Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година
142
Българинът купува все по-малко, инфлацията расте нагоре, а доходите не
Снимка: БГНЕС

„Намаляващата ни покупателна способност трябва да ни притеснява, защото инфлацията върви всеки ден, а доходите не. Няма заложени механизми за индексация, както в други държави, и ние трябва всеки път да чакаме политиците да се сетят, ако изобщо го направят. Така че трябва да има механизъм, който да автоматизира индексацията на доходите, това ще бъде най-доброто решение, защото тогава процесът ще става автоматично, ако то зависи от инфлацията“. Това заяви в интервю за БГНЕС Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Още по темата

Николов уточни, че ако човек е на заплата и може да предоговори своите доходи, то човек на пенсия няма как. „Прословутото "швейцарско правило" за пенсиите, което преди години се обсъждаше да се въведе, но не стана, е един такъв пример“, обясни още той.

Кредитите ще да с по-високи лихви през тази и следващата година, очаква експертът. „Причина за това е, че основните лихви тръгнаха нагоре, а оттам и лихвите в търговските банки ще започнат да се повишават. Това е добра новина за вложителите, защото те ще получават по-голяма лихва, но за тези, които вече имат кредити, това е лоша новина. Засега очакваното повишаване не е много голямо, не е повод за паника, но всеки трябва да има това предвид, когато има план да тегли кредити“, обясни още той.

Николов изрази надежда и пикът на инфлацията да е отминал още през 2022 г., и постепенно тя да се върне към познати стойности. „Тепърва предстои да се види повишаване на лихвите по кредитите, но дори с това увеличение - вероятно едноцифрено, - ние по-скоро се връщаме към нормалното. Досега лихвите бяха прекалено ниски, така че относно инфлацията и лихвите, не мисля, че има нещо притеснително", заяви още той.

Относно цените на имотите и дали сега е добър период за инвестиция Богомил Николов поясни, че е трудно да се предвидят движенията на имотния пазар.

„Ако лихвите на ипотечните кредити се повишават, не се знае дали пък цените на жилищата няма да тръгнат надолу. Това, което знаем със сигурност, е, че лихвите ще тръгнат нагоре, вече пазарните цени на жилищата дали ще запазят темпа на растеж, е по-малко вероятно, тъй като факторът за нарастване на цените на имотите през последните години беше именно евтините кредити. Сега, когато те поскъпват, е съвсем логично и натиска върху пазара да намалее, и оттам да се стигне до намаляване на цените на имотите“, коментира председателят на потребителската асоциация. „Що се отнася до задлъжнялостта, все още не се наблюдават някакви опасни ефекти както при финансовата криза от 2009 г., но все пак ако потребители планират да изтеглят кредит, аз искам да уточня, че златното правило е кредити да се теглят за инвестиция, а не за консумация, това трябва да правят и те сега“, поясни Богомил Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Специалността ти не е перспективна и е отживелица. Всичко останало, което си написал е лъжа. Аман от комплексари, правещи се на голямата работа по форумите.!
12
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали обедняват, но купуват като луди апартаменти на 2к евра квадрата.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на енергията скача драстично. А енергиите са в основата на производството. В цяла западна Европа. Разходите за производство растат драстично. Работодателите са принудени да освобождават стоката наета от пазара на труда и да търсят варианти за наемане на по-евтина стока. Очаква се половин милион в България да останат без работа и без препитание. Ще има бум на битовата престъпност. Монтирайте решетки на вратите и прозорците, макар че това едва ли ще помогне.
10
8
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Никой не спекулира, всичко е естествен процес! На границата на Европа се води война. Русия и Украйна са в огромна криза. Няма как това да не се отрази в цяла Европа. Но докато българина е що горе разбран и търпелив, на запад има много народи които са отишли там основно за да живеят на социални помощи. И като им спорът помощите ще стане революция. Стоите си в България, ние знаем как да оцеляване в кризи!
9
13
 
4
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 1 година
И при мене е така. Например, по Нова Година си смених работния лаптоп, 5К дадох за по-евтиния вариант, наистина кОпувам по-малко. На колата не и е дошло време, но скоро излиза от гаранция, така че лятото на 2024 най-късно ще я сменям. Криза е!
8
10
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 1 година
Па бегайте на запад, бе, що стоите в България на ниски заплати, там на запад работодателите са сългасни да дигат заплатата, само да кажеш а, дигни ми заплатата и веднага дигат.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново. Това си е от 1989 г. все едно и също само че под различна форма и се показва като реформа. Приватизация, ликвидация, валутен аборт, НАТО, ЕС, еврозони, Шенген но крайната цел е че населението обеднява и е принудено да емигрира и накрая се испразва държавата и ще се закрие.
6
4
 
20
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
На мен ми дреме колко съм ефективен. Индженер в областта на електрониката и автоматиката. Младите нищо не разбират, кадри нема. Нема и да има защото професията е трудна и беше зле платена. От тук нататък ме очаква растеж само нагоре, а когато капиталиста се надърви- сменям работата. Вече го направих края на 2022г. и сега съм с 40% в плюс. А ако свършат тия у БГ нагли капиталисти, има западна Европа. И там вият за индженери. Дреме ми за ефективността пак казвам. И труда е стока, там що няма инфла
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин....Нали се сещаш, какво ще последва, ако всички се втурнат да "купуват повече" в тази ситуация?
4
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците спекулират с търпението на хората.
3
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва гладомор и гражданска война. Така става обикновено с африканските държави, които избират военнаФатмашка диктатура и фашизъм, вместо да направят демокрация.
2
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хайде български европейци! Купувайте повече! Нали идеята да сме в ЕС е да живеем по-добре.
1
6
 
29
 
! Отговори
Честито жълтопаветни преди 1 година
Честита промяна. Сега боневчето ще промени и софето. Всички по цветната дъга на промяната. Какво като е скъпо и сме бедни, ще се обичаме и топлим.

Спонсорирани публикации