Васил Велев: Трябва да се предоговорят сроковете за въглищните централи

С времето ТЕЦ-овете ще отпаднат по чисто икономически причини, смята шефът на АИКБ
13 яну 2023 12:08, Красимир Ангелов
32

Преди ден парламентът задължи Министерския съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с Европейската комисия в частта "Енергетика". Какво следва от това и има ли бъдеще за въглищните централи у нас?

"Абсолютно правилно решение, има обществен консенсус по този въпрос. Много се промени обстановката спрямо времето, в което е договаряно това намерение. Обществеността научи постфактум, това намерение е много екстремно. Би следвало в годините след 2025 г. да произвеждаме от въглища 13,5 тераватчаса по-малко, отколкото сме произвели миналата година. Това са огромни пари, които ще предизвикат дефицити на финанси и енергия", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в "България сутрин".

Още по темата
По думите му в момента въглищните централи печелят добре и не са субсидирани. "Ясно е, че има недостиг на енергия в ЕС и няма бързо да се справим с енергийната криза, затова трябва да се предоговорят срокове", категоричен е Велев.

"Всичко това непременно трябва да го направим. При ситуацията, която е днес, по-добре да не го изпълняваме този План и да не се вземат тези пари, отколкото да се вземат и да си убием икономиката", подчерта председателят на АИКБ пред Bulgaria ON AIR.

Васил Велев отбеляза, че енергията от възобновяеми източници е много по-евтина, а във времето въглщниците централи ще отпаднат по чисто икономически причини. Целите не се променят, те ще се изпълнят в дългосрочен план, но трябва графикът да се промени, посочи гостът.

По думите му инвестициите са много важни, тъй като в последните години се свиха още повече.

"ПВУ е много добра възможност за подкрепа на тези инвестиции. Взетото от НС решение, с което задължава МС да извърши определени действия, също ще допринесе", каза още Васил Велев.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ще караме в 21 век на тец -ове." - Да, за разлиак от развитите икономики, като САЩ, Германия и ... о чакай!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 - Затваряй в Германия. Какво се случи в Германия? Спря евтината руска газ и всичките им перки и панели се оказаха тотална лъжа и измама. Почнаха да отварят наново мини и централи. И ОЩЕ плануват да отварят.
25
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви срокове, бе? Моментално затваряй! Неслучайно сме от столетия последни в Европа по продължителност на живота и първи по респираторни заболявания. ЗАТВАРЯЙ!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се гледа само най-лаченото навън и да мрънкаме постоянно, че го искаме..? Няма как да преплуваме океан без лодка, ще трябва да си наблегнем парцалите и да се въоражим с търпение, само с искане не става.
23
0
 
5
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Дотам ли я докарахме!? Вместо 3 нови атомни по 1,200 МВт реактора от ново поколение за 60 години на АЕЦ Козлодуй (с готова инфраструктура), ние ще искаме разрешение от ЕС за предоговаряне на дейноста на ТЕЦ-овете????? Спрем ли един ден АЕЦ-а, Бг се превръща в "бананова република", но без бананите!!!!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
SOS преди 1 година
Този е в безтегловност. И един ден Не може да изкара на свободният трудов пазар.. Ченеге
21
0
 
10
 
! Отговори
@ преди 1 година
Кирчо е за затвора за национално предателство
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя няма ли да го товарите за Москва накрая? Или чакате от САщ да ви подсетят! като за акцията срещу НЕксо.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отгледания от кГБ бг бизнес "елит' саботира България. Ще караме в 21 век на тец -ове. Кат идем на запад и викаме- *** тот ам що толкова хубаво бе, не е като в БГ? Щото нямат комонисти хората.
18
3
 
5
 
! Отговори
!! преди 1 година
Защо всички мислят как да се пазарим с ЕС?Защо никой не помисли, как да си оправим икономиката, така че да нямаме нужда от отровните тецове? Аз не искам вече да живея в 19-и век, все пак сме 2023!
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ ТОВА НИ Е И "БИЗНЕСА"! ДОКАТО В НОРЕВГИЯ НАПРАВИХА РЕВОЛЮЦИОННИ РОТОРНИ ВЯТЪРНИ ПАРКОВЕ В ОКЕАНА. ПОСЛЕ ПАК ЧЕ РЕВЕМ,Ч Е СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА И НАЙ - БЕДНИ.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А германия например е добър пример там е изрядно като се прибере тука хвърля пластмасовата чашка от кафе на земята
15
1
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Аз не разбирам защо се мотаме. Дори и да сме договорили падане на емисиите преди войната сега има нова реалност. Имаме 100 000 аргумента да предоговаряме. Само политически предизборни глупости. Да, чудесно би било всичко да е разпределено и ВЕИ, но за момента не е възможно освен ако не се върнем в каменната ера.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП лъжците=Плана е подписан август 2022 и тогава имаше война защо подписахте за затварянето на ТЕЦ овете,сега викате други са виновни-лъжци и некадърници.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей за това не ни уважават (като политика поне ) подписват се договори и после чак се сещаме че нещо не ни устройва . Със сделката с Македония същата работа , преди 100 години гърците договориха Македония да си смени името на РСМ , ние се сетихме вече когато трябваше да започват глави по преговорите
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че немците са си пуснали старите Тец но и строят нова
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега какво - всички Възраждане, а? Те го казаха още в 47-то НС. Чак сега депутатите от спящите партии в парламента включиха, че това е убийствено за енергетиката и се яхнаха на предложението от Възраждане! Може да не гласувам за тях но подписката за запазване на лева със сигурност ще подпиша!
10
2
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
А дано, половината концесии са ни техни. Но докато съществуват ще ни доят, това трябва да е ясно на всеки.
9
3
 
2
 
! Отговори
Те щатите преди 1 година
след 10 години няма да съществуват, ти за кви 100 бълнуваш не знам..
8
6
 
5
 
! Отговори
Няма как да пинете преди 1 година
"Марица", защото тя е дадена на САЩ за 100 години напред. Можете да затворите "Козлодуй".