Проф. Христов: Учудвам се, че има инициативи за отменянето на 3 март като национален празник

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история
3 мар 2023 10:30, Нели Христова
83

Висш идеал на Васил Левски е България да бъде чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Той е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена новата книга на проф. Ивайло Христов - "Васил Левски – драмата на избора".

"3 март е един от най-светлите празници. Поставя началото на еманципирането на българската държавност. Учудвам се защо има инициативи той да бъде отменен като национален празник - ако нямаше 3 март, няма да има нито 6 септември, нито Независимостта, нито който и да е друг празник. 3 март е неосъществен блян на Санстефанска България. Неслучайно се празнува като национален празник", каза проф. Христов в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата подчерта, че изборите, пред които е изправен Левски, са човешки, екзистенциални, исторически, социални. "Като се започне с това дали да продължи образованието си в Русия, решението да хвърли расото и да изповяда идеала на революцията и се стигне до предсмъртното му желание гробът му да е в България и всеки да го знае", обясни той.

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история.

"Много малко документация е оставил след себе си. Имаме запазени като архивни единици 168 документа. Целият му революционен път е обвит в мистерия, неслучайно е сравняван със Спасителя. Като личност той не крие загадки, но революционният му път е - от това дали той е идеологът и стратегът на Вътрешната революционна организация или е само практико-организатор и се стигне до въпроса защо толкова опитен революционер отива в Ловеч при положение, че е знаел, че е възможно предателство", коментира проф. Христов и обясни откъде идва интересът му към личността на Апостола.

"Чудо е, че Левски се е родил по българските земи. Няма да се роди втори Левски. В момента няма политически лидери като него. Левски поставя националните интереси над своето его и се обрича на саможертва в името на политическото освобождение на страната ни. Четири години обикаля България с незарастваща рана. Вярвал е в своята мисия", посочи авторът на книгата "Васил Левски – драмата на избора".

Според него българският политически елит трябва да живее не от политиката, а за политиката.

"В момента има голяма криза на парламентарната демокрация, нежелание политическите партии да поемат отговорност в условия на криза. Това е твърде далеч от заветите на Левски. Политическата класа омръзна на хората. Ако Левски беше политик, щеше да се бори за независима и цялостна България, за свят на справедливост", на мнение е проф. Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 година
Ние сме Българи , а не славяни !
65
0
 
1
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 година
Продължавай да се учудваш нещастнико!ЧЕТИ документи , а не партийни директиви !
64
1
 
3
 
! Отговори
Мирослав преди 1 година
Ако нямаше 681-ва год. и хан Аспарух нямаше да има и 3-ти март и 6 септември и 22 ри. Ха сега да видим професоре... много хора забравят,че България не е създадена на 3 март 1878 г,а я е имало много преди това.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българино, знай своя род и език". Нека всички българи прочетат История славянобългарская и да запалят искрата на родолюбието в деца и внуци, защото има за какво да се гордеем. Смел народ, стара държава, дала началото на Европа. Силата е в нас самите и нека бъдем сплотени, само така можем да защитим родината си. Слава на България!
62
5
 
6
 
! Отговори
71. преди 1 година
Проф. Христов е евразийски илюминат.
61
9
 
6
 
! Отговори
70 до 69. преди 1 година
Никакъв трети март!24 май е празника!Опашки не виждаме нещо.Шепа неграмотни люде,Възхваляват Руския окупатор.
60
7
 
11
 
! Отговори
Абсолютно е прав преди 1 година
да питам тези писачи тук, защо народът прави пет километрови опашки да се поклони на опълченците и всички воювали за Свободата ни герои към Шипка, а в градовете разнася трибагреника ни. Не съм видяла на 6 ти или 22 септември такава навалица. Ако питаш някой какво се е случило , никой няма да отговори. Трети март е национален празник, и колкото и да се мъчат някои, на които им се плаща за това, няма да ни разединят.
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проф. Христов е евразийски рептил!
58
13
 
5
 
! Отговори
До 64. преди 1 година
Глупости на търкалета!Нацията е оцеляла заради буквите, а не заради поредния окупатор. 24 май трябва да е национален празник!
57
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 1 година
И с Левски като че ли е спряло излъчването на лидери в България!Но не! В Нова България имаме плеяда от лидери ,макар и силно оспорвани,като Стамболов,Съединистите,Стамболийски,Благоев,Димитров,Никола Петков!
56
7
 
16
 
! Отговори
Толкова е просто! преди 1 година
Ако нямаше 3 март, нямаше да има и 24 май, и 6 септември, и 22 ноември. Толкова ли не можете да направите връзка между причина и следствие?А имам и друго предложение - нормалните хора са продължим да си празнуваме 3 март, а противниците на тази дата да си празнуват 2 февруари. И - всички доволни!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От наглосаксонските краварофили нищо не може да ме учуди.
54
12
 
7
 
! Отговори
Днес е паметна дата преди 1 година
Единственото релевантно събитие на датата 03.03 е подписването на договора от Брест-Литовск през 1918г., с което съветска раZZша капитулира пред царство България, Австро-Унгарската империя, Германската империя и Османската империя. Датата е символична и специално избрана от българските представители.
53
14
 
7
 
! Отговори
А аз преди 1 година
Се учудвам, че тоя е професор!
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черна гора има за национален празник датата на подписване на Берлинския договор. Трябва ли и България да приеме тази дата, при договор отрязъл половината български земи от България?!
51
9
 
6
 
! Отговори
ДА преди 1 година
И ще се отмени !
50
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.Всичко да се отменя!
49
9
 
4
 
! Отговори
ПЕТКО преди 1 година
До Хмм..Ами то влиянието от 100 години е само от едно място Трябва да се запази 3 март но като празник при подписването на брехския мирен договор с които Русия капитолира
48
2
 
13
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Е какво има да се чудиш професоре, при толкова много *** в бг политиката, при толкова много чуждо влияние, при толкова много натрапени псевдо ценности отвън...Какво има да му се чудиш?
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпрос - Какво значимо за всики живеещи на територията на България българи, македонци, турци, румънци, молдовци и други етноси историеско събитие е станало на 24 май за да се предлага за национален празник