Алгафари: Страната ни не предлага условия на мигрантите

Бягащи от война няма, търсят по-добър живот, смята журналистът
16 яну 2023 12:00, Анисия Иванова
32

Мащабна операция срещу нелегалния трафик на мигранти под кодовото наименование "Хавала" се провежда на територията на цялата страна. Прокурори, следователи, полицаи и жандармеристи едновременно са атакували организатори на канали за трафик на чужди граждани от Турция, през България, за Сърбия и Румъния, а оттам за страни от Централна и Западна Европа.

Акцент за проблемите на мигрантите и успешни примери поставяме с проекта "Толерантно общество - основа за интеграция на граждани на трети държави", финансиран от Фонд "Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020.

"Държавата започва да си изпълнява функциите относно границата - вътре в България, както и извън границите ни", заяви журналистът и преводач от арабски език Мажд Алгафари в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той припомни посещението на президента Румен Радев в Турция и една от темите на разговора с Ердоган - за мигрантския натиск.

"И от Турция е получена стабилна информация, която в България се реализира. Ще има много задържани, не само сега. Думата "хавала" идва от арабски език и означава прехвърляне на нещо на друг. Тук става дума за пари. По тази схема се разплащат каналджиите с останалите участници в тази организирана престъпна група. В Турция си получават парите от самите бежанци. Когато лицето бъде трафикирано, прави видео на мястото, където се намира. Изпраща го до бюрото. Тези бюра се наричат хавала. Тогава каналджията може да си получи парите", обясни Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Според него голяма част от тези, които пристигат, и тези, които се опитват да минат към Европа, са основно от Африка, и Афганистан. "Това са мароканци, алжирци, има и от Тунис. В последно време не толкова войната или подобни събития тласкат хората към Европа, а икономическите причини. Млади момчета, дори образовани, нямат работа. Затова предпочитат Европа", посочи Алгафари.

По думите му страната ни не предлага условия на мигрантите, които остават тук. "Неведнъж съм се опитвал да накарам държавата да направи елементарна връзка между бежанците и бизнеса. Бежанците у нас не получават помощи", подчерта журналистът.

По негови наблюдения сирийците са намалели и тенденцията продължава. "Не само това - връщат се в Сирия. Афганистанците и момчетата от Мароко са тръгнали да търсят по-добър живот. Бягащи от война няма", категоричен е преводачът.

"В по-голямата си част обществото е толерантно, но има и омраза, трябва да имат възможност за интеграция", изтъкна Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Ердоган е помолил ЕС, да се освбоди Турция от чудовищтното натоварване на автобусния си парк, превозващ бежанците от южните й граници до българската. - Българите да го правят със свои автобуси, ако нямат, ще им дадем под наем.
25
0
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
То за българите условията в България са мизерни, а какво остава за арабските нашественици. Те отиват при баба Меркел но тя им казва че германците предпочитат да се сношават с роботи. Западна Европа си отглежда озлобени безработни с арабски произход.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"По думите МУ страната НИ..." Тоя пришълец путинофил никога няма да бъде българин!
23
0
 
6
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Крайно време е Франция да започне да настанява мигранти в своите южни владения Кергелен и Крозе - тихи спокойни места на поне 2000 km от най-близката суша, няма нито горещини нито сериозни студове, има свежи западни и югозападни ветрове през цялата година както и достатъчно дъжд зимата понякога мокър сняг, също има годни за ядене растения, птици, перконоги както и риба в океана.
22
0
 
11
 
! Отговори
Мигростат преди 1 година
Те мигрантите го знаят. Затова бягат директно в Германия. Опитват се да минат от тук без да са за забелязани. Не само за условията, но и заплащането. Соцяла в Германия на човек е по-висок от повечето ЗАПЛАТИ в България. Соцялът!!! За какво да работи тук , след като на соцял ще взема повече, че и език ще учи на бяла държава не на робска такава.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и продажни телевизии и такива като Алгафари с майка българка и баща сириец да ни пробитват ислямските нашественици за интеграция в България 90% от българите не ги желаем. И не е защото сме лоши или нетолерантни,просто не желаем подмяна на българите с араби на наша територия.Да заминават в Германия и Австрия ще се лишим с голямо удоволствие от арабските фризьорски салони.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде нема нужда от интеграция на мигранти!Ние нашенските индиици не можем да интегрираме,та ще мислим за другите.
19
2
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 година
До Реален случайМи хвани се да работиш!
18
2
 
18
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Елате да видите в градчето, всеки ден нови укробежанци виждам. И безплатно паркиране са им осигурили за скъпите автомобили.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето българи се чувстват мигранти в собствената си държава, те за арабите се загрижили!Абе, не става за живот тази страна и това е.
16
2
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Държавата сме си я направили,за да предлага условия на българите,не на нашествениците.Държавата не предлага помощи ,но осигурява храна и подслон на тези неканени гости,а това хич не е малко.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хем бягат от хубавия ислям, ама хем си го искат пак на наша почва.На мен ми прилича на реална колонизация!!!То навремето и гърци, римляни , испанци са искали нов живот, ама сега му викаме колонизация като отвориш всеки учебник.,
14
1
 
5
 
! Отговори
До 12,13 преди 1 година
Германов, много ме кефи как съсипваш този сайт
13
7
 
8
 
! Отговори
Колапс преди 1 година
България е свирепа Държава без работещи институции!
12
2
 
19
 
! Отговори
Реален случай преди 1 година
То за самите Българи е мор!...............Социалните(над 20 служителя в Бобов дол) не ми дават никаква помощ(без храна и пари съм) , само на роми давали било нареждане от горе!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ТИ КО ПРАЙШ ОЩЕ ТУКА ТОГ
10
6
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
ДАНО след "управлението "на жалкия фигурант остане поне един българин по тази територия!!!
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната ни няма условия за гражданите си, те за "мигрантите". Да не говорим, че няма такова животно като "мигранд" имаш Имигранти или Емигранти. Тия Имигранти влизат в странта, ония Емигранти са граждани, които я напускат. Емигрират, а другите Имигрират сиреч напуснали са тяхната си страна за която са Емигранти и са дошли тук, за нас съответно Имигранти. АЙДЕ НАУЧЕТЕ ГО ТОЯ ЕЗИК ВЕЧЕ! От 2013-та се борим с тая Имиграция! БАААХ ТОЯ БЪЛГАРСКИ! Някакви хора искат граматика, те речников запас нямат
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някакви чуждуземнци на мен ми казват какво се прави ,ало Мач ,Нидал ,Левон ,Магърдъч вие къде се намирате а?Подпримати не ми давайте акъл а бегом към вашите страни и там давайте акъл колкото щете ,разбрахте ли ***@@@ кухи?
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България и за българите не предлага условия. Иначе нямаше да емигрират по 100 000 на година. По време на управлението на ГЕРБ намаляхме с над 1 милион човека.