България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%

Най-голямо е увеличението в добивната промишленост
Обновена: 5 яну 2023 11:22 | 5 яну 2023 11:22, Нели Христова
175
България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%
Снимка: БГНЕС

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанията за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК пред Нова тв.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си поради недостиг на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функции. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 човека заплатите са от 2000 евро нагоре", посочи той.

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимизиране на печалбата, но това става със задържане на висококвалифицираните кадри", коментира Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
31
 
! Отговори
Инфлация! преди 1 година
Инфлация над 30%, повишение на заплатите 14... Или не можете да напишете такова заглавие, че е неудобно за някого?
60
0
 
26
 
! Отговори
Изроди... преди 1 година
Ми нормално да е изглежда така в %. Като заплатите са били 600лв. и сега са 780. Въпроса не е в това, а в това до каква степен тези пари са достатъчни за нормално оцеляване. В белите държави взимаха нормални заплати и преди да им ги вдигнат!
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63 : Не са нужни концлагери. Панелните гета вършат същата работа. Достатъчно е да не ми се мотаят в краката, иначе нека си живуркат.
58
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%." Три висши математики съм взел, но това не мога да си го обясня.
57
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Всички сме милионерчета!
56
3
 
17
 
! Отговори
До аноним мрън мрън преди 1 година
Грешиш. В Северна Америка видях фиш на ватман-ка. Беше спестила 450 000$ кеш от работа без образование на 19 години е почнала работа. Така че в богатите страни, дори необразовани са милионери за разлика от тези държави като България, Нигерия, Конго и други които с а определени за ресурси и няма как тук да вземаш заплата като същият от запад. Просто няма да стане, защото ако това стане, след 10 години може да имаш швейцарка прислужница, а това не е допустимо. БГ= социално слаб работещ!!!
55
3
 
14
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Къде е този скок на заплати незнам може би депутатите но защо не пише за истинската инфлация за стоките за услугите и за всичко тук
54
8
 
10
 
! Отговори
Бай преди 1 година
Единственото което скача е минималната заплата, с което се подкрепят едни хора, които все още получават заплати в плик. Аз вземам 1900 лв като плащам осигуровки, данъци и т.н на заплатата си от порядъка на 4-500 лв. Като тегля чертата чистите пари са ми 1400. Тези с минималната, на хартия вземат 700 лв, а под бюрото получават още 800-900 . Къде е справедливостта? Тези пък със заплати от по 4-5000, плащат осигуровки като за 3500. И най-прецакана е пак средната класа
53
8
 
7
 
! Отговори
учител преди 1 година
Понеже преподавам програмиране и имам вземане-даване с разни програмисти, които влизат в училище да обясняват на учениците, мога само да кажа, че има доста да се учите как се обяснява на деца и въобще как се комуникира с жии хора. Отделно, че и знанията на някои от вас (особено от прехвалената "СофтУни" не са на необходимото ниво) Няма да пиша повече, понеже часа запова и имам доста сложни неща да преподавам.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 16% на колко стотинки се равняват ?
51
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мрън, мрън, мрън в коментарите. 4-5 смислени и казващи нещата, както се казва "Право куме в очи". Бедни сте, защото сте *** и с възможности, които не отговарят на пазара на труда или на бизнес средата. Аз защо не съм беден? Защо никой мой роднина или приятел не е беден? Защото сме образовани, мислещи и АДАПТИВНИ. Днеска се търси това, а утре- друго. Няма как шофьор, склададжия, касиерка или камериерка, рецепционистка или финансист да очакват каквито и да било нормални доходи. Няма.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50, те и преди не можеха. Разликата е никаква. Просто ще продължат да си кретат колкото могат.
49
1
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Ако скокът на РЗ е по-голям от ръста на производството, редно е да очакваме скок, но в обратната посока на възможностите за покупка след 3 месеца!Или ...където няма ред, има ....безредие, което ще се плати от всички ни!
48
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народна република България, през тези 45 години когато бяхме с Русия. Развита промишлена държава със стандарт на живот близък до този на развитите страни.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еми в нашата фирма са 20% ...
46
10
 
12
 
! Отговори
Математик преди 1 година
Всяка държава, трябва да си знае мястото. България е определена да бъде бедна, изнасяща сурови материали за да могат богатите да ги преработят и продадат с печалба. Никога България няма да бъде просперираща държава, защото е прекалено малка и без собствена валута и интерес. Единственото което може е да се подчинява на Големите . А животът е прекрасен и кратък. Кой има време да живее в мизерия..и да чака 270 депутати да се наживеят, че да почнат и хората да живеят.....освен да работят на максимум
45
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 процента от работещите българи, около два милиона души, вече не могат да се изхранват от заплатите си.
44
1
 
21
 
! Отговори
Весел преди 1 година
Къде е това увеличение..явно на депутатските заплати.
43
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно е, че след 30 години лижeнe на западняшки *** българите още не могат да пътуват свободно в ЕС и без визи в САЩ? 30 години българите мизерстваха и чакаха да опитат от западния консуматорски начин на живот, богатите колониалисти да ги сложат като равноправни на масата и да споделят с българите богатсвата които столетия са ограбвали от колониите, защото българите са ногу убави - ха, ха, хааааааа!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин - Ами сметни си и обезценяването на парите/левчетата в проценти и всичко си идва на мястото. Не ти е виновна математиката, а способностите ти да смяташ... :) ... Нали знаеш, когато на някой винаги другите или нещо си му е виновно, значи най-вероятно проблемът си е в него. Мъдрецът се учи от чуждите грешки, умният от собствените, а другите не се учат... :)