Операцията на родилката от Силистра е продължила 3 часа

Тя е транспортирана по въздух и е дала живот на близнаци
6 яну 2023 19:49, Йоана Цонева
11

Транспортираха родилка в тежко състояние до София с вертолет и "Спартан". Преди дни в Силистра жената е станала майка на близнаци. Операцията беше проведена по разпореждане на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след искане от Министерството на здравеопазването. Животоспасяващата операция е продължила 3 часа, а към момента тя е в стабилно състояние, съобщи Bulgaria ON AIR.

Малко след като става майка на близнаци в болницата в Силистра, 38-годишната Господинка Господинова получава усложнения и сериозна кръвозагуба. Родилката е с рядката кръвна група 0 отрицателна и това налага транспортирането ѝ от Силистра в София с военен самолет "Спартан". Настанена е в "Майчин дом".

"В момента тя е в стабилно състояние, но не можем да кажем, че рисковете са отминали", заяви директорът на "Майчин дом" - проф. д-р Иван Костов.

Операцията по спасяването на Господинка е разпоредена от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след искане от Министерството на здравеопазването.

"Благодаря на колегите от Спешна медицинска помощ, които реагираха по най-добрия начин, най-вече на министъра, който организира цялата акция", допълни д-р Костов.

Именно при подобни случаи държавата ще плаща за спешна медицинска помощ по въздух, но не и за използването на медицинските хеликоптери за планинско спасяване, поясни служебният транспортен министър Христо Алексиев.

"При спешна помощ - е безплатно. Медицинската помощ по въздух е различно от търсене и спасяване - това се заплаща. Не можем за всеки загубил се в планината да пращаме хеликоптер, който да го спасява с парите на данъкоплатците", заяви Алексиев.

На този фон България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптер. Транспортният министър обяви, че се надява България да може да осигури хеликоптери в рамките на близките месеци.

"16 януари е крайният срок за подаване на документи. Надявам се България да може да осигури в близките месеци медицински хеликоптер, за да почне тази дейност", подчерта служебният министър на транспорта.

Обещанията за хеликоптери са от години.  А използването на военен хеликоптер за спасителни акции е неудачно, смятат планински спасители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя пътеката плаща раждането , но болницата иска още отгоре . Ми махнете пътеката , като ще плащат за раждане .
4
0
 
2
 
! Отговори
Яяя преди 1 година
Парите на българите са вкъщи от злато , хотели, заводи ,панамери изобщо в мафията ,щялата държава е комунистическа мафия .Крадци управляват е затова няма нищо за народа .
3
2
 
15
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Те я Румъния на 2 разкрача място! Отивайте там! Когато тук катастрофира бус с румънски туристи, румънците прибраха най тежко пострадалите с 6 хеликоптера! А вие напълно сте се омотали! Никакъв Щенген!
2
4
 
6
 
! Отговори
Само хелита за всеки преди 1 година
Спфия - Силистра са десет часа. На тази педя земя скоро освен с хелита няма да може да движим. Афганистанска инфраструктура.
1
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ДОБРЕ СИ РЕКЛАМИРАТЕ ТЕЛЕВИЗИЯТА!!! КЪДЕ Е СТАТИЯТА С РАЗМЕНЕНИТЕ БЕБИЩА ОТ ШЕЙНОВО