Кога беше най-добре? За 25% осемдесетте години на миналия век

Възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията
348
Кога беше най-добре? За 25% осемдесетте години на миналия век

Кога като общество се чувствахме най-добре и има ли десетилетие, което ни обединява в общото усещане за по-щастливо време? А може би възприятията са по-скоро индивидуални и най-доброто време е различно за всекиго?
В търсене на отговор на тези въпроси „Галъп интернешънъл болкан“ зададе сред пълнолетните българи въпроса „Кое е най-доброто десетилетие?“ по идея на „Капитал“. Абстрактният въпрос остави поле на респондентите за максимално широки асоциации. По традиция, такива питания извикват спомени за собствения живот или поне за живота на собствената страна. И това се оказва твърде показателно.  

В условията на кризи и несигурност, които третото десетилетие на двадесет и първия век досега ни предлага, не е излишно желанието да погледнем назад и да си дадем оценка и равносметка за живота си.

Изглежда, че осемдесетте години на миналия век изпъкват като най-добро десетилетие. Една четвърт от всички участвали ги посочват. Седемдесетте са най-хубавото време според 13,9% от запитаните, следвани от деветдесетте (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век – 12,2%.

Както може да се очаква, възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията. Осемдесетте години на двайсетия век сякаш обединяват в най-голяма степен обществото ни в усещанията за най-доброто десетилетие. Респондентите на възраст между 46 и 65 години обаче възприемат осемдесетте като най-доброто време в много по-голяма степен в сравнение с по-младите или пък с най-старите. При до 35-годишни, например отговорите „осемдесетте“  са около една десета. При най-възрастните (тези над 66 г.) усещанията, че 80-те години са най-доброто време отново намаляват.

Тезата, че се обича най-много десетилетието на своята младост, се потвърждава и когато се разгледат обществените нагласи към седемдесетте. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с усещането за най-доброто време са именно респондентите на възраст над 66 години – които са били в разцвета на младостта си през седемдесетте. По-младите поколения изразяват в много по-малка степен сантименти към този период (а и нямат спомена). При респондентите до 35 години отговорите „седемдесетте“ не достигат и 2 на сто.

Нещо се пречупва в обществените възприятия спрямо деветдесетте. Поколението между 36 и 45 години, от което се очаква в най-голяма степен да възприема 90-те години като най-добри, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението между 26 и 35-годишна възраст. Още повече – децата и младежите на деветдесетте са и в значително по-голяма степен объркани за това кои всъщност са най-добрите години – над две трети от запитаните между 26 и 35 години не могат да преценят кое десетилетие е най-добро за тях. Една пета от запитаните между 36 и 45 години – също.

Объркването личи и в някои парадоксални данни. Излиза например, че поколението, било на двадесет години през деветдесeтте, гледа с малко по-големи симпатии към осемдесетте. Интересно е, че поколението 26-35 години (които са прекарали малка част от съзнателния си живот през деветдесетте) са по-благосклонни към този период. Немалки са дяловете на отговори в полза на деветдесетте и сред респондентите под 25 годни, голяма част от които дори не са били родени тогава. Може би тук роля играе традиционната идеализация на детството или на близкото миналото.
Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите (до 25-годишна възраст) Сред тях, отново очаквано, са и най-високите дялове на отговори „не мога да преценя“ – почти всеки четвърти представител на поколението Z. Вероятно базата за сравнение (натрупаният житейски опит през десетилетията) е това, което ни дава възможност да преценим кое е най-доброто. Вероятно и очакванията сред младите са, че най-доброто десетилетие предстои.

В крайна сметка, ако за най-възрастните е ясно кога е било най-добре и това е времето на тяхната младост, а за най-младите – очаквано това е времето сега (или може би по-скоро това, което предстои), то поколенията в средата изглеждат раздвоени. Деветдесетте години със своята силна динамичност, социални, икономически и политически промени се оказват добри за едни, но и много трудни за много от хората, очаквали ги с нетърпение.

Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 20 и 27 септември 2022 г. сред 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още по темата: щастиеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Е-е-ех , през 80 -те на морето беше пълно с унгарки , чехкини и полякини . Какъв живот беше . Свобода и безгрижност . А сега трепериш за бъдещето на децата си и четеш неграмотни постове ,защото това сега е всичко друго ,но не и образование.
38
5
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
В капана на носталгията падат само бездушните. Творенията на Господ се вписват във всяко време, защото ние контролираме времето. Някои от вас усещат усещат ли как се забърза времето? Това е от адронния колайдер и ще бъде възприето по два начина - едните ще се отчаят а другите ще разберат, че време не съществува в смисъла в който е представено и се използва за контрол.
37
2
 
4
 
! Отговори
Друг американец преди 1 година
Ларавел, коя година започнахте работа в САЩ, ако не е проблем да питам?
36
0
 
4
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
До 55 годишния: Тонът, с който говориш, много ти отива на годините, да знаеш!
35
4
 
6
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
Наистина се показвате като неграмотен. Не съм написал долните коментари, но първите български сайтове са от 1989, 10 месец. Както и първата българска електронна поща. Като сте тоално незапознат и живеете във ваш си свят, недейте да се изказвате по непонятни за вас теми. И очевидно не умеете да използвате интернет, защото кога кое е създадено е на 2 клика разстояние. Излагате се. Хубава вечер.
34
7
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 35 Проститутченце, нали каза сам че при бай Тошо не можело да се излиза навън, камо ли да се емигрира? Е? Кво стана вее, проституткее пуберскааа?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Умен" народ - "силна" държава
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде обратно в казармата! Ама в днешни времена и жените требва да служат, нали все пак има равноправие между половете!!
31
3
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 28 Я виж кога са създадени нашите сайтове ве в интернет. Не са ли от 2005-та? Само един жокер- виж от моя година са първите коментари във нашите форуми, пубер!
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интеренет през 1992 година е нищо общо с днешния, а компютрите какви бяха да не говорим. През 1992 година е било безмислено да имаш интернет.
29
8
 
7
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Ъъъ, защо леля ти емигрира бе, бедняк? Защото е било много хубаво ли? Виж как сам се закопаваш, бе бедняк. Нормалните хора пътуваме 2-3 пъти ГОДИШНО в чужбина, тоя излязъл 3 пъти в живота си от ТКЗСто и продъжава да ръси тъпизми.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-добрите години бяха до преди ГЕРБ да се появи и след като ГЕРБ падна. 2009-2021 - тъмна дупка.
27
5
 
11
 
! Отговори
Смърт на капитализма преди 1 година
Няма една статистика ,която да показва че РБ е по добре от НРБ
26
3
 
2
 
! Отговори
от 28 преди 1 година
Излъгах. Преди модерния комп от Елкот имахме 2 Правец-а и 90та цъках Каратека.
25
0
 
3
 
! Отговори
Кви са тия глупости преди 1 година
Няма по-субективно изследване.
24
4
 
8
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 година
до 16 Пътувах на екскурзия в западна Германия 1987-***. Пътувах в Чехия на екскурзия 1986-та, Пътувах в Гърция 1988-мa пак на еккурзия, пубер! Моята леля емигрира в Чикаго 1969-та за десерт, ПУБЕР!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ през 80-те също е доста по-добре от днешен САЩ.
22
6
 
5
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
ахахаахахах, ти ме уби пич, честно! Тоя русофил верно си мисли, че интернетът е от 2005та у нас и май верно е израстнал в ТКЗС-то при кравите. Иначе аз имам от малко по-късно. Още помня първият ни компютър 90та от Елкот. Бях детенце. Интернет имаме от 96та някъде.
21
4
 
19
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Не е възраста . Абсолютните статистики показват че България е била в своята златен век между 80-87 . 27 място по човешко развитие сега е два пъти по- назад......... Не са годините
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1970-те години продължава увеличаването на дела на промишления сектор в икономиката. Построена е АЕЦ Козлодуй. Излита първият български космонавт Георги Иванов (10 април 1979). През 1980-те години България става една от първите страни, произвеждащи компютри за масова употреба. Страната вече произвежда всички видове високи технологии електроника, космически апаратури и т.н.