Омбудсманът: НЗОК да покрива изследванията за репродуктивност

Цената на изследването е 50 лв. за жените, 70 лв. - за мъжете
Обновена: 6 фев 2023 14:26 | 6 фев 2023 14:26, Анисия Иванова
16
Омбудсманът: НЗОК да покрива изследванията за репродуктивност
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, до вр.и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, в която препоръчва в пакета от здравни дейности, покривани от бюджета на касата, да бъдат включени ежегодни изследвания за репродуктивността – при жените това е оценката на яйчниковия резерв, а при мъжете изследването на спермограмата.

Повод за тази препоръка е сигнал от Фондация „Искам бебе“, която алармира, че у нас все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозно нарушена репродуктивна функция. Според фондацията това се дължи на липсата на изследване на яйчниковия резерв в млада възраст и посочват, че ако изследването се извършва ежегодно на жени над 18-години, това би довело до ясна картина за техния репродуктивен статус и за планиране раждането на дете в съответствие със здравословното им състояние.

Затова от Фондация „Искам бебе“ предлагат в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, „на всяка жена на възраст от 18 до 35 г. да се включи изследване на хормона за оценка на яйчниковия резерв (АМХ)“ и уточняват, че към момента средната цена на изследването на този хормон е в размер на 50 лв., както и че за мъжете на същата възраст, изследването на спермограмата е на стойност 70 лв.

„По повод повдигнатия въпрос, бих искала да отбележа, че омбудсманът е ангажиран с намирането на решения на проблемите, които имат отношение към репродуктивното здраве и асистираната репродукция. В тази връзка смятам, че навременната профилактика и своевременното установяване на репродуктивни проблеми при жената, както и при мъжа, е важно, за да могат в много по-ранен етап да имат информация за здравния си статус и да могат да вземат необходимите мерки, с оглед на планиране на бременност и раждане на здраво дете“, пише проф. Ковачева.

Тя обръща внимание и на факта, че към момента няма данни и не се води статистика, колко от жените и мъжете в млада възраст са с репродуктивни проблеми, тъй като изследването на яйчниковия резерв най-често се извършва едва при кандидатстване за финансиране на дейности по асистирана репродукция. Така жените разбират за тях твърде късно с произтичащия от това разход на публични и лични средства, а понякога и до невъзможност да имат деца, като в същата ситуация, с късното установяване на репродуктивни проблеми, се оказват и мъжете.

„Смятам, че при съществуващата демографска криза и все по-застаряващото население в страната ни, органите на държавната власт трябва да полагат повече усилия в търсене на решения и вземане на мерки, насочени към промоция на здравето и профилактика на заболяванията, отнасящи се до фертилитета“, посочва омбудсманът.

В препоръката си Диана Ковачева подчертава още, че ролята на общопрактикуващите лекари е изключително важна -  те трябва да информират гражданите и да ги насочват към извършване на профилактични изследвания във връзка с репродуктивното им здраве. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
100ЯНОВА преди 1 година
Стига с тези препоръки Госпожата друго не прави Време е вече да свърши малко работа Така де Да си заслужи заплататаСтига да може
14
2
 
1
 
! Отговори
Куна преди 1 година
До Анонимен Като не става по естествен път, НЕ трябва. Любов нямат. Да осиновят, или да приемат действителността.
13
2
 
2
 
! Отговори
Кера преди 1 година
Поредните пари на вятъра. Като не могат едно изследване да си платят, кой ще им издържа децата ?!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И айте предвид че ЗК раздава милиони на частни болници ,а са орязали и евтините лекарства които преди имаха намаление по 2...3 лв сега дават от стъпки по 40 ..50 ст ))браво на ЗК бря
11
0
 
7
 
! Отговори
Стойчо преди 1 година
Повечето хора мислят че т.нар. омбудсман не върши нищо освен да взема тлъста заплата! Омбудсманът е залъгалка за наивни люде. Такива в България дал Господ. Но като убият частния сектор откъде ще дойдат заплатите на държавните нищоправци?
10
3
 
1
 
! Отговори
БЕБЕТА преди 1 година
ЩЕ ИМА НАПРАВЕТЕ ИНВИТРО БЕЗПЛАТНО И БЕЗ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ВЪЗРАСТ
9
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
тАЯ дИАНА кОВАЧЕВА САМО ДРЪНКА ПО ТЕЛЕВИЗОРА ЗАЩОТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕЯ-ТЯ СТАНА ПРОФЕСОР-*** ПО 20 ХИЛ.ЛВ И ШАПКА НА ТОЯГА-ДРЪН,ДРЪН- И нищо-до следващият монолог-Защо един път не каза че депутатите са виновни че не увеличават доходите-ами защото и нейната заплата се актуализира на 3 месеца-а народа да духа супата-Отврат е всичко
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имплантация на мозък не е проста процедура
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и трябва,колко млади жени имат проблеми,ви е бедна фантазията.Не на римляните само,да им плащаме помощи.
6
5
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
До 35 г. е дискриминация. В новите времена жените ще работят колкото мъжете. Поне им дайте облекчения да имат деца когато преценят че са готови. За предпочитане от финансиране на фалшиви здравни пътеики.
5
3
 
5
 
! Отговори
Оня ден излезе преди 1 година
ново видео със шефа на отдел "Изследване и Разработка" на Фазер, с идиотска усмивка на лицето, каза, че няма идея защо, но при жените има регистрирани менструални проблеми. А на въпроса "Какво ще стане, ако се окаже, че ваксината има нещо общо?" той отговори "Ще махна Фазер СиВи-то си". Добре е да знаем, че само качествен човешки материал работи в тези компании. Обнадежден съм за човечеството!
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доброволно кастрираните с експерименталната генна терапия на файзер и модерна сами да си покриват изследванията и инвитро опитите! Пък ако могат да си търсят парите (щото за здравето вече е късно) по съдебен път от гореспоменатите компаниите.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нзок и частните б-ци са в Комбина - Източват Милиарди ! аз като си видях мед.досие щях да падна - уж ми правили сложна операция на тазобедрена става , при личния уж съм ходила всеки месец ,друга частна болница хем им платих за дребна процедура,хем източили яката и от касата.
2
4
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
квото и МАя... След края на мандата и тя ще основе някой БКП- клонинг...
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слушаме и изпълняваме, другарке Ковачева! Между другото, вие какво точно работите?