Недостигът на кадри е 200 000 души и ще продължава да расте

Българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС
2 фев 2023 22:15, Анисия Иванова
104
Недостигът на кадри е 200 000 души и ще продължава да расте
Снимка: БГНЕС

Краткосрочният недостиг на кадри в страната е 200 000 души и той ще продължава да расте. Заради демографската криза ежегодно на пазара на труда губим по 50 000 души, като това ще продължи поне през следващите 20 години. Това коментира днес във Варна председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той взе участие в среща-дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 г. Домакин на форума бе Икономическият университет във Варна.

Приоритетите на АИКБ за тази година са трите членства на страната ни – в еврозоната, в Шенген и в ОИСР, обясни Велев. По думите му дали ще бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година, ще се реши в средата на настоящата, като за постигането на тази цел е важно и бизнесът да мобилизира усилията си.

Според Велев за целта е нужна ценова стабилност и затова АИКБ призова предприемачите да се постараят да намалят цените на стоките и услугите, за да бъде потисната инфлацията. Той уточни, че Асоциацията напълно подкрепя влизането на България в еврозоната, тъй като това ще подобри инвестиционната среда, ще спомогне за ускоряване на икономическия растеж и повишаване на жизнения стандарт.

За нас приоритет остава осигуряването на енергия на конкурентни цени за българския бизнес, допълни Велев. По думите му акцент за Асоциацията е и осигуряването на човешки ресурси. В тази насока освен развитие на връзките между бизнеса и образованието и пазара на труда, ще се работи и за облекчаване на трудовата миграция. В това отношение българското законодателство все още е далеч от най-добрите европейски практики, обясни Велев. По думите му у нас са наложени излишни ограничения, а в държавите, най-големи износители на човешки ресурс, дори нямаме дипломатически представителства. Ако процедурите за внос на работна ръка бъдат улеснени, тук ще има много повече икономически заети хора, които ще плащат данъци в България и ще харчат в нашата страна, допълни председателят на АИКБ.

През последните две години имаше серия кризи, светът започна да се деглобализира, но въпреки трудностите за изминалата година ще покажем добър икономически ръст, каза още Велев. Той уточни, че през второто полугодие на 2022 г. българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС. Като ръст на възнагражденията за последното отчетено тримесечие България е номер едно, допълни Велев.

Председателят на АИКБ каза още, че е редно да бъдат реализирани реформите, отлагани през последните 30 години. Според него има нужда от промени в медицинската и трудова експертиза. Необходима е и реформа с такса битови отпадъци, защото България е единствената страна в ЕС, където се плаща не на база генерираното количество, а според оценката на имота, каза Велев и допълни, че този начин на определяне на налога, освен всичко друго, пречи и за реализирането на кръгова икономика.(Мила Едрева, Данаил Войков, БТА)
 


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 1 месец
*** тамън се накефи, че има 600 000 украинци в БГ, те па взеха че избягаха.
85
0
 
9
 
! Отговори
Дачо преди 1 месец
Няма недостиг на кадри! Има кадри, които не им се работи за 1000 лева!
84
0
 
16
 
! Отговори
Момчето преди 1 месец
Предполагам че няма нужда от кадри, понеже ако имаше нужда от кадри нямаше да изпуснат народа от тук.Казват че нямало шофьори но същевременно заплатата на автобусния шофьор няма и720к.После искат кадри да има,деца да има, фабрики да работят.Всичко ще стане!!!
83
1
 
14
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
Като продължават да слагат на чоуека чоуека да седи в канцеларията да му дават една шапка пари който не е изкарал нито е заслужил, а доло на машините на работниците да не дават пари и да имат изисквания все едно им дават милиони няма и да намерите работници.И докато за някакви измислени длъжности за мизерните 900 лева искате (висше,англииски,компютърна грамотност и т.н) няма да ревете че няма работници докато не започнете да давате пари
82
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма пари, няма да работим
81
0
 
9
 
! Отговори
до 88 преди 1 месец
не е само бойко, преди това бяха коалиции на БСП, ДПС, НДСВ, разни отпадъчни елементи на СДС ... , след бойко двамата случайници-*** киро и хасан (за 9 дни опукаха 10-12 млрд. лева!). Така че - много избирателно ги цитирате. Ако ще казваме истината, да я казваме докрай, а!
80
0
 
5
 
! Отговори
Идва и при нас преди 1 месец
На служебно посещение на фирма в Италия стигнахме до офиса, който беше заключен. Звъним на звънеца, отключи ни собственикът - старец, който каза "Ако все още вашата фирма може да си позволи да наеме портиер, значи сте години назад. Не се отчайвайте, скори и вие няма да имате портиер"!
79
1
 
16
 
! Отговори
БГ "патрон" преди 1 месец
Средният български бизнесмен, т.н. "патрон" отделя толкова средства за фонд работна заплата във фирмите си, колкото приблизително струва парфюмът му.
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Бойко, за неговото управление намаляхме с 1 милион, като по-голямата част са починали, а другите емигрираха, за съжаление тенденцията се запазва като всяка година губим още около сто хиляди. Без реформи, които да ни направят нормална държава, или ще изчезнем, или ще станем бананова република.
77
2
 
23
 
! Отговори
Ерген без деца преди 1 месец
Сменил съм доста работни места.Защо съм ги сменил? Сещайте се!Ако ми беше много хубаво нямаше да ги сменям.Преживях голям стес.Семейство и деца от страх не създадох, защото не чувствах сигурност.Сега вече проблемите излизат.Коренна промяна да има това ще е временно явление.Вече е късно!!!
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има национално проучване от 2023г., според което близо 800 000 българи са готови да емигрират ! Нали се сещате какво ще стане с "великия" български бизнес ...
75
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро и БВП-то ще започне да пада. В работоспособна възраст хората намаляват, а новите хем са по малко, хем не са квалифицирани. Тежко и на България. ГЕРБ не докараха до третата национална катастрофа, от която няма да излезне.
74
2
 
32
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Няма страшно,мутробизнесмените като се научат да плащат,работната ръка сама ще се появи. Проста сметка,но не е за алчните некадърно-управляващи бизнесмени.Защото тяхната логика е ясна за всички:"Как да плащам нормални заплати,като нямам приходи?".А отговора е толкова ***:" Като нямаш приходи,значи такова ти е управлението и бизнеса,просто го затваряй,не се прави на собственник".
73
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Не ми стана ясно, защо някой отвън ще дойде точно тук да работи без пари, като може да работи другаде, където също търсят всякакви кадри? Тук се връщат повечето в пенсионна възраст да вземат каквото могат от пенсионната система, макар и някои да не са работили изобщо тук. Имам няколко подобни познати, с които скъсах връзки, защото видите ли, не сме били си оправяли държавата!?
72
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В чужбина съм от 10-12 години, до сега на на никое от местата където съм работил не съм използвал обръщението "шефе". Докато в България има работници, които даже не си знаят името на работодателя ще е все същото мракобесие.
71
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На всички бизнесмени" задавам въпрос -" Няма хора или няма за тези пари?" По чужбина има много повече от 200 000 българи. Дайте им адекватно плащане и ще се върнат. Ама - не, чорбаджията си иска 90-те и да вика " Като тебе знаеш ли колко чакат", да *** със заплати и осигуровки и да има кой да му работи за един хляб.
70
3
 
16
 
! Отговори
Амебата преди 1 месец
Се размножава! Хората се възпроизвеждат от мъж и жена.
69
5
 
42
 
! Отговори
още нещо преди 1 месец
Със мизерните заплати, после не можете да си платите лечението и лекарствата.
68
3
 
41
 
! Отговори
балкантарикат преди 1 месец
По-добре да си легна гладен, отколкото да не мога да заспя от преумора!
67
16
 
3
 
! Отговори
Голодомор преди 1 месец
До АнонименДа, ама СЗО е изчислила, че с два долара на ден човек може да си осигури необходимите протеини, че даже и да се размножава.