Сивата икономика на България е най-голяма в Европа

Оценявана е на 33,1% от официалния БВП
28 фев 2023 11:14, Александър Попов
52
Сивата икономика на България е най-голяма в Европа
Снимка: БГНЕС

Оценявана на 33,1% от официалния БВП, сивата икономика в България е най-голямата в Европа според проучване, проведено от Департамента за икономически и научни политики и политики за качество на живот по искане на комисия от Европейския парламент.

Докладът е подписан от професор Фридрих Шнайдер, един от най-значимите изследователи на това явление.

След България се нареждат Хърватия (29,7%) и Румъния (19,0%), доста над останалите страни, чиито сенчести икономики се равняват на под 23% от БВП-то им.

Ако след икономическата криза от 2008-2009 г. делът на неформалната икономика в европейските страни постоянно намаляваше, то през последните три години, в контекста на избухването на пандемията и войната в Украйна, той значително се е увеличил, сочи европейският анализ.

Според най-новите изследвания равнището на сивата икономика в България е намаляло от 2003 г., когато е било 35,9% до 29,6% през 2017 г., се посочва в доклада, но през 2018 г. започва да се покачва отново, за да достигне 32,4% през 2021 г. и 33,1% през 2022 г.

"Смята се, че основните двигатели на този ръст са макроикономическите показатели като равнището на безработица и БВП на глава от населението. Огромните публични разходи за инфраструктура, субсидиите за бизнесите и специалните трансфери за физическите лица, които доведоха до значително увеличение на БВП, в съчетание с намаляване на безработицата, се очаква да спомогнат за намаляване на размера на сивата икономика в повечето европейски държави и ОИСР през следващите години", твърдят авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Шарлатанин преди 1 година
Колкото по-калпава държавата, т.е. по-крадливи политиците, толкова по-голяма е сивата икотомика. Това е естествената реакция на хората за да вървят напред. Иначе, колкото повече вкарат в държавата, толкова повече ще откраднат политиците и толкова по-бавно ще се развиват.
43
2
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Кога ЕС ще каже каквото знае за тиквата и доган, кога ще отидат в затвора. Докато тези двамата, уродливи проводници на руското влияние са на свобода или са живи, България ще е на опашката по всички показатели и целия ЕС ще плаща милиарди на тези престъпници и на руските им собственици.
42
2
 
5
 
! Отговори
Не игнорирайте преди 1 година
Цветовете на дъгата-червени, сини, жълти и всички останали. Икономиката не е сива, тя е цветна. Всеки си избира цвета и го сменя когато му е изгодно. Т.Е. всеки прави, каквото си иска. Държава-територия на хаоса и безредието- това е най удобната позиция на големци и богаташи. ПОЛИТИЧЕСКИ КЛОНДАЙК. Трето хилядолетие.
41
0
 
2
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
КВА СИВА ИКОНОМИКА--КАТО ТУКА СЕ ПРАВЯТ САМО МЕНТЕТА . ..?!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците идват в България и не са прости. В българия както в Турция. Никой за никой не мисли. Така ще продължава казват мъж и жена на българите слушатели.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но най голяма вина имаше партия герб и преди това партиите. Те няма начин да не знаеха. Идваха на проверки и след това по хотели с бизбесмените ядене и пиене с тях. Никой не мисли за никой. Идват, крадат и си мислят, че народа трева пасе. Същите са след герб. Без разлика. Здравеопазването при личните лекари е в колапс. Само рецепти и до там
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една турска шивашка фирма даваха фишове, без плик, но я пренестиха и някои казваха, че е фалирала. Но се работеше и по турски, а бяха само три българки и помакини, които не разбираха някои турски, а кой директора казвал, никакъв болничен, само при настинка и да не се ходи до тоалетната, една българка бе с тежка операция и се налагаше от притеснение, падна, спупи си ръката и след изтичане, не я пускаше да напусбе, защото даваше много на машинката продукция, но добър, съгла си се и я освободи.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на нас са давали в плик, но зора какво не прави. Съжалявам младите в гаража, на 40 г са днес, състарени и болни, с две деца и стоят. Иначе не са лоши бизнесмените, но и той некролога му виси на вратата на гаража, братовчеди на президент, а може би са на старият президент, дава им под аренда по някой лев и лошо не казват франгаджиипимацизатях. Хайванчета са. Капитализъм див е в България. Подобие преди 1944 и нищо общо със западния капитализъм.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то и затова заплатите са най ниски. Да не говорим за пенсиите. Ама как да разбере проЗтия *** , че като се съгласява на заплата в плик , автоматично се съгласява на нищожна пенсия. А после реве. Защо след като сам се е съгласил???
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тая логика след време ще се окажете без пенсии или ще са ниски, ако спрат да ви изпращат гастербайтерите от запад. А нищо вечно няма и те се ослушват и много по хора изпращат пари.
34
3
 
9
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
Предлагали са ми заплата в плик. Винаги отказвам. Само дето аз имам лукса да избирам за кой да работя, а не обратното. Обикновеният бачкатор няма вариант да откаже, защото зад него чакат още 20.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не влизат пари в държавата, кое му е ок, при сивата иконимика, но който не е учил икономика, счетоводство, финанси, а чужди езици, как да го знае.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но при сивата икономика печели бизнесмена, губи народа. Работеха по 10 часа преди 15 г и ги осугуряваше бизнесмена на 4 часа и така днес са с малки пенсии. Или на пенсионерите не им трябват пари. И не след време фалираха снимките, сега гледам наново откриват снимаме, но турците ги няма, ако идват и то не се чувства, за подновяване на лични карти и паспорти.
31
3
 
3
 
! Отговори
До ицо преди 1 година
Сивата икономика е никаква икономика.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви Свободи, само регулации - за кога отлагате да се ядосате бе ??
29
3
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Те в чужбина нямат партии, ама имат много по-високи данъци
28
8
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
По-добре сива икономика, от колкото никаква икономика.
27
4
 
9
 
! Отговори
да Бай Миле преди 1 година
Социалната политика е според това което внасяш. А иначе България е най-социалната държава. Най-много болнични, най-дълго пратено майчинство, масово инвалидни пенсии /за здрави хора/, пощи за дърва, ток и щяло и нещяло.
26
5
 
10
 
! Отговори
SS преди 1 година
ВЯРНО ! И ПРАВИЛНО ! ПИТАМ ? КОЙ ИСКА ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИ ЗА ДА ХРАНИ ПАРТИИТЕ ПОД ФОРМАТА НА СУБСИДИИ ?
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иначе - защо да плащам електронно? Имам си валута! Български лев! Удобно ми е да си нося в джоба и да си плащам! А вие, немислещи хора, не разбирате, че дигиталните пари са средство за тотално поробване! Понеже могат да ти ги спрат, могат да контролират какво и колко купуваш, могат да ти направят да изтичат след определен срок! Това е краят на всяка свобода!