Хотелиери чакат пари за украински бежанци от април

Обяснение защо не се превеждат няма
19 яну 2023 09:25, Александър Попов
39

Родни хотелиери алармират, че все още не са получили парите си, които им се полагат от държавата за настаняване на украинските бежанци.

"Не съм получавал средства от месец април до момента, без да имам обяснение за това, различно от възможността да са объркани личните номера на чужденците или адресите на настаняване. Това обаче няма как да се случи, тъй като системата е направена изключително просто", заяви хотелиерът Стоил Далевски пред Bulgaria ON AIR.

"Плащали са ми за едни и същи лица първите два месеца от програмата, но след това не получавам средства за същите тези хора. Не съм единственият с подобен казус, минимум 50 души лично са се свързвали с мен. Те очакват по-големи суми", допълни той.

Как става регистрирането?

След пристигането си един украински бежанец се регистрира в даден хотел, след което от мястото за настаняване изпращат информацията в Единната система за туристическа информация. По-късно бежанецът се изпраща в лагер, откъдето си взима карта за временна закрила, а вътре описва къде точно ще пребивава. Данните влизат в система за управление на националната инвестиция и подлежат на одобряване, след което се очаква плащане.

"Плащали са ми за едни и същи лица първите два месеца от програмата, но след това не получавам средства за същите тези хора. Не съм единственият с подобен казус, минимум 50 души лично са се свързвали с мен. Те очакват по-големи суми", разкри Далевски.

По думите му много хотелиери плащат по-висока лихва за кредитите си, натрупали са дългове в НАП и са разчитали на парите от държавата.

"Когато не ги получихме, ни запорираха сметките", обобщи гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дават на украинските бежанци апартаментите, парите и мъжете си
34
1
 
1
 
! Отговори
Ватник преди 1 година
Мога да настаня до 20 души в къщата си за гости, но никога не бих го направил за украинци. Не съм ***.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в хотел и тези дни за пореден път се убедих колко нагло и неблагодарно същество е т. нар. "Украински бежанец ".
32
3
 
2
 
! Отговори
макс преди 1 година
Тоя манекен е облечен за 10 000лв плаче за пари!!!
31
1
 
0
 
! Отговори
макс преди 1 година
да
30
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 година
Дотук с добротата и състрадание на хотелиерите. Полакомиха се на пари, без да са сигурни, че ще получат нещо, а сега рев, щото са излъгани. Да имат претенции към себе си. Като искаш да помагаш, помагаш за своя сметка и без много шум, а не разчиташ, че целокупният данъкоплатец ще ти оправи бизнеса, а ти ще си направиш имидж да филантроп.
29
1
 
4
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Ааа, то за паритеее.... Човекът каза: "Ще видим".
28
0
 
17
 
! Отговори
Не са преди 1 година
"Клошари", тарикати са, а ние им плащаме, нашия бюджет, от нашите пари! Морееее, не белене за вас, ами военен трибунал!
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рисковете на професията. Винаги когато човек си има работа с клошари .т.е силно неплатежоспособни "клиенти" трябва да предположи че заплащането ще е около нулата.
26
0
 
14
 
! Отговори
Нашите хотелиери преди 1 година
/бивши и настоящи дупутати и родата им/ за жизнено важни за бг народа. За хляба и лекарствата 20% ддс, за тия - 10%. И бежанци и директори на училища, които плащат грешни пари за "обучение" на даскалята в хотели и ресторанти и т.н. Жаалка пасммина народни изедници!
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако зависи от мен и лев няма да им дам, да фалират тез хотелиери, работих в хотел полагаше ми се едно хранене на ден!
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами търсете си ги от Кирчо и Кокорчо
23
0
 
24
 
! Отговори
Нека чакат преди 1 година
Както ги чакаха на границата и щяха да се избият кой да ги грабне и да ги настанят срещу държавни пари. Тия по хотелите са организирани авант-турист. На човек в беда помощ не се отказва, но тия ни отвратиха с претенциите си и високомерието. Видях ги лятото по морето и разбрах каква стока са точно тия "бедните бежанци".
22
5
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Българите, които гласуват 95% за ЕС и НАТО, трябва да платят каквото е обещано на хотелиерите.
21
1
 
30
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Това не са туристи, които са на курорт. Спрете да ги настанявате и прекратете почивката. Защо чакате! Държавата не Ви помага! Излъга Ви! Просто е! Край на почивката
20
4
 
19
 
! Отговори
Социолог преди 1 година
Нека хотелиерите да си чакат пари за бежанците. То за българите няма, че дори и правителство си няма България. Нека да си чакат Корнелия нинова да им даде от собствените си.Моге и Бойко Борисов да им даде. Както си ги даваше за магистралите.
19
0
 
23
 
! Отговори
Рапунцел преди 1 година
Продай хотела, който си построил с откраднати пари и ще получиш средства.
18
2
 
32
 
! Отговори
Дискриминация преди 1 година
Защо украински бежанци се настаняват в хотели, а сирийските и афганистанските в бежански лагери? Само защото говорят на руски?
17
2
 
27
 
! Отговори
Уредихме преди 1 година
се с хотелчета, уредихме си отрочетата до девето коляно, натръшкахме си луксозните джипове с които да газим неудобните и сега пък чакаме...за к,ъв. Хайде малко арбайтен, но хотел се управлява и то не става с измислени професии- мениджър, дилър "Я"ксперт, консултант и какви ли още не. Докога подобни умни богаташи ще ви изчакваме-изчаква се л,ю..бовница. Хайде до контейнера за смет.
16
3
 
38
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Важното е,че КирчуТъпуту подарявал гориво на Украйна,а Вие плащахте пи 3.30 за бензин и дизел!Като една Швейцария на балканите с е