Тестовете на "Менса": Българчетата стават все по-интелигентни

Най-умните деца обаче редовно търпят подигравки
Обновена: 3 фев 2023 11:48 | 3 фев 2023 11:48, Красимир Ангелов
80

Българчетата стават все по-интелигентни. Това показват тестовете на престижната организация "Менса", като в края на изминалата година са тествани около 165 деца в редица градове в България.

"Някои са участници от олимпиади, други са по природа интелигентни, други сами карат родителите си да ги запишат, защото се чувстват различни, някъде го има желанието на родителя да провери колко е умно неговото дете", заяви психологът от "Менса България" - Даниела Лечева пред "България сутрин".

Има данни за 13 свръхинтелигентни деца у нас - постигнали са 98 или 99 персентила на детския тест.

"Това е величина, която показва, ако по същото време и същите условия се явят 1000 души, от колко от тях по-висок резултат е вашият. Например при 79 персентила - имате по-висок резултат от 780 други тествани", уточни Лечева пред Bulgaria ON AIR.

Статистиката показва, че най-много персентила имат момчетата в Пловдив и Русе на възраст 9-14 г. Следват момичетата от Пловдив, след тях - момичетата от София и Варна.

"Голям проблем за хората с висока интелигентност е, че не се чувстват разбрани, чувстват се различни, били са подигравани, трябва да изпростяват изказа си, за да бъдат приети, не вдигат ръка в час, за да не бъдат подигравани", посочи психологът проблемите, пред които се изправят по-интелигентните деца.

Лечева добави, че такива младежи са по-невнимателни в час, защото не им е интересен материалът, а много от тях предпочитат компанията на по-възрастните.

"Интелигентността може да бъде развита, но не може един човек с под средната да стане изключително интелигентен. Може да имаш много познания, да си енциклопедист и да си под средното ниво на интелигентност", поясни Лечева.

"Много хора се явяват преди кандидатстване в университет, миналата година проведохме безплатно тестване на абитуриенти. В чужбина добре се гледа на висок резултат на теста", посочи Лечева.

Гледайте целия разговор във видеото.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Дякона преди 1 месец
Теста на Менса са една тъпотия измислена за аутисти! Историята на теста е интересна. Поразровете се из нета...
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тествали 165 на фона на 600-800 хиляди.... толкова са интелЕгентни, че на най-елементарната матура - тази по български език, едвам връзват 3. Да ти се догади само докато гледаш как пишат "наЙстина", "незнам", пълен и кратък член им е тъмна Индия. Малцинство са децата, дето наистина са научили нещо.
66
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 1 месец
Все повече *** се шири в училищата.
65
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Още ли е председател оня "професор" Христо Радков дето е написал /според него де/ закона за движение по пътищата
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО УЧАТ ФАШИСТКА ИСТОРИЯ ДЕЦАТА А В МАКЕДОНИЯ ИСТИНСКА ЕТО ВИ КАК ТУКА СЕ ПРИЕМА КЛУБ ЦАР БОРКО-СТОПРОЦЕНТОВ НЕМЕЦ А ТАМ НЕЕЕ И БОЙ СЕ ЯДЕЕЕ
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
верваме вишчайе шукарийе
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде могат да се видят тези тестове на Менса? Да се пробва човек.
61
1
 
2
 
! Отговори
Киро Парапета преди 1 месец
Аз също съм в 99-тия персентил !!!
60
1
 
12
 
! Отговори
Китай преди 1 месец
След 1990та интелигентността намаля в световен план. Заради краят на левите политики. Хората зад Рейгън, въвеждащи неолиберализмът, въведоха култура и изкуство което да казва - че парите са щастие, че богатите хора са героите, преди това дори в САЩ, ФИЛМИТЕ, РОМАНИТЕ И ПЕСНИТЕ СА КРИТИКУВАЛИ ПАРИТЕ И БАГАТСТВОТО КАТО ЗЛО И ГРЯХ, И НИТО ЕДНА ПЕСЕН НЕ Е ИМАЛО ДА ГИ ВЪЗХВАЛЯВА. Но 1980 г. след това финансират такива песни, филми и книги.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 63 : и да бях прав нямаше да си го признаеш. Даже щеше да предпочетеш да се измъкнеш от темата посредством обида. Както и правиш де :) Бъди щастлив :)
58
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахаха преди 1 месец
Майтапчииии!!! :)
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 62 Така звуча за теб и твоята ограничена представа за света. Хубаво е от време на време да допускаш, че може да има и неща, които не знаеш...
56
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 61 : Просто така звучиш драги. Отде да знам, може изказа ти да е на прекалено високо ниво за да го разбера с простият си програмистки мозък.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 60 Тц. Обърка се, в стремежа си да ме наместиш в подредената си, но ограничена представа за света. Смени боба на който гледаш, че тоя нещо не познава...
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 : Звучиш като обиден служител, защото са повишили някой друг вместо него. И естествено, според българската логика - той е повишен защото е нахален натегач, а защо не и връзкар? Но никога няма да си ти виновен нали? Ти си най-добрият, фирмата се крепи на теб, а повишават други. Ако е така - напусни, няма да е проблем да си намериш по-добра, ако си толкова добър, нали?
53
4
 
5
 
! Отговори
фактология преди 1 месец
Няма по прости хора от българите. 97% са неграмотни, и не могат да общуват и анализират. Това дори се вижда по коментарите в интернет, и изявите български там, и чалга пиянското съзнание на българите, и младите са още по прости, чупят тъпомерът.
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или пък тестовете стават все по прости ... не знам
51
0
 
6
 
! Отговори
Давид Севрюков преди 1 месец
Израел е 43 място, България е на 44 място. На първите 10 места са монголската раса, и Италия. Менса не е България. Сигурен съм, че всяко правителство и парламент в Африка са по интелигентни от българският политически елит, и докторите са така и учителите и професорите в Африка. Нивото на образованието и стандартът са определящи за умственото ниво - дават опит с информация и задачи, самочувствие.
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости! Точно обратното е! Когато Менса е дошла в БГ, малко след промените, Българите излезли от образователната система на бай Тошо са ни поставили на второ място в света! Към днешен момент сме на около петдесето! Проверявайте си информацията.
49
2
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Изключително неадекватен анализ. Интелигентните ще ги познаете обикновено по съвсем други белези, не по жалките ви тестове...