Похарчили сме над 1 милиард лева в седчицата преди Коледа

Това е с над 27% повече в сравнение с миналата година
2 яну 2023 21:53, Нели Христова
64
Похарчили сме над 1 милиард лева в седчицата преди Коледа
Снимка: БГНЕС

Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година.

От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г. Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки. Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства. Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

Заради високите цени на храните и инфлацията, семейството на Десислава е ограничило до минимум разходите за подаръци и трапези по Коледа и Нова година. Въпреки това са похарчили повече в сравнение с 2021 година.

"Колкото и да свиваме бюджета, просто всичко е много скъпо. Аз някъде попаднах на информация, че инфлацията е 17%, но като гледам разликата в цените някои са скочили с по 200%", казва Десислава Горанова.

Тя получава минимална заплата. Планира семейния бюджет така, че да може да изкара януари без затруднения, но в повечето случаи сметките не излизат.

"Януари традиционно си е най-тежкия месец. Нямам представа как ще се справим. Всичко, което е извън предвиденото... Ще тръгнем за съжаление годината с някакви заеми, което не е добър вариант, ама няма как - налага се", добавя тя

Десислава ще разчита на помощ от приятели, защото бърз заем или потребителски кредит ще натежи сериозно на семейния бюджет. Домакинствата, които не могат да разчитат на приятели и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции трябва да пресметнат добре, дали ще могат да покриват вноската за заема.

"Най-глупавото нещо, което можем да направим е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи кредит. Така се влиза в дългова спирала", казва кредитният консултант Николай Устамитев.

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.

"Ако не могат да осигурят повече средства за тези разходи, които предстоят, то поне да ограничат някои разходи", казва финансовият анализатор Иван Стойков.

За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 14 и 15 и другите убитациии....много милионери станахте в тоя сайт, а в действителност мама и тати ако не ви дадат 10 лева за дюнер и цигари за деня и ще пукясате, пуберчета!
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така се подхранва инфлацията. Колкото повече се купува, толкова повече се вдигат цените. Ако за 3 дена никой нищо не купува от хранителните стоки, цените ще тръгнат надолу заради срока на годност.
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък си купих крипто за 5 бона. Цената им вече е 6 бона. Евала.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, на кой колкото му се хари, ама все пак... донякъде е като песента на Дайър Стрейтс - Money for nothing.
10
14
 
11
 
! Отговори
Асан преди 1 година
А Тиквата гепи 60 милиона у чували от Хемус гейт :)))
9
16
 
13
 
! Отговори
До 6 преди 1 година
Аз не съм видел комунизмът да си е тръгвал от България, ама щом казваш.. Поздрави от Лисабон. Аз изхарчих 37000 Евро преди седмица, купих си нова кола. Ти си претакай зелето в мазето.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези, които нямат са най-гласовити.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички не харчат много за трапезата и всички сме преяли.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметката показва 27 процента в повече при безкасовите плащания и 18 процента в повече от изтеглени пари в брой ,или средно сме похарчили с 22.5 процента по голяма сума от миналата година нещо което е твърде малко на фона инфлацията която подгони 19 процента според НСИ а реалната е може би над 50 процента!
5
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
45г. сигат! Стигат! Времееето е наше! Наше! Помните ли го, а? Ха ха, нали изгонихте комунизма, тоя лош строй, без банани и дънки! Ееее ама освен банани, нямаше и инфлация...мхм. Ревете сега, ревете, хак да ви е демокрацията.
4
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сме 1 милион семейства това значи 1000 лева на семейство за празниците. И после бедни сме били? Заслужавате си съдбата, ОВЦЕЕЕ!
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половин милиард вече изповръщан и заминал в канализацията.Богат народ!
2
4
 
32
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
.....и от сега нататък ще си ядем ушите.
1
8
 
35
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Пир по време на чума...