Огромен скок на дезинформацията у нас след войната в Украйна

Силна е уязвимостта на българското общество спрямо Русия
22 фев 2023 20:12, Йоана Цонева
80
Огромен скок на дезинформацията у нас след войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Съществено увеличение между 3 и 4 пъти има в дезинформацията. В голяма част от България и Европа не се обръщаше особено внимание,въпреки че се очакваше заради войната. Това анализира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

"В България тя стига до хората през Facebook, оттам се разпространяват "статии" в сайтове, които изглеждат като медии, но не са. Това се усилва от платформата, включително и от тролове, които споделят тези публикации, канят хората в различни групи", коментира пък бившият министър на електронното управление от "Демократична България" Божидар Божанов.

Той напомни, че като министър е пратил писмо до Facebook с молба заедно да помислят как да се отстрани този проблем."Facebook ни отговориха с писмо, че проблем у нас не виждат. За съжаление, това е далеч от реалността. Аз тогава цитирах официален техен доклад, според който в световен мащаб за един месец са открили само три руски тролски акаунта", подчерта той.

"Ако видим целият инструментариум на Кремъл, той включва освен дезинформацията, но и агенти за влияние, политическа ангажираност с консервативни идеи, имаме една много добре организирана система, има бизнеси и партии, които влияят. Не са само социалните медии, които усилиха този ефект", каза още пък Руслан Стефанов.

"Вижте страницата на руското посолство, то е едно от най-активните в Европа. Като се вземе предвид и уязвимостта на българското общество спрямо Русия поради исторически и културни причини, е трудно хората да се ориентират. Тази пропаганда е свързана и с политическото говорене в страните членки в ЕС, не само в България, допълни Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този цензур какво се е хилнал. България може да търпи на бедност и корупция което разбира се е лошо , но мисля че дълго няма да търпи на цензура. Сорросоидната дезинформация е факт и върви под ръка с цензура.
64
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в българия има страшна цензура масово се изтриват коментари в други саитовене те допускат да коментираш в трети трябва да се регистрираш изобщо трагедияи то в 21 век аз вече не гледам телевизия защото няма какво да гледам и слушамняма и да гласувам
63
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо някои хора от 2016-та насам започнаха РЯЗКО да се интересуват какво чете обикновения човек. Оставете хората на мира. Навремето като бяха прости, не четяха и не бяха образовани на никого не му дремеше какво се чете. Сега видиш ли "дезинформация". Ако искам да гледам Африканска телевизия и да чета Аржентински жълти вестници това си е мое решение. Проблемът, е че се четат неща неудобни на властта и се гласува по неудобен начин. Защо сте се самопровъзгласили за пазители на истината?
62
0
 
9
 
! Отговори
НекЪв нахилен преди 1 година
безполезен нищоправец евроатланДИК на снимката,щедро платен от десетки НПО-нен0рмалници,изследващ демокрацията(каквото и да значи това) ни внушава гледната точка на господарите си?!?!? Плоската и едностранчива пропаганда и яростното отричане на всякаква друга гледна точка води само до едно - силно съмнение и недоверие. По този начин отблъсква и най-доверчивите и наивни човеци. А тези индивиди с разум и критично мислене(Слава Богу ги има) си проверяват информацията и решават на кое да вярват :)
61
0
 
15
 
! Отговори
Бербок преди 1 година
Център за изследване на демокрацията и бивш министър на дб.Ясно за това си изтрих всички акаунти на мета и тикток,беше ми омръзнало да ми пращат анкети за ковида.Дезинформация не виждам в момента по скоро се лее антируска пропаганда по всички медии,радио,телевизия,вестници за това и тях съм ги лимитирал .Истинската помия идва точно от така наречините истински медии,лицензирани.Журналистка,пита джо байдън,кой му е любимия сладолед,същата започва интервю с тръмп с готов ли сте за твърди въпроси
60
0
 
20
 
! Отговори
Уязвимост на бълг. преди 1 година
общество спрямо Русия"??? Не ми е ясно какво се опитват да прикрият с тези думи. Ако става въпрос за симпатии, защо трябва да ни настройват срещу руския народ? Той какво е виновен, че заради нечии интереси пращат синовете му на заколение? Трябва с всички сили да се борим за да бъдат прекратени военните действия колкото е възможно по-скоро. Това е проблемът. Каква уязвимост, какви 5 лева? Уязвими сме, само ако НАТО и Русия започнеат да воюват на наша земя. На нас такава война не ни трябва.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква нужда от изследване има демокрацията , че и център с грантаджии е създаден.
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах предаването. То ме потресе до дъното на душата. Не мога да повярвам че фашиския режим се завръща много уверено в България.
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох две три мнения и мога да кажа че лайковете за тях са нереално високи. Дезинформация и инсинуация има но точно в обратна посока !!!
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Системното манипулиране на лайковете също е форма на дезинформация.
55
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само опити... за дезинформация от руските слуги в България. Всеки интелигентен човек ще се изсмее на нескопосаните лъжи, които може да съчини едно просто русофилче.
54
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо ново не казва този човек. Руснаците са царе на нелепите лъжи... (подобни на тези, които съчиняват нашите плиткоyмни русофили). Всичко се прави с цел да се оправдаят пред руските роби за бруталните загуби на жива сила и техника в тази война.Русофилите са типични представители с ефекта на Дънинг-Крюгер когнитивно пристрастие, при което хората с ограничени способности в дадена сфера надценяват многократно своята собствена компетенция.
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам коментарите по-долу, Руслан Стефанов ще си реши проблема ако забрани форума.
52
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русланчо, погледни си името. Ако плачеш от руската пропаганда, значи не си вършиш работата както трябва.
51
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас, както и в еропейския съюз, спряха руските телевизии. И се увеличи дезинформацията. Руслан Стефанов да си оближе подметките.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фейсбук е гнусна организация.
49
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Дън никога не е стъпвал в Украйна и Киев. Всичко е изфабрикувано. Кадрите със Зеленски са заснети при посещението му в САЩ. Много хора се чудеха, защо Зеленски така изненадващо бе привикан в Америка. Е ми точно затова, да се заснеме посещението на Бай Дън в Украйна.
48
1
 
30
 
! Отговори
Red hardliner преди 1 година
Еял съм Ви маааамата демоКрадска настъпва времето когато трябва да се плаща сметката и няма да има никаква милост за вас?Какво да Ви кажа...Ами нека е простичко-сърбят ме ръцете-за Вас
47
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това "момченце" ,знае ли изобщо,какви го говори???!-:((((((((((
46
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички снимки и видея от посещението на Бай Дън в Киев се вижда слънчво време и безоблачно небе. Интересен е факта, че по това време в Киев е било облачно и е валяло дъжд. Поне така се вижда на уеб камерите от там по това време.