Близо 800 000 българи готови да напуснат родината

Политическата, социалната и икономическа несигурност са сред причините
Обновена: 3 фев 2023 16:29 | 3 фев 2023 16:28, Красимир Ангелов
326

Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България според данни от анкета на НСИ за нагласите за емигриране при последното преброяване на населението през септември 2021 г. Какви са причините?

Оказва се, че политическата, социалната и икономическа несигурност и войната са най-важните за подобно мнение.

На въпроса как социалните мрежи могат да повлияят на избора ни къде да живеем, ръководителят на проекта "Останали" доц. Мила Маева коментира, че всеки един от нас има роднини, които живеят в чужбина и си изгражда образ за живота там. "Той е до голяма степен положителен и свързан с финансовите резултати от емиграцията. Именно това провокира много българи да напуснат страната", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Според гл. ас. Мина Христова това, че родителите на едно дете са в чужбина, може понякога да е повод за гордост за тях.

"От друга страна води до други проблеми. Отраженията могат да са от всякакво естество, психологически характер, от характер на мотивация, дали децата имат желанието да продължат училище или да работят добре, дали контролът и възпитание могат да се осъществяват от предходното поколение. Появяват се дупки в обществото, когато не можем да договорим коя точно е нашата среда. Поглеждаме на Запад, вземаме нещо оттам и това е едно от теченията, които текат обратно към България", заяви още Христова.

"За нас последните няколко години беше интересно как тези, които емигрират, се отразяват на тези, които остават в страната. Често се фокусираме върху тези, които напускат. Беше интересно, че успяхме да обхванем и възрастните хора, които живеят самотно в страната и тези, чиито деца няма да се върнат повече", сподели доц. Маева.

Като най-предпочитани дестинации за емиграция гл. ас. Мина Христова определи държавите от Западна Европа, които според нея са привлекателни за не малка част от хора, включително и САЩ.

"Можем да кажем, че младите хора, които заминаха, са натоварени със социалните стереотипи, обществото започна да разчита на тях", допълни още тя.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън укропсихарите от България!
245
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам , че тръгват за Русия, няма накъде другаде, при толкова русофилски народ..
244
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен, 258,Промяната са парашутисти,свинчета и внучета на номенклатурата на БКП
243
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сайта пропада като не триете коментарите на укросоциопатите.Дрогират се и после пишат.Нас ни виждат като руснаци,защото са психари.
242
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 257:Теб ще те убие,защото си се занимавал с вуду.Не споменавай името му,защото си го опетнил."Краставици за св.Георги",а?!Помниш ли,изчадие адово?!Отиди да изтрезняваш по-добре.
241
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите ги изгониха другите българи, които гласуват и държат на власт некадърниците от ГЕРБ, ДПС и БСП, ама да знаят, че всичко се връща.
240
9
 
16
 
! Отговори
До 245 преди 1 година
Не знам кой ще си причини да иде в тоя барддак Германия, дето не можеш да видиш нормално лице там, всичко е ря за но и брадясало или с ***.... ако ще и 10к да му дават на някой работник. Германците са на предела на търпението си, пенсионират ли се и бягат от тая коchина.
239
6
 
5
 
! Отговори
sd преди 1 година
русоидите сте изчадия и ще горите в ада.
238
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 252:Проблемът е,че ти не си психически добре и казваш "русоиди" на истински българи.Теб ще те тръшне.Нали знаеш,че който кълне му се връща стократно?В името на Господ гори в ада за кълнене!Амин!
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са тези демони където пишат тук и ни гонят от собствената държава?!Гръм да ги удари!Господ да ги накаже!В ада да горят!Сатаната да си ги прибира и във вечни мъки да гният!
236
7
 
5
 
! Отговори
sd преди 1 година
русоидите не сте българи, да ви чумата тръшне
235
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 248:Болен,ти осъзнаваш ли,че гониш българи от българска територия?Господ да те накаже!Тук не ти е Украйна да гониш!Натресъл си ни се и ни наглееш!Майка ни е България,а не Русия.Обаче и във война с Русия да ни вкарате няма да стане.Изчезни,демоне!Отивай си в ада където ти е мястото!
234
2
 
2
 
! Отговори
sd преди 1 година
изнасяй се към недоимперията нека се затрие семето ти
233
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом и аз взех да се замислям за изнасяне нещата са много зле.Просто имаме политици,които лошо се държат с нас с идеята да угодят на чужди държави или частници.Ето примерно Кирчо се срещал с украински политици,но не и с българския народ.Докопа ли се до власт и за пушечно месо ще ни прати.Имаме си нужда от български политици,които да защитават българските интереси,а не да гласуват по заповед на щуката предколедно намаление на МРЗ,за да ни е гадно.
232
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
русоиди, заминавайте кум м а т у ш к ата си, недоимперията ще ви утилизира като пушечно месо. нека се з а трие семето ви, не до човеци руски
231
0
 
3
 
! Отговори
sd преди 1 година
ЕС няма нищо общо с руската недоимперия! ако искате бг да стане заден двор на недоимперията това е много лесно, но като гледам дори Сърбия вече бяга от такава съдба. ерефията скоро ще се разпадне под напора на собствените си нечистотии.
230
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обяват ли мобилизация ще са повече от 800 000.Всичките ще се изнасяме.Срещу Русия никой няма да се бие.
229
4
 
4
 
! Отговори
Само питам... преди 1 година
Дали в нашата мила родина е останал ПОНЕ ЕДИН квалифициран работник който да говори свободно чужд език , да знае че например в Германия ако отиде ще получава за труда си и знанията си заплата от поне 8000 ЕВРО на месец плюс уважение за профисионализма си и всички останали бонуси на работата в голяма и богата фирма и да избере ДОБРОВОЛНО да остане в България при мутрата си шеф,НЕосигуряван , принуждаван да извършва безплатен извънреден труд и нередовната и вечно забавяна заплата от 3 хиляди лева
228
6
 
1
 
! Отговори
Емигрират... преди 1 година
...неудачниците.
227
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
skoro schte tichate v Rusiq goveda p rosti