Сивата икономика на България е най-голяма в Европа

Оценявана е на 33,1% от официалния БВП
28 фев 2023 11:14, Александър Попов
52
Сивата икономика на България е най-голяма в Европа
Снимка: БГНЕС

Оценявана на 33,1% от официалния БВП, сивата икономика в България е най-голямата в Европа според проучване, проведено от Департамента за икономически и научни политики и политики за качество на живот по искане на комисия от Европейския парламент.

Докладът е подписан от професор Фридрих Шнайдер, един от най-значимите изследователи на това явление.

След България се нареждат Хърватия (29,7%) и Румъния (19,0%), доста над останалите страни, чиито сенчести икономики се равняват на под 23% от БВП-то им.

Ако след икономическата криза от 2008-2009 г. делът на неформалната икономика в европейските страни постоянно намаляваше, то през последните три години, в контекста на избухването на пандемията и войната в Украйна, той значително се е увеличил, сочи европейският анализ.

Според най-новите изследвания равнището на сивата икономика в България е намаляло от 2003 г., когато е било 35,9% до 29,6% през 2017 г., се посочва в доклада, но през 2018 г. започва да се покачва отново, за да достигне 32,4% през 2021 г. и 33,1% през 2022 г.

"Смята се, че основните двигатели на този ръст са макроикономическите показатели като равнището на безработица и БВП на глава от населението. Огромните публични разходи за инфраструктура, субсидиите за бизнесите и специалните трансфери за физическите лица, които доведоха до значително увеличение на БВП, в съчетание с намаляване на безработицата, се очаква да спомогнат за намаляване на размера на сивата икономика в повечето европейски държави и ОИСР през следващите години", твърдят авторите на проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33,1%, ама 51,1 реално. Тук всички лъжат и крият
23
7
 
5
 
! Отговори
Иначе преди 1 година
Иначе ресторанти и хотели с по-ниско ДДС. Стига вече на ръка, всичко да започне да през банки и през карти. Хората да плащат само електронно. Няма да стане иначе в тази дупка. Всички фирми с черни каси. Един лев не трябва да се допуска да минава на ръка.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буквално в момента "бракуваме" така наречените "ваксини" на стойност 100 милиона лева, но вие се притеснявайте и пишете за това че чичо Минчо водопроводчика ми оправя чешмата без касова бележка.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сива икономика има, когато има корупция и "бялата" икономика не става. В Скандинавия всеки ис плаща вноските, но никой не се съпротивляав, защото знае, че има нещо насреща. В България, като чуя, че бай Стоян е изкарал 2400 лева от ремонти, но не е издавал бележки, как да се ядоса? Да му кажа, да даде 400 лева ДДС, да даде 7650 лева осигурровки, като самоосигуряващо се лице и за кво? Проблвал ли е някой, да взима помощи, като самоосигоряващо се лице ... смееех смеееееехх ... че плач
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До чакалнята на Б. Б. - Да, супер, но какво очакваш аз и Милето да направим? Да плащаме, за да ни клатят ли?
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Миле - Искаш ли да чуеш тъжна история, дето ме избива на смях - Съкратиха ме от работа в чужбина - изплатиха ми три заплата и имах 8 месеца, по техните зкаони, на обезщетение. И си викам - бе я дай, да си почина малко в БГ. Братовчеката е счетоводител и като чу, ми псуна едни документи и глей - 8 мсеца взимах пари от чужбина и от НОЙ - на МАКСИМАЛНИЯ ПРАГ! Бащата с 9 години опит в една фирма, която фалира и се шефът се обеси, защото нямало кой д аго съкрати, му дадоха 500 лева.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС може, ама не и в Европа. Тази чест се пада на Украйна.
17
1
 
0
 
! Отговори
чакалнята на Б. Б. преди 1 година
До бай Миле . Ми нормалните да има сива икономика и НОИ да не ти плаща , като Корупцията е навсякъде. Защото няма Върховенство на Закона. Държат на работа неосигурен. Защото е поставен работодател и той в схемата . А и фирмата му партийна и нагоре по веригата. Все корупция. Не затова ще сме в Чакалнята. Колективите " свят" брак и жънат пустош.
16
3
 
5
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Честита промяна!
15
1
 
17
 
! Отговори
морски преди 1 година
В Туризма е 2 пъти повече сивата икономика. Обаче им намалиха данък ДДС...
14
2
 
10
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Слава на сивата икономика :)))
13
0
 
14
 
! Отговори
Бай Миле преди 1 година
Естествено, след като няма вече никаква социална политика!!!! Защо да плащаме излишни осигуровки, които после не се признават от НОИ /да не ги изреждам сега/ или частично, демек в пълно ощетените на работника. Не е виновно НОИ а КСО, който наще дипутати променят всяка година за да точат от кацата...да де *** балаците свършиха
12
4
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 година
Не само сивата икономика, но и спекулата тепърва ще растат от управлението на Добрите Сили!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално, т.нар. "държава" е във война с нас, гражданите. Тя гледа да ни унищожи, нормално е и ние да се отнасяме към нея така. На война като на война!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че е сивата икономика, инак няма да има икономика въобще. То не може държавата да те гледа само в ръцете, да ти прибира всичко и после да го раздава под формата на обществени поръчки на "нашите момчета".
9
1
 
8
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Това е просто класация по бедност на държавата всичко друго са глупости
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО ЩЕ ИЗКАРА ВСИЧКО СКРИТО ПОД ЮРГАНИТЕ." - хаха, ти ако си мислиш, че на хората им се плащат данъци мноо се лъжеш. Оня ден една ме вика да пребоядисам/шпакловам 2 стаи и ме пита колко и дали мога с фактура, викам "мога разбира се 2500лв" и тя мисли, мисли и ми вика: "а добре без фактура?" И аз разбира се отговарям: "като за приятели 2000лв." Познай дали си извади фактура? На мен лично ми е все тая, ама за статистиката да ти кажа - 99% от софиянци са ми приятели ;)...
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе няма ли най после да оставят България на мира, ние самите искаме да сме първенци във всички отрицателни класации и последни в положителните, като, бедни ,болни и нещастни! Постоянно си избираме ГЕРБ, ДПС и БСП, а те са най частните, а нас.
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Администрацията е най-голямата в Европа.
5
1
 
3
 
! Отговори
Кой като нас?! преди 1 година
Поне в едно нещо да сме първенци!