От Карлово започва отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола

18 фев 2023 07:38, Александър Попов
70
От Карлово започва отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В редица български градове ще бъдат отбелязани 150 години от гибелта на Васил Левски.

За годишнината в Карлово - родния град на Апостола, е планирана възпоменателна церемония тази вечер. Сутринта в църквата "Св. Богородица", където Левски е пял като дякон, ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида.

Църковните служения ще бъдат извършени в храм "Успение на света Богородица" в 9:00 часа, съобщиха от Община Карлово. В 11:00 часа в Исторически музей-Карлово ще бъде представена изложбата "Отдаден на Отечеството - Иван Грозев - съратник на Апостола". Тя представя архиви и документи по темата, съхранявани в музея.

В Обредния дом в Карлово от 16:00 часа квартет "Светоглас" ще изпълни църковни песнопения под надслов "В памет на Васил Левски". В 18:00 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе възпоменателна церемония по повод 150 години от гибелта на Васил Левски.

Възпоменателният спектакъл "С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите" на Средно училище "Васил Левски" ще бъде представен от 19:00 часа в зрителната зала на Народно читалище "Васил Левски - 1861 г.".

Утре в 11:00 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола. След церемонията ще се проведе шествие до родната къща на Левски, днес Национален музей "Васил Левски", където ще бъдат връчени наградите на комитет "Васил Левски" - Карлово.

Жителите и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с Христина Богданова, праправнучка на сестрата на Апостола - Яна. Ще бъде представен и трети том на поредицата за Левски "Нови документални изследвания".

Възпоменателното отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски в Карлово е под патронажа на президента Румен Радев.

В Ловеч по повод 150-годишнина от героичната саможертва на Апостола днес се организира национален младежки форум - дебат "Васил Левски в историята, литературата и изкуствата".

Във Велико Търново годишнината ще бъде почетена с военен ритуал и общоградско поклонение

Във Враца ще има възпоменателна церемония пред паметника му в центъра на града.

Утре президентът Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски.

Вечерта държавният глава ще участва във възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: Васил Левски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойде ден,когато и в бг ще се затвьрди ясност и демокрация от западен тип и ще се появят и хора от нов тип,напьлно отличаващи се от днешните ***!И тогава един свестен историк ще вдигне рька и ще каже ,,стоп,до тука".В последствие ще се ,,разжалват" всички изкуствено сьздадени герои от сорта на Левски ,Ботев и десетки други.Ще се спре замьгляването на мозьците на децата с измислени сьбитията и герои,както навремето беше с 6-те ястребинчета,м.палаузов,партизани и т.нДа,тоя ден ще дойде!
26
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След освобождението трябваше да се повдигне националния дух на бьлгарите,да се измислят герои,на които да подражават младите поколения...Затова бяха ангажирани историци и бяха сьздадени ,,герои" като Левски,Ботев и др.Те бяха обкичени с всички ореоли ,сбор от добродетели на бг народ.В Империята действаха законите на шериата,който гласеше ,,смьрт за смьрт".Левски беше обесен ,защото беше отнел живота на друг човек.На никого не му пукаше за комитетските му дела,защото никому не бяха известни!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луда Яна
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо рождението никой не чества ?
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоо е за лъвовете
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
голем празник се оказа на тоо с пищола от зоологическата градина Айде дайвайте парата да нараним лъвовете
21
5
 
4
 
! Отговори
Хей преди 1 година
Стига ни навирахте в лицето това масонче.Ограби черквата ,където служеше,заколи чирачето.Вече прекалихте.Обесен е за убийството на дете.Не го ли знаете.
20
0
 
0
 
! Отговори
До XYZ преди 1 година
Къде е тая омраза към хора, които са родени на 18 юли?
19
4
 
8
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ преди 1 година
В сайта ФАКТИ масово се трият коментари възхваляващи Апостола на Свободата Васил Левски. Явно не е български сайт или най малкото се финансира от небългари, които не позволяват възхвалата на един български революционер и патриот. Не понасям османските убиiци, но още повече презирам българските слуги на османците.
18
5
 
6
 
! Отговори
Утре 19.02.... преди 1 година
Групово ще изгорим руските знамена пред паметника на АПОСТОЛА--за отмъщение на предателството на ГРАФ ИГНАТИЕВ--разпоредил обесването наВАСИЛ ЛЕВСКИ!
17
3
 
9
 
! Отговори
Чети " Под игот преди 1 година
...За да разбереш, как "роба Чорбаджи Марко" е имал 8деца и къща с каменен дувар !ТАКА ЗАПОЧВА РОМАНА....ХАХАХАХА...!!!!А ти у панелката колко деца имаше през "СВОБОДНИЯ СОЦ"....???!
16
3
 
10
 
! Отговори
Учуден и любопитен преди 1 година
В какьв хор,в каква цьрква е пял?!Нали бьлгарите уж бяха роби,нали всичко им беше забранено,включително и строеж на цьркви?С какьв паспорт е пьтувал до Влашко и обратно,с танзанийски ли? Имали сте училища,читалища,театьр(В.Друмев),паспорти,цьркви...Е,за какво робство говорим тогава?! Та даже аз, ,,свободния гражданин" на нрб ги нямах през 80-те тия гореизброените ,,робски" придобивки!!! Как става така-да имаш правата на човек от 21-и век а в сьщото време да си роб?!
15
4
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Болшевиките дресираха русофилите да честват обесвания. Типично по юдо-болшевишки - ритуално извратено.
14
8
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
граф игнатиев обеси Левски. Русия трябва да бъде превзета и разделена между държавите с които граничи в момента. По тоози начин и руснаците ще поживеят малко като бели хора, без диктатора и надзирателите му. Да си русофил е предателство към всичко българско.
13
6
 
7
 
! Отговори
НЯМА.... преди 1 година
"Турско робство"....ИМА САМО "КОМУНИСТИЧЕСКО --РУСКО" за да работиш за "Без пари" на БКП!
12
5
 
7
 
! Отговори
Няма "турско ро преди 1 година
....ИМА САМО "РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКО"---защото СУЛТАНА никога не е ПРАВИЛ "национализация" на имотите , парите и поминъка на българина и не го е оставял гол като пушка за да е Покорен на червената власт!
11
3
 
10
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Не знам защо не се чества раждането на този Велик българин, а се фокусира върху обесването му....?
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Граф Игнатиев, Поплукановите и Иван Хаджипенчовците ---ВСИЧКИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИТЕ И УБИЙЦИТЕ НА АПОСТОЛА--ЗА ДА СЕ УСТАНОВИ РУСКА ВЛАСТ НА БАЛКАНАТЕ!
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков е искал да се забранят всички чествания на Левски, защото да не обидим турците. Добре, че го свалиха от власт.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерният матрял празнува обесването, щото се е отървал от него....