Колкото по-висок е стресът, толкова по-честа е употребата на алкохол

Има висока нетолерантност към хората, които са в плен на заболяването
12 яну 2023 14:08, Анисия Иванова
22

Положителна се оказа пробата за алкохол на лекарката, пристигнала на катастрофата край Враца, при която загина 3-годишно дете. Случаят породи отново въпросите за употребата на алкохол по време на работа.

"Има редица симптоми, които говорят, че от една обикновена злоупотреба човек е развил зависимост към алкохола. Това е сериозно заболяване, рецидивира. Веднъж, който се е е разболял от това, трябва да полага грижи за здравето си през целия живот", заяви управителят на клиника за зависими от алкохол Светлана Йорданова в "България сутрин".

Най-сигурните симптоми са, когато човек губи контрол над количествата, които употребява, подчерта тя.

"Един от симптомите е тогава, когато човек още сутрин или на обяд изпитва необходимост да изпие дадено количество алкохол, за да нормализира вътрешното си състояние", поясни специалистът пред пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Йорданова има голямо противопоставяне в статистическите данни.

Още по темата

"От една страна сме толерантни към хората, които пият. От друга - голям процент от хората стигматизират това заболяване, не желаят да признаят, че става въпрос за заболяване. Има висока нетолерантност към хората, които са в плен на заболяването", коментира тя.

Първият сигнал, че човек има проблем, е пиенето по време на работа, подчерта Йорданова и допълни, че работодателите трябва да имат наблюдения.

"За всеки един работодател трябва да свети червена лампа. Напоследък имаме все повече работодатели, които сами насочват своите подчинени към това да потърсят помощ. Лекарската професия е високорискова, неусетно хората търсят разтоварване от стреса и прибягват до алкохол. Колкото по-висок е стресът, толкова по-честа е употребата", изтъкна гостът.

Във връзка със случая във Враца Йорданова коментира, че корените са много по-дълбоки и не става въпрос за инцидентно пиене и необмислено решение.

"Според мен става въпрос за заболяване в определена фаза, което може да бъде овладяно с помощта на специалисти. Дълбоко съм убедена, че нито един лекар няма да изпие такова количество алкохол и да отиде на работа. Когато за един служител се знае, че по време на работа употребява алкохол, задължително трябва да бъдат сигнализирани ръководните органи", коментира тя.

Според нея нормална реакция е да се подаде ръка. "Човек, болен от алкохолна зависимост, има нужда от твърда любов", каза управителят на клиника за зависими от алкохол. За контрол не може да се говори, когато става въпрос за зависимост, заяви категорично Йорданова.

"Тогава, когато все още могат да се контролират определени количества, става въпрос за обикновена злоупотреба. Колкото на по-ранен етап близките, които виждат притеснителни симптоми и потърсят помощ, толкова по-добри са резултатите", обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познавам много хора де.то са много стресирани и то всекидневно
16
2
 
1
 
! Отговори
колежка преди 1 година
Самоконтрол трябва. Недопустимо е да се употребява алкохол на работното място и при шофиране- размътва мозъка, вниманието, реакциите и човек е неспособен да действа правилно. Аман от пияни и надрусани напоследък- с различни професии, възраст, соц. статус- едно общо слаба психика. Има един смърдящ джин, модерен сред колежките, а като си пийнат и се напръскат с един арабски парфюм и се хилят с празен поглед, направо ми се гади от тях. Изглеждат жалки
15
4
 
9
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Наздраве ! Ами не пийте алкохол , не яжте месо и дори спрете да се къпете ...... Да ви ........ май.ката...
14
0
 
5
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Доктор Колева:-Не пийте вода, вредна е за Вашето здраве!... ===)))
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни пият от мъка други от радост а някои от сутринта.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я сипи!Като я слушах тая и ми се допи повече!Ха наздраве!Нема да живеем с орлите я!
11
2
 
2
 
! Отговори
Шарен свят преди 1 година
Аз пия от любовна мъка ...Ах тез жени....Мое да те усмъртят без да и мигне очото. Кой туй чувства...няма такъв филм! Изгоре ми душата...
10
0
 
8
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Откритието на века...
9
6
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Всъщност си прав за домашната ракия. Да го кажем така- 1 на 1000 разбира какво прави. Другите варят отрова и си я пият за здраве. Накратко- изпий 1 бутилка хубаво 18-годишно уиски и на другия ден ти няма нищо. От разни там ракии може и да не доживееш следващия ден.
8
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, стрес не се лекува с алкохол. Алкохолът срива имунитета и психиката. Разни там аутсайдери, дето си сипват ракийки, да си видят интелекта- пише си го във фиша със заплатите им и да си видят средната продължителност на живота у нас. Най-ниска в Европа от столетия. Иначе чат-пат човек да изпие хубава крафт бира или някое хубаво уиски или вино- разбира се. Но разни пърцуци 0 пъти дестилирани- айде нЕма нужда.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тормозителите обикновено се щадят. Алкохола използват за извинение. Докато им се услади.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма градус - няма радост.
5
5
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Оправдание за шльокане винаги може да се намери...... Някои пък при голям стрес отиват и спортуват, други катерят планини и т.н.....
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз особено някои дни след голямо напрежение и стрес на работа се наливам обилно и на другия ден съм като ***. И работата става още по трудна.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност при мен е обратното. Алкохолае когато релаксирам. Пияя след някой успех, за да реклаксирм. Когато ми е мрачно тредвея, , за да си събера мислите.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то така и с дрогата
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
значи който не близва алкохол е безделник?