1,1 млн. украински бежанци влезли в България от началото на войната

Над 151 000 регистрирани, около 50 000 са останали в страната
22 фев 2023 12:25, Елка Василева
78
1,1 млн. украински бежанци влезли в България от началото на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Около 1,1 милиона украински бежанци са влезли в България от началото на войната. Това заяви Седа Кузуджу -  представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България на пресконференция. Поводът е, че на 24 февруари се навършва една година от началото на войната в Украйна.

Още по темата
Кузуджу отбеляза, че според данните на институциите у нас България е регистрирала повече от 151 000 бежанци от Украйна за временна закрила, като около 50 000 са останали в страната.

Тя коментира, че войната в Украйна е отключила най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война. Продължават опустошенията и разрухата, посочи тя и подчерта, че около 8 милиона бежанци са били принудени да избягат в съседни страни. Войната не показва никакви признаци на стихване, а хуманитарните нужди вероятно ще продължат да бъдат големи, коментира също Кузуджу. Поради тази причина ВКБООН ще премине от отговор в извънредна ситуация към подкрепа на правителствата за интегрирането на бежанците в националните системи.

Организацията вече отправи призив за 1,1 милиарда щ.д. за 2023 г. в подкрепа на нуждите на засегнатото население в Украйна и на тези, които са избягали в други страни в Европа. Кузуджу информира, че за България помощта се очаква да бъде в размер на 19,4 милиона щ. д. за тази година.

ВКБООН и девет хуманитарни партньори ще оказват съдействие на българското правителство за предоставянето на жизнено необходимата подкрепа на до 200 000 бежанци от Украйна, отбеляза Кузуджу. Тя добави, че ще се насърчава включването на бежанците в дългосрочните решения, които взима и ръководи правителството в рамките на стратегиите на държавата и местните власти.

Действията за закрила през т.г. ще обхванат с помощ 45 000 бежанци и 1350 деца, получили услуги за закрила на детето, информира още Кузуджу. ВКБООН отчита, че 7.6 милиона щ.д. ще са необходими за благосъстояние и основни потребности на украинците. Ще се работи и за социално-икономическото им интегриране.

Приоритетът на ВКБООН ще бъде засилване на самостоятелността на бежанците от Украйна в България, посочи още Кузуджу. В тази връзка ще се работи и с 600 субекта от частния сектор, синдикални организации, финансови и академични институции и др., с които е установен контакт с цел насърчаване, улесняване и координиране на интегрирането на бежанците.

Кузуджу подчерта и необходимостта от оказване на психологическа подкрепа за украинците, които пребивават в България, но "душата и умът им са в Украйна".
(БТА, Борислава Бибиновска)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
10
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИ, преди 1 година
ДО ВЧЕРА РУСНАЦИТЕ ГИ НАРИЧАХА БРАТСКИ,СЛАВЯНСКИ И ПРАВОСЛАВЕН НАРОД. ДНЕС ГИ УБИВАТ. НАПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ!
36
3
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Не ми плащат. Безплатно ви презирам, щото сте гнусни изррроди. Не физически, а морално.
35
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са свестни хора-трудолюбиви.
34
2
 
12
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Подкрепящият Украйна си само ти, ама щото ти плащат. На ум 100% таковаш зеления.
33
2
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Жена ти ли те заряза, че си така изнервен? Накрая те е разкрила какъв скотттаняк си ахахха
32
15
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Подкрепящите Русия сте малцинство - много глуппаво и още повече гласовито. ***, още повече като са малцинство, нямат право да решават какво и що. ;
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сметнах ги и без Витанов - 150 милиарда за една година подарък само от издръжката по 40 лв на ден. Другите екстри като оръжие не влизат в тая сметка.
30
4
 
21
 
! Отговори
До 30тото ши3и преди 1 година
Дай личен пример и си подари жилището, колата и жена си на укрите,щом си толкова толерастен :)
29
11
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 1 година
Ти гледай да не объркаш панелния бройлер, че на такива рашистанци като теб им скачам по главите. ;)
28
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууу, русоррроб и путиннннопитек са цензурирани. Скоро време ще започнат и да арестуват за критики към ботоксовия Вожд и наместника му губернатор Мутрохванов. :)
27
3
 
17
 
! Отговори
Бежанци?!?!? преди 1 година
Това са просто ВИП укро-туристи,много по-ценни от българското население обитаващо разградената територия,някога гордо наричана България!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жени и деца друг път. Тоя къв е на снимката
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна почти е Изравнена със земята! Има още какво да се желае и Русия ще го постигне! Избягалите от Украйна няма да се върнат повече там! Да живее Русия! Смърт на Фашистка Укрия!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм евроукрогербаджийски тролллллллл. Тук ми е добре - тук се чувствам уютно комфортно и сред свои. Днес.бггг е моя дом и работно място едновременно....
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исторически парк и Ивелин Михайлов са за Прокурор!
22
1
 
20
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
На укрите по 1000 $ на месец помощ а на бг пенсионер пенсия 300 $, еврозона и инфлация.
21
1
 
16
 
! Отговори
УУУУ преди 1 година
Що не си стояха по дървените древни из укрия а се домъкнаха тука и те да ни видят на гърба по хотелите на юафията..като индийците?
20
16
 
3
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Ако имахме умни политици щяхме да направим всичко възможно да задържим тези хора тук...Украинците са свестни и образовани ще бъдат от голяма полза за България поради проблема с демографската криза
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен цифрата на останалите туристи от укра е силно занижена, но и 50хиляди да са си е голямо финансово бреме, което плащаме НИЕ!!!! По надолу в сайта ще намерите новина как дарили на карловците дето останаха без къщи дърва за огрев.... В края на зимата!!!!! Тая държава е за нулиране..... Да се събори всичко и да се почва от нулата - с реформи на реформите не става. Закривай - то се е видЕло!!!!
18
14
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
През България са минали жените и децата им! Тия които могат да се бият са на фронта, и се справят много добре!