Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит

78 години от най-черната дата в съвременната българска история
255
Черният 1 февруари 1945 г. и избиването на българския елит
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари 2023 г. се навършват 78 години от най-черната дата в съвременната българска история – масовото избиване на българския елит от комунистите.

На 1 февруари 1945 г. органът на червения терор - така нареченият Народен съд, произнася най-много смъртни присъди в историята на България.

Клането е извършено още същия ден през нощта. Държавници, политици, военни и интелектуалци са избити до запустяла яма в Орландовци, изровена от бомбардировките.

Сред жертвите са братът на цар Борис III - княз Кирил Преславски, заедно с другите двама регенти на малолетния цар Симеон – световноизвестният учен проф. Богдан Филов, и ген. Никола Михов. Заедно с тях са екзекутирани министрите в двата кабинета на Богдан Филов, както и министрите в правителствата на Добри Божилов, Иван Багрянов и Константин Муравиев, депутати, военни и др.

Общо избитите от Народния съд в България са над 2730 души, с което страната ни се нарежда на първо място в света по смъртни присъди, произнесени заради избухването на Втората световна война, а ние дори не воюваме срещу съюзниците от антихитлеристката коалиция, и се включваме във войната на страната на Оста през 1941 г., цели две години, след като тя е започнала.

В Германия, която е главният виновник за разпалването й, са произнесени 12 смъртни присъди от Нюрнбергския процес. Осъдените на смърт от Токийския трибунал са 14 души.

Жертвите на новата комунистическа власт, водена от "вожда" Георги Димитров, не се ограничават само с избитите на 1 февруари 1945 г. Избиването на българския елит започва още с момента на взимането на властта на 9 септември 1944 г. През първите дни след преврата, по различни оценки, са избити няколко хиляди души без съд и присъда. Това са преди всичко представители на елита, който, според комунистите, може да се противопостави на новите управници-рецидивисти, слезли от горите или освободени от затворите. По-късно Народният съд ще осъди вече избитите, за да легализира отнемането на тяхната чест и имущество.

Не само политици и военни стават жертва на новата народна власт. Тя е безпощадна и към интелектуалния елит на страната. Подсъдими са 101 писатели, художници и журналисти, сред тях са вече убитите Райко Алексиев и Данаил Крапчев.

Сред физическите извършители на убийствата личат имената на бъдещия диктатор Тодор Живков, Мирчо Спасов /от който, както казват, - дори Живков се е респектирал/ и Лев Главинчев. Последният е най-масовият убиец в българската история. На неговата съвест лежат убийствата на княз Кирил, световноизвестните учени и ректори на Софийския университет проф. Богдан Филов и проф. Александър Станишев, както и много други - стотици от най-уважаваните българи преди преврата от 9 септември. Някои от тях са убити заради своето обществено положение, а други – защото са българи и не са искали да променят своята националност, според плановете на Сталин, Тито и Коминтерна начело с Димитров. На погребението на садиста Главинчев, неговият брат ще се „похвали“, че последният е „убил 226-ма македонски фашисти“.../БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: народен съд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най добрите лъжци са от Изрождане начело с гей Копейката такава смрад са тия че бившите членове на бкп са по добри от тях
132
10
 
22
 
! Отговори
Разбирам ... преди 1 година
... да бяха наказали само крадците, ама те удариха всеки с повече от 2 лева и една кирпичена къща, освен ако не беше член на партията им. Много станаха членове на тая партия за по седмица-две, нали знаете?
131
5
 
34
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Хаха Веждито и Роската Плювналиева да говорят за лошото в комунизма и да реват за жертвите на родителите им, хахаха! Само бойкопигмея липсваше да разказва с омраза как насила са го карали да разтрива ушите на бай Тошко и да си стиска все още червената книжка!
130
3
 
57
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Най смешното е, че комунистите които защитават 9.9.1944 реват срещу сегашните, а сегашните са продукт и деца на тези които комунистите издигат в култ! Къде да се образоват и възпитат управници? От къде пари за партии? А да, от червените куфарчета които комунистите си раздадоха пълни с откраднатото от държавата за да могат да си сменят червените ризи с различни цветове и да продължат да ви яздят! Ама с народ с промит мозък е така! Я кажете 1 партия в която няма членове на БКП?
129
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като комунизма е бил толкова лош,защо 12 години си избирахте комунист да ви управлява и да ви краде като за световно?Сега да го екзекутираме ли?
128
4
 
3
 
! Отговори
137 преди 1 година
Нямаш отговр на това, нали, ах ти, който ми сложи минус!
127
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печелиш пари от търгоия със суровии - спекулант си. Печелиш пари от тървоия с имои - измамник си. Печелиш пари с ппроизводство на зем. храна - гаден земеделец си. Печелиш от аренда - гаден арендатор си. Имаш производств - робовладелец си. Производството ти не изисква мног работници - от алчност си изял хляба на хората. Накрая казваш - писна ми, ще си гледам едй тука една нивичка, кравички, лол и риболов - идва един кзва ти, че частната собственост е кражба и ти смъква ризата от гърба.
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за ограбените хора, които не са заслужавали? Пак ли така?
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Че Гевара - Виж - в живота на всяко момиче идва момент, в който то се превръща в жена. Помоли някоя п-възрастна жена или по-голяма приятелка да ти обясни.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво стана? Един елит се замени с друг елит. И какво се доказа? Че докато има голяма сила, да хрантути България, всичко е наред. Като свърши хранилкта .. пфюююю мааац, тряяяс, прааааас ... И почваме наново. Само дето тояпът нямаше кой да ни храни така. Ама и тоя период отминава.
123
26
 
17
 
! Отговори
Че Гевара преди 1 година
Полезно кръвопускане. Нека да напомня на сегашните управници какво ги чака като му писне на народа.
122
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Такива са последиците,когато на власт се издигат ПРОСТИ,НЕОБРАЗОВАНИ и ПОЛИТИЧЕСКИ ЗОМБИРАНИ индивиди." То така е 1878-*** насам. Всеки път, като някой по-умен и вървежен се изкачи нагоре, веднага е бил мачкан. "Щастливецът" е описал мнгоо от тези процеси. Ако четеш това, което е писал, 50 годин след каот го е писал, няма да се изнаенадш избщо на това, което се случва.
121
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин обезглави нацията си като унищожи руската интелигенция и елит. Българските комунисти направиха същото. Да не се чудим защо сме сега на този хал. Генетичният ни материал е лош.
120
8
 
30
 
! Отговори
Хубаво е казано преди 1 година
"Пази Боже,сляпо да прогледа"......Такива са последиците,когато на власт се издигат ПРОСТИ,НЕОБРАЗОВАНИ и ПОЛИТИЧЕСКИ ЗОМБИРАНИ индивиди.От техните престъпления страда цялата нация,защото този избит елит можеше да донесе много ползи *** народа ни,на страната ни,неизмеримо повече,отколкото донесоха тези "герои"..Лека пръст на невинно избитите и Вечна им памет!...България помни!
119
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е ,че нашите евроатлантици много приличат на комунистите едно време...същите неща приказват само че господаря им е друг.Иначе е ясно,че ни хитлеризма,ни комунизма са стока.Няма да се връщаме назад.В България отдавна няма комунизъм.Дано само не се възроди нацизма.
118
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справка Миме агент Николай от Християните протестанти досиета му е с достъп Строго секретно и забрана до 20007г да се отваря. Чети и книгата на Пастор Харалан Попов Изтезаван заради Вярата си неговия син Пол Попов още е в черния списък с достъп до България ,на тяхното място ДС поставя най върлите доносници на Киро парапета бащата е агент на ДС, както и Рашков,прехода и Демокрацията са извършени от агентите на ДС и новите от ДАНС
117
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народният съд е учреден с подписаното примирие със САЩ и Великобритания, на които България бе обявила война и която бе победена като съюзник на Хитлер. Създаден е от правителството на Отечествения фронт, в което БКП е имала само 4 министри, които не могат да наложат мнението си. Съденето на виновниците за въвличане на България във световна война и престъпниците от другите европейски страни е потвърдено със споразумение в Лондон на 4-те Велики сили победителки на 8 август 1945 г., с Декларация на Общото събрание на ООН (11 декември 1946) и с Женевската конвенция за защита на жертвите от
116
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е че са избити и хора които не са заслужавали.
115
11
 
18
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 1 година
Същото трябва да се направи с всички от ПП, ДБ и отделни екземпляри от Герб, Бсп и Дпс
114
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешните демократи са рожби на БКП_БСП Миме оня елит е избит заедно с Вярващите Християни на тяхното място ДС поставя доносници, на който до 2007г беше забранен достъпа до досиетата им