Ниска безработица, предстои засилен внос на работна ръка

Не се очакват драматични съкращения или фалити на компании
Обновена: 28 дек 2022 09:32 | 28 дек 2022 08:39, Елка Василева
68

Агенцията по заетостта отбеляза рекордно ниска безработица от 4,2% през 2022 година. Малко над 20 хиляди представители на бизнеса са заявили свободните места в Бюрата по труда.

"Завършва най-успешната година от гледна точка на търсещите работа. От началото на пандемията това е най-ниската безработица и най-големият ръст на заплатите. Имаме проучване, което показа удвояване на компаниите, които смятат да ревизират своя персонал в посока надолу, но все още 86% смятат да задържат персонал, какъвто е, или да го увеличат", каза членът на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта Георги Първанов в студиото на "България сутрин".

Той прогнозира, че през март-април може да има ръст на безработицата до 6-7%.

"Не очакваме драматични съкращения или фалити на компании. Много е важно какво ще се случи с конфликта в Украйна, той ще повлияе както на ситуацията в България, така и в ЕС. Няма вълна на съкращения, напротив. Сега през зимния период има голямо търсене на хора за туристическия бранш и отново недостиг. Това, което предстои през 2023 г., е засилен внос на работна ръка, което вече е факт. Трябва да свикнем с това, че ще виждаме хора от всякакви цветове и националности в цяла България", добави Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това нещо хем има негативи, хем позитиви.

"Очакваме и вълна от връщащи се българи от чужбина - една от каузите, по която работихме много активно тази година. Определено има тенденция за завръщане, а не просто единични случаи. Вълната с украинските бежанци поотмина и реализацията им е малка. Имаме първи руски бежанци, с които разговаряме. Все още не е вълна, но ако конфликтът продължи по-дълго време, очаквам доста голям брой руснаци да се насочат към България", коментира членът на УС на Българската конфедерация по заетостта.

И подчерта, че има огромно търсене на лекари, медицински сестри и учители.

"В IT сферата за първи път от години насам забелязваме намаляване на търсенето. Във финансовата сфера имаше освободени хора и там търсенето не е толкова голямо. Основната маса, която се търси в момента, са по-ниско квалифицирани работници, служители, оператори, складови работници, които не достигат тотално. Дейности, които са свързани със счетоводството, ще бъдат автоматизирани", допълни той.

Георги Първанов каза още, че ръстът на заплатите догодина ще е по-малък, отколкото е бил тази: "Не очаквам да мине 10%, но няма и да бъде обичайните 5-6%. За съжаление, ръстът на заплатите не успя да настигне инфлацията."

Попитан каква част от служителите са дали коледни бонуси на служителите си, той отговори: "Излезе проучване, което показа, че нагласата е да се даде бонус, а не обичайната 13-ата заплата. Не е тайна, че голямата част от заделените средства и за инвестиции, и за персонала бяха изядени от ръста на цените на електроносители и суровини. Компаниите направиха максимума."

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А и изобщо не трябва да правят нещо, че да се връщат българите. Няма как и някой да се връща от около 2 или 3 хиляди евра за минимална от 770 лева. Сметките да си го правят политиците. Колко евра са 770 лева имам предвид. Аз отдавна съм си ги направил и сметките, и избора си къде да живея.
30
1
 
37
 
! Отговори
Антибонус преди 1 година
Щом има роби да ви работат за тоа дето нали, и да са радват на "бонуси", отчитайте успехи. Вижте кво, селяци, станали "работодатели", ку не давате, не 13-та, а 14-та и 15-та заплата, забравете;))) Ще внасяте, виетнамци?:))) Много добре;))) Пожелавам Ви успех в алчността, материалните придобивки и стремежа към политическата власт;)))
29
1
 
38
 
! Отговори
Anonime преди 1 година
И какво правите да се връщат българите? Нищо!Ааа,направихте минималната 770 лв,голямо постижение.Никой не се връща,а напротив,още заминават.Пишете лъжи.Никой да не остане в БГ дано
28
1
 
31
 
! Отговори
Ради преди 1 година
Смях, какъв внос на работна ръка при 700000 безработни търтеи, чакащи на помощи.
27
2
 
20
 
! Отговори
Remote control преди 1 година
Българска асоциация за управление на хора?!? Само ваксинирани и минирани хора ли управляват или и някои външни елементи, като брадати талибани и украински бежанци-туристки? Какво "работна ръка" ще внасят? Може би марокански, нигерийски и сенегалски вишисти и IT-та, бежанци от войната в Сирия? По-вероятната прогноза е "специалисти и експерти" като този наш човек, назначен заплатаджия, да останат без работа, ако кризата се задълбочи.
26
1
 
36
 
! Отговори
SS преди 1 година
Бг е страна на абсурдите ! Генерали и полковници бол армия смешна! Ескпери с фадрома да ринеш ! По каквото искате ,военни,по нац.сигурност ,по футбол,по икономика,по коли,по жени и Бог знае какво още ! Само ,че страната ни е бедна и нещастна и на последно място в ЕС ! И като чуя някой политик да казва ние сме членове на ЕС и NATO, Бг е направила своя европейски избор и прочие заучени глупости пак се хващам за броунинга!
25
2
 
27
 
! Отговори
32 г, без ден стаж преди 1 година
КАТО Е НИСКА АЗ ЩО НЕ БАЧКАМ ОТ 10 ГОДИНИ
24
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Бг е страна на абсурдите ! Генерали и полковници бол армия смешна! Ескпери с фадрома да ринеш ! По лявото искате ,военни,по нац.сигурност ,по футбол,по икономика,по коли,по жени и Бог знае какво още ! Само ,че страната ни е бедна и нещастна и на последно място в ЕС ! И като чуя някой политик да казва ние сме членове на ЕС и NATO, Бг е направила своя европейски избор и прочие заучени глупости пак се хващам за броунинга!
23
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Фащай ги всеки ден идват на тумби на границата да бачкат :)))
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е най бързия начин да се затрием като държава... след 10-20 г.
21
4
 
3
 
! Отговори
недостиг на персонал преди 1 година
Ако почистваме всеки етаж с робот, това спестява цяла смяна, казва управляващият директор на Garden City Hotel Грейди Колин. Това е един цял човек на ден, който може да бъде преразпределен, за да прави нещо друго.
20
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските работодатели все искат някой да им работи без пари. И се получава социално изместване. Българите са принудени за да живеят нормално да търсят държави с добро заплащане, после топял се народът. Тези процеси заради алчността на назначените бизнесмени са като лавина. И в един момент се оказа че над милион са навън заради лошото управление в последните десет години. И последни по стандарт въпреки фондовете от ЕС.
19
6
 
20
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Не знам как ги избират тези експети. Сигурно като депутатите в НС. Моето мненеие е съвсем различно от неговото. В България просто няма кой да работи. Следващата логична мисъл е, че ще ИМА ФАЛИТИ. То, тези неща не стават с клатене на краката или с чакане да си получат заплатите. Прогнозата ми е, че ако сега България и българите са объркани, след само 1 г. държавата, нейните тогавашни управляващи и обикновените българи ще са съвсем сбъркани.
18
2
 
21
 
! Отговори
още нещо преди 1 година
Нашите хора са уредени на сладка работа отдавна. Остава тежкото, но нЕма желаещи нещо...
17
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Същността на това да си бежанец или мигрант е в това да лежиш на социал то.ес. на гърба на обществото и да имаш държавна закрила затова ,че си такъв! Защо да работи бе ? Значи като чуя думата Бг ,,експерт" и се хващам за броунинга !
16
0
 
33
 
! Отговори
морски преди 1 година
Пишман-хотелиери мислеха да минaт тънко, като наемат наивни учителки или ученички/студентки да им слугуват през лятото срещу мизерно заплащане. ДА ама НЕ! Няма балами!
15
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Въпрос - а защо тези от посочените бедни страни няма да отидат другаде? Да не би да се избият да идват тук, да не мислите, че нямат информация какво става тук? Аз, дето съм против конспирациите, започнах да мисля, че нещата при нас са умишлени, защото на богатите им трябват слуги, и то буквално, иначе, ако сме като тях, кой ще им сменя памперсите, да не би самите те, говоря пак буквално.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Африканци и араби, които да искат да работят няма. Затова идват от държави-клоаки.
13
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 1 година
Пълни глупости ! Винаги сме били най бедни и такива ще си останем ! Не в ЕС ,не в NATO, ами и в Марсианския съюз да сме пак ще сме такива ! Какъв внос на работна ръка бе ? Като тук е най ниско заплащането ? Всеки гледа да отбие номера и се прави ,че работи, или взема фалшиви болнични, и кръшка кой както може ! Има ниска безработица защото милион и половина работят навън !
12
1
 
26
 
! Отговори
балкантарикат преди 1 година
По-добре да си легна гладен, отколкото да не мога да заспя от преумора!