Търговски фокус: Кашкавалът от 8 лв. доставна цена се търгува за 16 лв.

201
Търговски фокус: Кашкавалът от 8 лв. доставна цена се търгува за 16 лв.
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно. Виждаме поскъпване на цените на храните през последната година, което съвпада с началото на войната в Украйна. В последните месец-два има успокояване на цените - през януари инфлацията на цените на храните достига 24,5 на сто при 26,1 на сто през декември 2022 година, каза Гечев.

Министерството на земеделието наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини, каза Гечев.

Има стихийно повишение и на цената на краставиците, каза Явор Гечев. Там има аномалия, но очаквам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва, каза министърът.

Министерството на земеделието обобщава доставките на хранителните стоки да търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90 процента, посочи земеделският министър. Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите. Това са например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, посочи министър Гечев.

Има ужасяващ страх от производителите да дават информация за доставните цени, за да не отпаднат от дистрибуционните  вериги, каза Гечев. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, но се продава за 15,99 лева, каза Гечев, без да назове производителя и търговската верига. В друг случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лв., но на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91 процента.

Всичко това е законно, каза министър Явор Гечев. Има недостиг в законодателството и за изсветляване на сектора ще направим две бързи неща – ще се приемат две наредби, подготвени от Министерството на земеделието и Министерството на икономиката за храните, които да дадат публичност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена, каза Гечев.

На база на авансовите вноски се очаква 25 процента ръст на печалбата на търговските вериги за миналата година, съобщи представител на НАП.

Министърът на икономиката Никола Стоянов посочи, че от месеци има срещи с търговци и производители по темата за цените на стоките. Като министър съм декларирал, че съм в защита на бизнеса, но ще бъда безкомпромисен към нелоялни практики, които водят до несправедливи цени за хората. Всеки участник във веригата на доставки прехвърля вината към другите, макар че всички виждат, че има проблем. Ние ще намерим информацията по служебен път и ще видим кой е прав и кой е крив, заяви министърът. Имаме информация колко струват стоките в чужбина и затова възложих на търговските аташета да събират информация, защото не може изцяло да сме сигурни в информацията, получавана от граждани, каза Никола Стоянов.

Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 процента по-ниски цени, отколкото в България, посочи министърът на икономиката. Защитник съм на бизнеса, но е нужно и той да има етика и затова ще съм безкомпромисен към нелоялни търговски практики, каза Никола Стоянов.

Търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни продукти, изкривяват пазара и завишават цените изкуствено, каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.

По думите му вериги излизат с подвеждаща или невярна информация за цената и обема на стоката. Също така продукти - внос от Турция, Гърция или други страни, се обявяват за български, допълни председателят на КЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 година
В една колонизирана държава монополите са нормално нещо, също така и в сферата на търговията. В Бг няма пазарна икономика, има крадливи политици и нищо незнаещи експерти във всички сфери.
163
1
 
8
 
! Отговори
Подсказвам преди 1 година
всичко е резултат от непоправимите щети, които правителството на Шарлатаните нанесе на икономиката ни.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празно приказки на правителството Донев каза че нямал заводи война с веригите а разговори ,я браво и как точно ,на кой да направени глоба или взели лиценз или затворили магазина ,един от някия комисия ксьачо тв че кашкавал има от 94 процента на магазин и кова за разговори е !!!
161
0
 
2
 
! Отговори
Повтарям преди 1 година
Всяко нещо струва,толкова,колкото някой е готов да даде за него ,в дадения момент!Те може да искат и100лв.,ще дадете ли сега?
160
1
 
7
 
! Отговори
Ко преди 1 година
А малките магазини смятай ква надценка бичат, щом са по скъпи от веригите....
159
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПроСоТо....благодаря за уточнението...М/удругото,БЕЗ да имам вина,моля за извинение,че долната ми забележка се е появила три пъти !...Нямам представа как е станало ..Та..-Дори и изкупната цена да е един лев,все пак стойността на млякото само е осем лева!!!!...А заплати,данъци,технологични разходи,те в коя графа попадат?...Мисълта ми е:..-"Кашкавал" на "доставна цена" ОСЕМ лева НЕ може да има!!!...Това определено е некакво произведение от палмово масло,вода и прословутите "Е"-та !
158
0
 
8
 
! Отговори
Uiu преди 1 година
До хахАхахахах, да от 100 литра мляко се прави килограм кашкавал. Е затова сме на тоя хал, щот гА-нь-оо е голем тарикат. Народеееее, гласувай първо с портфейлаааа. Само така ще чуят.
157
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"20% ддс, 10% данък печалба, 5% корпоративен, после слагаме заплати, наеми, ТОК и транспорт..."Не думай бе!!А досега на нулеви ставки ли работеха търгашите, бе пич?Щото такава брутална надценка не е имало доскоро!Извинения и оправдания всеки ще си намери за лакомията но за това си има само една дума и тя е НАГЛОСТ!!!
156
0
 
2
 
! Отговори
село преди 1 година
155,МНОГО ФИЛМИ,ГЛЕДАТЕ.НЕМА,КАК,ДА ИМ ИЗЗЕМАТ ПЕЧАЛБАТА.МНОГО,СА НА КЛОНА,МНОГО СУЧАТ,ОТ ТЯХ.
155
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20% ддс, 10% данък печалба, 5% корпоративен, после слагаме заплати, наеми, ТОК и транспорт. А ако застане и някой дистрибутор посредата, което си нещо задължително и 100% надценка не е достатъчно! Първите 3 данъка нали знаете че ги вземат от крайната цена, т.е. от маржа. Реално тези 35% марж са около 50% надценка.
154
4
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Нормално е . Все пак имаме 20 процента ддс 10 процента корпоративен данък осигуровки наеми заплати амортизация ...
153
2
 
11
 
! Отговори
Тъжен гражданин преди 1 година
Това, което се вижда от всички, е една безпомощност на държавата да се справи със спекулата. Много е тъжно, че само се говорят празни приказки от политиците. Това ги прави жалки и безпомощни поради липсата им на експертиза. Публикуването на цени на производители не е мярка срещу веригите, а е доказателство за безпомощността на държавата. Простотията в държавната администрация достига критични нива. Нима няма експерти в ценообразуването? Явно няма икономисти в икономиката!
152
0
 
0
 
! Отговори
хах до 157 преди 1 година
Нали всички казват, че 1,20лв го изкупуват? 40ст е прекалено малко.
151
0
 
0
 
! Отговори
do 156 преди 1 година
40 ст цена мляко не 1.204.40
150
8
 
6
 
! Отговори
хах преди 1 година
8 лв кашкавал? 1кг кашкавал се прави от 10-12 литра мляко. 12 х 1,20мляко е 14лв себестойност.
149
6
 
15
 
! Отговори
Да им изземат печалб преди 1 година
Веднага да им се изземат свръх печалбите като в енергртиката. ВЕДНАГА!!!*** 100% печалба това го няма никъде, ВЕДНАГА да повръщат разликата в Бюджета и от там да се даде на всяко семейство ВЕДНАГА!!!
148
2
 
12
 
! Отговори
ПешО бакалинО преди 1 година
Има кЪртел отвсекъде.
147
2
 
18
 
! Отговори
До ПроСоТо преди 1 година
Само където изкупната цена на млякото не е 2 лв. Изкупната е малко над лев! На 2 лв си го взимаш от баба на село!
146
10
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
голем майтап!...Не бех обърнал внимание на заглавието,но сега вденах и са посмях яко !!!..Кашкавала бил с доставна цена 8 /ОСЕМ/ лв. ?!?!..Аз от време на време си правя домашен кашкавал..Рандемана е около 15-18 процента..Та:-За кило кашкавал са необходими 7-8 литра мляко."Турете" изкупна цена на млякото 2 лв и започнете да мигате !...Само стойността на ПРОДУКТА е много повече от "доставната цена" !!! Та:-За какъв "кашкавал" става въпрос?..А МУТРИНСКАТА НАДЦЕНКА си е наш патент
145
7
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
голем майтап!...Не бех обърнал внимание на заглавието,но сега вденах и са посмях яко !!!..Кашкавала бил с доставна цена 8 /ОСЕМ/ лв. ?!?!..Аз от време на време си правя домашен кашкавал..Рандемана е около 15-18 процента..Та:-За кило кашкавал са необходими 7-8 литра мляко."Турете" изкупна цена на млякото 2 лв и започнете да мигате !...Само стойността на ПРОДУКТА е много повече от "доставната цена" !!! Та:-За какъв "кашкавал" става въпрос?..А МУТРИНСКАТА НАДЦЕНКА си е наш патент

Спонсорирани публикации