Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!

Хората с ниски доходи харчат парите си храна и сметки
124
Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономически съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев  влязоха в остър спор за минималната работна заплата. Тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

Още по темата

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху храните. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви Григорова пред Нова телевизия.

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС у нас за последното тримесечие и то е16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации.

„Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас.

„Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лв. заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и заминава в чужбина. Друг пример – в момента знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати около 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани. Да подлагаме под съмнение увеличаването на най-ниската минимална работна заплата в ЕС е меко казано цинизъм”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
29
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Над 20 пъти съм си пускал мейла да ми изпратят CV и съм молил да го качат в някой облак и да шернат тук линка. Нито един нищо не е изпратил. Само лаят как малко взимали, знаят си, че нищо смислено не умеят и така. Отново приканвам- оплакващите се колко малко пари взимате, моля дайте един линк към драйв или подобен (ще го изтрият, но все ще го видим) без имена, без нищо- само да видим какво умеете и стила ви на писане. Скрийте си личните данни. Да се посмеем малко :)
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо, като отпускаше по 1200 лева на украинците, каза че това било минимума да живеели достойно. Говорим за 1200 лева на човек без значение дали е бебе, дете, баба.Така се стигаше до парадокса, че детските за българските деца са 50 лева на месец, а на украинските 1200 лева.Дойдат бабата, дядото дъщерята и двете внуци и всеки месец получаваха по 6 хиляди лева. Същите тези си получаваха и доходите в Украйна, защатощо ЕС даваше милиарди, за да можели да им изплащат пенсиите там.
19
26
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Хубав пример за човек, за който основен разход е плюскането. За много хора не е основен разход. Ето и моят пример- кредити, ипотеки и вноски за автомобил- 5000лв. месечено. Не са мръднали и със стотинка. Инвестиции- 4000лв. месечно. Разходи за лукс- 3000лв. месечно, не са мръднали и със стотинка. Храна- леко се е покачила като цена- 1500лв. месечно. Overall разходите ми са се качили незначително на фона на увеличения доход, който много хора около мен взимат. Нищо интересно като цифри.
18
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се тръшнат ввсички от бизнеса, те тези пари ги харчат за една вечер в кръчмите, а искат хората да живеят цял месец с тях. Затова всички млади ще се изнесат от БГ и тогава ще ги питам тези кой ще им работи за няма 400 евро.
17
21
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Осъзнаваш ли, че обясняваш за дистанционна квалифицирана работа на хора, които едва ли могат и 1 СВ да напишат и уменията им се простират таван да сложат някоя плочка в баня, което го умее синът ми на 11?!
16
1
 
30
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
"Синдикатите" играят в един отбор с "бизнеса". Разбрали са се предварително да "вдигнат" заплатите на ужким с 10 лева, изядени от инфлацията преди две години, и да се карат за замазване на очите на хората, уж много са се загрижили за нас и не могат да спят от напрежение.
15
25
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
За 1100лв. в Лидл и се иска квалификация 3ти клас втория срок. Отново повече от двойна сума на минималната след 3тата година. Какво искаш да получаваш без да умееш нищо, само това ми кажи?! Чистачка и касиерка е едно и също- еднаква е заплатата. Най-долен нископлатен труд. Разлика между СОфия и провинцията почти няма заради дистанционната работа. Що кадърни хора си отидоха в малкия град и носят приход на местната икономика.
14
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя велев е едно от най-противнитe същeствa щъкащи из България. Изключително нагло, прoсто и безскруполно съшествo. Готов е да си продаде и най-милото за 2 цента
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълнят хазната разбирай шкафчетата си
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам всички депутати ми..рници с 5 пъти по ниска заплата,без луксозни коли и по скъпо хранене.Колко дена,месеци ще издържат
11
24
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
В прованса слабо ме вълнувате. Сами сте се докарали до мизерия. Аз работя от провинцията от село и изкарвам непонятни пари за околните. Жена ми- също. Ама кадърните са малко- повечето не разбират нищо, освен да шофират и да пия рИкия. А 90% От работещите са в големите градове.
10
19
 
10
 
! Отговори
Eee преди 1 година
Тази Григорова която пи професия е платен говорител на глупости каква представа има пт пазари и изкарване на пари с работа??Страшно гнусна жена.
9
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянчетооо- никой бил не вземал по малко от 1200 в София....Ти забравяш май, че София не е България и има една обширна територия около нея в която ако вземаш 1200 лева си на средна заплата...Знаеш ли например Лидъл колко дава за стартова първата година в провинцията...1100 бруто, умник такъв...Така, че не пиши глупости !!!
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има страни които са в ЕС , които нямат минимална заплата . Е и...
7
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е важно колко ви е заплатата, а какво може да си купите с нея.*** пример.Яйцата струваха 20 ст преди година и половина , а сега струват 40 ст, тоест ако не сте с двойна заплата, сте прецакани.
6
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнес? От кога на мутрите робовладелци им викат бизнес?!В България има международни компании, направо им се чудя защо имат офиси тук, много дребен бизнес тип работя аз, жената и дъщерята когато не е на лекции и всичко останало е мутра до мутра, която пере пари и върти далавери.За какъв бизнес изобщо говорим?
5
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко си е в реда на нещата, български пощи са за оптимизация или за закриване, БДЖ-то е още по трагично. Трябва да се уволнят половината, на другите да се вдигне заплатата и да има бонуси за резултати. Това ако бяха частни фирми отдавна да са фалирали. Ама ги крепат защото шепа директори взимат големите пари без да правят нищо.
4
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е сега ЕС? Щом сме в ЕС трябва и доходите ни да са достойни както техните! За толкова години не видях и едно предимство да имаме от членството си. /Освен, че свободно пътуваме из Европа, ама като няма пари, как да пътуваме?/
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По конституция българският гражданин трябва да има достъп до образование и здравеопазване, ама в действителност искат дори от тези без доходи да си плащат. Същия смях е при вадене на лична карта. Тя е задължителна, но си плащаш за нея.
2
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не взима минимална. Това е инструмент на сивия сектор. Дори хигиенист в София минава 1200лв. отдавна. Е, някоя пенсионерка, която помага за няколко часа на ден в детска градина в някое село, може и да е на минимална. Всичко останало използва минималната да се осигурява на нея, а всичко е под масата в плик. Има и изключения, но много малко.

Спонсорирани публикации