Почти всеки десети студент у нас е чужденец, в медицината – всеки втори

Все повече чужденци учат висше образование в България, отчитат от МС
11 яну 2023 18:33, Красимир Ангелов
24
Почти всеки десети студент у нас е чужденец, в медицината – всеки втори
Снимка: БГНЕС, архив

Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България.

През учебната 2021/2022 година техният брой е 16 525, което 8,2% от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък - 4,1%. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в Република България, която беше актуализирана с решение на Министерския съвет.

Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5% от учещите "Медицина" в страната са чужденци.

Общият брой на студентите в България е 200 781. Това е по-малко от половината (48%) от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) общ капацитет на всички висши училища в страната, които имат места за 415 472 студенти. През миналата година действащите студенти са заемали 53% от определения от НАОА капацитет.

Средният осигурителен доход на излизащите от университетите висшисти в България се е увеличил почти двойно за последните 10 години. През 2013 г. той е бил 868 лева на месец, а през тази година е 1646 лева. Само 2,5% от завършилите висше училище в страната през последните 5 години сега са безработни, а през 2013 г. техният дял е бил 4,15%. Отчитат се обаче значителни различия по отношение на реализацията по призвание в отделните професионални направления. Например 95% от завършилите „Медицина“ работят по специалността си, докато в направление „Туризъм“ само 21% от дипломиралите се заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Актуализираната Национална карта отчита и други дисбаланси в структурата на висшето образование. Продължава тенденцията повече жени да учат висше образование. Техният брой е приблизително 114 хиляди (57%), докато мъжете са около 86 хиляди. В някои професионални направления студентите са почти изцяло жени - особено в „Педагогика“ - 96% и „Теория и управление на образованието“ - 89%. Мъжете имат над 80% дял в „Металургия“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“ и „Машинно инженерство“.

Отчитат се дисбаланси и в териториалната структура на висшето образование. Най-много висши училища (28) има в Югозападния район за планиране, който включва София. На другия полюс е Северозападният район, в който са базирани само две висши училища (Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия), а други три действат чрез филиали.

Националната карта на висшето образование е приета с Решение на Министерски съвет през 2021 г. Тя се актуализира ежегодно, а информацията от нея се използва за определяне на държавната политика за висшето образование, включително приема в определени направления и специалности и разкриването на нови университети или филиали.

Целта е да има балансирано развитие на мрежата от висши училища, която да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда, отчитат от Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специален поздрав за Христев, Стойнев и цялата компания от баджанаци от юридическия факултет във СУ, дето и тая година нагласиха конкурсите за докторанти и вкараха наши хора на мястото на кадърните студенти. От такива като вас образованието е на това ниво.
17
3
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Студентите в България са прекалено много.Пазарът на труда няма нужда от толкова висшисти.Разни измислени университети по села и паланки трябва да се закрият.
16
0
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Е и? Колко от тях остават у нас по специалността?
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мюслито не може мъчи се но нито има ума нито образуванието нито има развитието
14
2
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Българските професори и доценти си падат по чуждите студенти. Всеки изпит се взема с пари. Единици са научили нещо. Идват основно заради дипломата и правото да практикуват в Европа. Напромер ако ветеринарен лекар от Африка иска да практикува във Великобритания трябва да положи приравнителни изпити (нещо като Държавен изпит) + доста високо ниво на Английски език. С българска диплома му е необходим само документ за владеене на езика (IELTS 7).
13
0
 
14
 
! Отговори
В някои университети преди 1 година
В някои университети записват студенти от страни извън ЕС и после част от тях изчезват. Дали това не е вид форма за осигуряване на свободно движение на територията на съюза? МОН да осъществява по-добър контрол върху обучението на чуждестранните студенти. Да проверяват всяка година какво се случва със записаните чуждестранни студенти.
12
3
 
30
 
! Отговори
Евгения преди 1 година
Не мога да кажа какво е в другите университети с чужденците,ама в МУ дъщеря ми има състудент-пакистанец.Това момче чете по 15-16часа на ден,говори перфектен английски,с лек акцент български и не спира да досажда на преподаватели с въпроси.Казва,че не са стигнали парите на семейството му да замине някъде по на запад и,че щом го издържат е длъжен да вземе всичко ,като знания,които му се предлагат.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Холандеца Ама запетайки нема, нали? И затова не си турил където трябва... ОбразУвание да искаш...
10
8
 
7
 
! Отговори
Холандеца преди 1 година
И трева има в Холандия и едни от най-добрите университети в света има и гъби има и всякви нарктоци има и ковври има, пари бол има, всичко има. Нещо против?
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нашите пък отиват да учат в чужбина. Най-модерната дестинация напоследък е Холандия, защото има много трева, аа, исках да кажа университети. И записват каквито специалности могат, примерно педагогика. Представяте ли си, да ходиш някъде на м-та си да учиш педагогика? Ама да види свят детето, пък родителите имАли бол пари, дали. Сега така е модерно. Да си имат чужбинска диплома. После пак ще се реализират както и ако нямат, ама да си поживее детето поне през студентските години...
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромно количество висшисти излизат, но качеството е мнооого ниско, баща ми като е искал да следва икономика началото на 80-те е имало три такива институции и се е влизало доста трудно, сега още малко ще ти платят да учиш при тях и образованието е много ниско ниво. По времето на соца хората със средно са били по-грамотни от сегашните пишман висшисти.
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са някакви бедняци от десетия свят.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми само на нас явно не ни харесва в България
5
0
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Човека е прав и така е повече от 20 години а ти не се обиждай ако с подобно име пред факта и Алахооо мълчи
4
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"ПОЧТИ" всеки десети?..Демек,нещо като "Всеки 9.67-ми,почти десети" ?..Но както и да е...Медицинското ни образование и това от Строителния Институт ОТ КРАЙ ВРЕМЕ,още от "Живково", се признаваха "на Запад"...А за куриоз, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ни е едно от най-недъгавите в Съюза../да не кажа най-недъгавото/...Странни неща стават из нашата Територия..
3
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицинските ни дипломи вече порти никъде не ни ги признават.
2
6
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Явно не си в час ,пубере!
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на запад от години не те учат да пишеш и оттам да четеш