Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!

Хората с ниски доходи харчат парите си храна и сметки
124
Бизнесът за минималната заплата - покри инфлацията, синдикат - цинизъм!
Снимка: Dnes.bg, архив

Икономически съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова и председателят на УС на АИКБ Васил Велев  влязоха в остър спор за минималната работна заплата. Тя става 780 лв. от 1 януари. В момента минималното възнаграждение е 710 лв.

Още по темата

„Имахме друго искане. На заседанието на Тристранния съвет след проведените разговори Лазар Лазаров заяви, че ще увеличим заплата не на 770 лв., а на 780 лв. Чудесно е, че това става, друг е въпросът, че ние казахме, че това е приемливо, ако бъде предвидено още едно увеличение в първите месеци на 2023 г., така че да се компенсира инфлацията, натрупана върху храните. Много добре знаем, че хората с ниски доходи изразходват всичките си средства за храна и сметки. Това, което видяхме, беше позорно пазарене от страна на правителството. Увеличение с 10 лв. е цинизъм на фона на обедняването на българския работник”, заяви Григорова пред Нова телевизия.

Според Велев с това увеличение инфлацията е покрита.

„780 лв., но като прибавим към тях средните проценти начисления става 874 лв. Това е малко повече от 50% от средната работна заплата в момента. Говорим за увеличение малко отвъд най-смелите европейски изисквания. В България с тази минимална работна заплата се преизпълняват всички индикатори на директивата. Не това е начинът хората да получат по-добър стандарт. Нашият призив към хората е да не очакват държавата и синдикатите да им вдигнат минималната заплата, а да се квалифицират и да работят за повече. С това увеличение се покрива инфлацията. Имаме най-висок ръст на средната заплата в целия ЕС у нас за последното тримесечие и то е16%, а увеличението на минималната заплата е с 20% на годишна база”, поясни председателят на УС на АИКБ.

Григорова контрира, че това е интерпретация на работодателските организации.

„Средните величини изначално са порочни. Няма такива надбавки върху заплатите”, каза тя.

По думите й много българи отиват да работят в чужбина заради ниските заплати у нас.

„Млад работник в БДЖ, който работи по 12 часа получава 800 лв. заплата чисто. Този човек работи 3 месеца и заминава в чужбина. Друг пример – в момента знаете, че в „Български пощи” има протести, защото огромната част от работещите там получават заплати около 660 – 700 лв. Това не са хора, които не работят и не са квалифицирани. Да подлагаме под съмнение увеличаването на най-ниската минимална работна заплата в ЕС е меко казано цинизъм”, каза още икономическият съветник в КТ „Подкрепа”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да очакваш от мутри прикрити като бизнесмени ?
40
13
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 1 година
Сега ги прегледах- един си хейти програмистите (типично за днес.бг), а този долу и той. Но никой никъде не е писал за програмисти. Явно умението да се качи автобиография някъде в облака е за програмисти. Така си го представя масовият човечец без никакви възможности за 2022ра, които биха му носили нормален доход.
39
3
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Къде видя някой да пише за програмисти? В кой коментар?
38
10
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Аз не виждам един в коментарите да е написал, че е програмист, прочее. Аз поисках CV-та. НЕ СЪМ програмист.
37
24
 
5
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
90% от квалифицирания труд към днешен момент може да бъде полаган дистанционно. Аз избягах от големия град- нямам работа там и от време на време ходим, но все по-рядко. Просто се доказва за пореден път едно нещо- бъгларинът масово е функционално неграмотен и не иска, а и не умее да смени мисленето си.
36
9
 
11
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
"да се квалифицират" -- ами айде де, ама българинът е гявол и все гледа да мине лесно: най-много да изкара я психология, я цоциолоия, я философия, я някой друга подобна безсмислица..
35
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак програмистите започнаха да *** какви големи доходи имат и всички да се квалифицират, щото само те милите били учили а останалите сме си заслужили да вземаме малки доходи...Един хубав ден, ще се напълни с програмисти под път и над път и ще вземате минималната и ще ви светне кой, защо и как...Отделно плоския данък ви устройва идеално, наглеци такива...
34
1
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Нямам причина да си измислям.Това е реалността.Справка- пазар Краснодар- Бургас, в магазин на Чикън груп/ пак на пазара/ са по 0,47.
33
7
 
14
 
! Отговори
До 33 преди 1 година
Така е-провинциалистите избраха за кмет на София онзи от Банкя.И пак избраха няколко пъти Фандъкова за кмет .
32
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влезте в сайта на супермаркетите ни в Германия и ще се изненадате, че там цените са по-евтини.Предлагат кашкавали по 8 евро там, а тук искат по 25 лева. Салами там по 10 евро, а тук ми пускат на промоция по 30 лева. Пакетче краве масло тук на промоция ми го пускат за 5.80 лева, а там без промоция е 2.50 евро.
31
3
 
27
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
И като си качат хората СV какво ще стане?Да не би да им предложиш работа за повече пари?А и да им предложиш най-вероятно ще е в София, където заплатите са по-високи от останалите градове. Ама не всички искат да живеят в София.
30
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За една година ни разказаха играта. И цените в кварталните пицарийки станаха мале, мале.Салатата от 6 лева е направиха 12. Кюфтета и Кебапчета по 2.50, а бяха 1.50.Българската бира беше 2.50 бутилката , а сега е 4 лева.Това не може да е нормално.
29
20
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Не си измисляй. На пазара в Драгоман домашните яйца започват от 25ст. и стигат до 45 (огромен размер). Ходете да пазарувате в малкия град. Имам вила в региона, на 15мин от София по магистралата е...
28
1
 
21
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Радвай се,че все още са 50 ст.,защото скоро ще са 1лв бройката!
27
14
 
6
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Никой никога нищо няма да ти изпрати. Българинът си е така- много знае и може, ама малко получавал. Кажеш му "айде да те видим" и той се покрива. А едва ли от коментиращите долу има дори полуграмотен, който да качи СВ в какъвто и да е сторидж и да го шерне.
26
4
 
22
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Яйцата вече са по- 47-50ст..вчера за 2, 50 купих 5.
25
15
 
4
 
! Отговори
от 24 преди 1 година
Апелирам, качете в google drive своето CV със скрити лични данни да ви обясня защо и къде бъркате.
24
8
 
17
 
! Отговори
Още инфлация преди 1 година
Ще се вдигнат всички цени сега,а тъкмо беха взели да спират да се покачват.Тези 70 лв трябва да се изкарат от някъде,за да се дадат на работника.Освен това трябват и още за осигуровките,защото автоматично се вдигат осигурителните прагове.От къде мислите,че ще дойдат?Еми пак от хората,ще се вдигат цените сега пак!
23
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявайте много,червените бичмета като Васил Велев и останалите му аверчета които изпокрадоха България и прогониха над три милиона българи в странство,това ли е бизнесът?Индивиди които трябваше отдавна да са по затворите за разсипията която сътвориха сега се изявяват като капиталисти и ментори на обществото?
22
2
 
38
 
! Отговори
М преди 1 година
Толкова. Нали трябва да останат пари за оръжия за Украйна, за хотелите на украинците, за самолети от Америка, за вноски към ЕС. За закриване на ТЕЦ и за рекламиране на еврото и убеждаване на българите че живеят в най-добрите за България времена.

Спонсорирани публикации