България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%

Най-голямо е увеличението в добивната промишленост
Обновена: 5 яну 2023 11:22 | 5 яну 2023 11:22, Нели Христова
175
България била рекордьор по скок на заплатите в ЕС - над 16%
Снимка: БГНЕС

Разходите за час труд в ЕС са се увеличили средно с 3.4% за година, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2022 г. На фона на това незначително средно повишение България изпъква с рекорден скок от над 16%. Най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 14,2%.

"Очаква се намаление на инфлацията, но и запазване на желанията за увеличение на заплатите. Работодателите ще се съобразят със свиването на активната работна сила. В големите икономики се очаква рецесия. Това означава, че част от българите на ниски позиции в чужбина, ще се върнат у нас, това ще увеличи еластичността на предлагането на труд в България, което може да задържи увеличението на заплатите. То ще продължи, но с умерен темп", заяви доц. д-р Щерю Ножаров, икономически съветник на БСК пред Нова тв.

Според него в хотелиерството трудно се задържат кадри, защото е сезонна работа. "Компаниите увеличават заплати, където искат да задържат кадрите си поради недостиг на пазара. В България са ниски заплатите на хората, които имат изпълнителски функции. Заплатите на хората със стратегически функции са близки до европейските. На 100 000 човека заплатите са от 2000 евро нагоре", посочи той.

По думите му бизнесът е настроен да повишава работните заплати заради инфлацията и свиването на работната сила. "Секторите на информационните технологии и финансите са с най-високи доходи, защото те могат да си работят и дистанционно. Максималният осигурителен доход изтласква както високите, така и по-ниските възнаграждения нагоре. Работодателите търсят максимизиране на печалбата, но това става със задържане на висококвалифицираните кадри", коментира Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
10
 
! Отговори
до 89 преди 1 година
По принцип, видя ли СВ от Софтуни и подобни пародии на Наков самозвания самозабравил се всезнайко (имаше един велик "преподавател" във великата му академия, дето му викахме двата ретърна- стана за смях в ИТ средите), винаги го поставям под въпрос. Идва на интервю и то се вижда колко знае. Моментално се разбира, че е наизустявал някакви неща и няма дори никакви soft skills, камо ли знания за алгоритми. Викам му какво е А*, знаеш ли? Гледа умно.
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78 : Да мразя? Трябва да си наистина уникална личност за да те мразя или обичам. Към такива "майстори" изпитвам само презрение. Мразите вие - ниско квалифицираните прослойки, като превърнахте образованите и успелите хора в класов враг номер едно. Ей така от завист и проклетия. Между другото - търся си майстора. Декември изгоних четирима "майстори", че като им видях майсторията косата ми се изправи. Накрая ще си налепя плочките сам. Аман от майстори!
79
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В някои сектори с търсени кадри заплатите скочиха в пъти за последните няколко години, защото кадри няма, а търсенето е огромно. При неквалифицирания труд е обратното- 10000 ще се избият за 1 място за склададжия в Лидл с 2500лв. след 3тата година, 200лв. ваучери за храна и частно здравно осигуряване за цялото семейство. Да не ми ревнете, че в София било само 2500 заплата- за Ботевград говоря. В София началник слад минава 5000 вече- ниска заплата за града.
78
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 86 преди 1 година
Аз пък вече 8г бърша омазаното след разни изкарали някакво курсче от Софтуни, Телерик Академи и не знам си още какъв смотан курс. Завършват го с базови познания по някакъв език, елементарни познания по бази данни, почти никакви по структури от данни и нула за алгоритми, дизайн принципи, clean architecture, или каквото и да било нормално писане на код. След такива курсчета после по 2г трябва да им оправям лошите навици придобите по време на тях. Учат ги да правят неща ГРЕШНО!
77
4
 
4
 
! Отговори
селянин преди 1 година
наздраве как ми влезна кило винце с две пръжолки не е истина ся ке подремнамако и минавам на ракийка
76
2
 
9
 
! Отговори
Моментално спирам преди 1 година
Да чета такива невъобразими ГЛУПОСТИ!
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До учител, преподаваш програмиране на мартаук шестак(така говореха *** и със сигурност ще го разбереш, че си на това ниво). Софтуни е над твоето ниво. и тъй като 10 години бърша зад такива като теб ще ти кажа, че нищо не знаете! Единствено, което знаете е да мрънкате за заплати! Виждаме ви! И ви оправяме гнусотиите, които редите! В днешно време е срамно да се наричаш учител! Синоним е на търтей без перспективи!
74
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че сме рекордьор. Даже повечето Българи вече не работят. Пенсионират се на 24г щото са спестили за следващите 100-150г. Обикалят по света, ходят на почивки на Хаваите, Малдивите, Курилите итн. Абе въобще тук е рай на земята, а парите постоянно валят, растат по дърветата и всичко е перфектно. Има там едни 1000-2000 дето викат нещо по площадите, но на нас не ни дреме, защото средностатистически Българин от 2-годишна възраст е милиардер. Статията е без никаква логика!
73
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нео, и къде епроблемът? В "задръстените държави"? Или в теб? Щом си се съгласила да работиш за толкова, значи толкова струва трудът ти! Нали не си разписвала трудов договор с опрян пистолет в главата?
72
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно, как така средната класа и бедните в световен мащаб обедняха с 3.7 трилиона за 1г, докато 1% от населението забогатя с 3.7 трилиона и това го наричат инфлация. Аз бих го нарекъл кражба, чрез спекула, манипулация, експлоатация и безочие. Кога най-сетне ще светим маслото на милиардерите, които ни крадат?
71
3
 
4
 
! Отговори
Народен певец преди 1 година
Песните на г-жа БОТЕВА да огласят България. През цялата 2023 г. А пък аз ще им кажа на обикновените българи да си обменят левовете за евра и други валути. Безплатен съвет е, не като приказките на политиците за светлото бъдеще. Те само си приказват, а работа не вършат. За разлика от мен. СТОЙНЕ.
70
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси наглярите! И много ми е смешно като казват "намаление на инфлацията". Тоест ще има инфлация между 2022 и 2023, просто няма да е колкото беше между 2021 и 2022. Това казвате! Умишлено се използва объркващ език, за да успокоят хората, че може да има стабилизиране на цените или недай си Боже дори поевтиняване, а реалността, е че ще продължат да се вдигат, просто по-бавно! За сметка на това ще вдигнат лихвите за да изцоцат и последната стотинка на обикновения човек.
69
6
 
23
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Признавам че коментирам без да съм чел статията. Заглавието само по себе си казва достатъчно. Трябва да си много нагъл за да твърдиш, че това е голямо повишение. Когато вземаш 400 евро и 100% повишение е малко, защото и в най-задръстените европейски държави плащат повече!
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 : около 200 хиляди сме.
67
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Когато им казвам на западните си познати каква увеличена запата получавам, те явно не разбрали ми пишат, че съжаляват, че сум безработна и на помощи
66
2
 
3
 
! Отговори
шумкарин преди 1 година
БКП да кажат и ще оберем банките!Още не са се пролетаризирали тез кулаци,народни-врагове.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 70 : значи признаваш че си невеж? Прочети какво е фашизъм. Не е добре тази работа. За теб не е добре :)
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък в Дания инфлацията в 2%, а ние сме рекордьори с над 20%. Факт!
63
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 89г, след 45г съветска окупация, стигнахме до национална катастрофа, от която още не можем да излезем, както всичките бивши соц страни.
62
5
 
11
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
Най добре си е форумния тролАйти специалист с 50-60-100 000 заплата който няма и 2 кинта за кафе...ама нали трябва да тролства цял ден из нета щото е толкоз некадърен че кой ще го вземе на работа и за склададжия даже!Мечтите и илюзиите са безплатни!