румъния преди 1 година
Срамота, в Румъния минималната заплата достигна 610 евро, в строителството не работи неквалифициран работник, ако няма поне 1000 евро заплата. И какво ще правим?