Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година
142
Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не
Снимка: БГНЕС

„Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията върви всеки ден, а доходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други държави, и ние трябва всеки път да чакаме политиците да се сетят, ако изобщо го направят. Така че трябва да има механизъм, който да автоматизира индексацията на доходите, това ще бъде най-доброто решение, защото тогава процесът ще става автоматично, ако то зависи от инфлацията“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Още по темата

Николов уточни, че ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как. „Прословутото "швейцарско правило" за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се въведе, но не стана, е един такъв пример“, обясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година, очаква експертът. „Причина за това е, че основните лихви тръгнаха нагоре, а оттам и лихвите в търговските банки ще започнат да се повишават. Това е добра новина за вложителите, защото те ще получават по-голяма лихва, но за тези, които вече имат кредити, това е лоша новина. Засега очакваното повишаване не е много голямо, не е повод за паника, но всеки трябва да има това предвид, когато има план да тегли кредити“, обясни още той.

Николов изрази надежда и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 г., и постепенно тя да се върне към познати стойности. „Тепърва предстои да се види повишаване на лихвите по кредитите, но дори с това увеличение - вероятно едноцифрено, - ние по-скоро се връщаме към нормалното. Досега лихвите бяха прекалено ниски, така че относно инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително", заяви още той.

Относно цените на имотите и дали сега е добър период за инвестиция Богомил Николов поясни, че е трудно да се предвидят движенията на имотния пазар.

„Ако лихвите на ипотечните кредити се повишават, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем със сигурност, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, вече пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на растеж, е по-малко вероятно, тъй като факторът за нарастване на цените на имотите през последните години беше именно евтините кредити. Сега, когато те поскъпват, е съвсем логично и натиска върху пазара да намалее, и оттам да се стигне до намаляване на цените на имотите“, коментира председателят на потребителската асоциация. „Що се отнася до задлъжнялостта, все още не се наблюдават някакви опасни ефекти както при финансовата криза от 2009 г., но все пак ако потребители планират да изтеглят кредит, аз искам да уточня, че златното правило е кредити да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това трябва да правят и те сега“, поясни Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Не го мислете българина. Членува в клуба на богатите и гласува за тях. Миналата година единствените протести бяха за по-скъпа газ и да подарим оръжие на украйна.
32
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, трябва да изтърпим още малко, Русия е рухнала и до часове, даже до минути и секунди всичко ще започне да се компенсира и всичко ще се върне както си беше преди, само още малко да потърпим.
31
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад са много богати и са добре, но комунистите са проccти и не могат да го разберат това нещо.
30
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин не бе започнал да убива в Украйна подобна инфлация нямаше да има. Отблагодарете се на ПутинКГБиста дето "се кръсти с дяволските пръсти"!
29
2
 
15
 
! Отговори
О-ха! Не думай! преди 1 година
"инфлацията расте нагоре" - ми ти накъде искаш да расте? Напреко ли?
28
2
 
4
 
! Отговори
Предложение преди 1 година
Здравейте, искам да направя едно предложение. Предложение : предлагам да обявим нов кемпейн Клаймит чейнч 2.0 с нов челинч и куест за нови йонно-хиперфузионни и водородно-плазмени ринюабал енергии.
27
3
 
1
 
! Отговори
Живот след смъртта? преди 1 година
Според вас, има ли живот след смъртта и как си го представяте? На мен ми се иска да има. И си го представям така. Когато човек почине, душата му стои на земята още около 7 дни. Посещава любими места където е бил като дете, вижда живите си близки и вече на 7-мия ден се въздига в небесното. Вижда своите близки починали, те приветстват душата му, и се запознава със починалите си предци. Прегръщат се, целуват се като от дълга раздяла!
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърците се оплакват, въпреки че там политиците се грижат за народа и има различни парични помощи. Но вече не можели да ходят по два пъти да си почиват на островите (където е най-хубаво). Горките.
25
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41 Не са богати на запат. Пълно е с бездомници и безработни. Има няколко семейства които точат държавите и те са добре.
24
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А питате ли ги в Крим как е?! Цените са двойно по-големи от България, заплатите двойно по-малки, а на всичкото отгоре рафтовете са празни. Лекарства едва се намират, лекари останаха много малко, а скоро няма да има и течаща вода на полуострова. Тука в България живот си живеем!
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 1944 г. комунистическите "политици" престъпници в България само донасят страдания на народа.
22
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На запад цените скачат повече от България, но там още са богати и не го усещат толкова болезнено въпреки че го виждат - пълни количката и дали ще е сметката 220 или 240 евро не се усеща много. След нова година цените на някои основни стоки за дни скочиха с до 10%. По празниците магазините бяха полупразни, нямаше празнично оживление и стоки на промоции, даже основни стоки липсваха някъде. Всеки който живее извън България може да го потвърди.
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия е една от най-скъпите европейски страни и връщайки се периодично установява, че цените в Бг са почти като в Германия. Заплатите, обаче в бг не са такива, нито данъци, здраве, чистота, законност и ред
20
6
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Вярвай си, сигурно не взимаш и 30% от това което аз си припечелвам. А и на запад съм бил знам как е играта. Хубавото е, че младите са кухи и искат бързи пари, я чалгица, я сервитьорка, а фабриките искат кадри дори само за да има тоалетна хартия да можете да си избършете нааkaните зaдници. Стоката не расте по дърветата, ама явно това учите вие пуберите.
19
4
 
34
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
Алчността на българските търгаши ще им изяде главата.Склонността към надути цени и спекула е пословична,но при народ, видял бедност това минава до време. Когато стоките започнат да се вмирисват по хладилните витрини и да хващат паяжина по рафтовете,ще им дойде акъла. Ако до тогава на народа не му хрумне да хване сопите...
18
4
 
8
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 1 година
До Анонимен 28, това е верно. Компа за 5К пристигна доставка от Германия, през Амазон. Ако бях купувал от България щеше да е 7К, да не говорим, че само няколко ритейлъра предлагат подобни машини и то в силно ограничени количества!
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санкциите не само се провалиха, но удариха обратно онези, които ги наложиха. Само погледнете европейската енергийна криза. След санкциите от 2014 г., когато Русия реинтегрира Крим, тя знаеше какво следва и беше готова за него. 2022г за няколко седмици рублата отиде толкова високо, че Централната банка се намеси, за да я понижи. Западните компании в Русия бързо бяха превзети или заменени от руски. Търговията с Китай и други неевропейски страни нарасна неимоверно. Спадът на руския БВП за 2022 ще бъде 2.5-2.9%, а не над 20+%, както някои западни експерти предвиждаха. В ЕС спадът на БВП е до 10%.
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България цената на хранителен продукт с1 до 2 лева в повече от цената на продукт в Германия за техниката да не говорим .
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21, няма как да се разминем с про-кремълската пропаганда и наратива на ПуZZин нали?!
14
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много съм загрижен за Русия, там са в голяма криза.

Спонсорирани публикации