Проф. Христов: Учудвам се, че има инициативи за отменянето на 3 март като национален празник

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история
3 мар 2023 10:30, Нели Христова
83

Висш идеал на Васил Левски е България да бъде чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Той е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена новата книга на проф. Ивайло Христов - "Васил Левски – драмата на избора".

"3 март е един от най-светлите празници. Поставя началото на еманципирането на българската държавност. Учудвам се защо има инициативи той да бъде отменен като национален празник - ако нямаше 3 март, няма да има нито 6 септември, нито Независимостта, нито който и да е друг празник. 3 март е неосъществен блян на Санстефанска България. Неслучайно се празнува като национален празник", каза проф. Христов в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата подчерта, че изборите, пред които е изправен Левски, са човешки, екзистенциални, исторически, социални. "Като се започне с това дали да продължи образованието си в Русия, решението да хвърли расото и да изповяда идеала на революцията и се стигне до предсмъртното му желание гробът му да е в България и всеки да го знае", обясни той.

По думите му Левски е може би най-загадъчната личност в българската история.

"Много малко документация е оставил след себе си. Имаме запазени като архивни единици 168 документа. Целият му революционен път е обвит в мистерия, неслучайно е сравняван със Спасителя. Като личност той не крие загадки, но революционният му път е - от това дали той е идеологът и стратегът на Вътрешната революционна организация или е само практико-организатор и се стигне до въпроса защо толкова опитен революционер отива в Ловеч при положение, че е знаел, че е възможно предателство", коментира проф. Христов и обясни откъде идва интересът му към личността на Апостола.

"Чудо е, че Левски се е родил по българските земи. Няма да се роди втори Левски. В момента няма политически лидери като него. Левски поставя националните интереси над своето его и се обрича на саможертва в името на политическото освобождение на страната ни. Четири години обикаля България с незарастваща рана. Вярвал е в своята мисия", посочи авторът на книгата "Васил Левски – драмата на избора".

Според него българският политически елит трябва да живее не от политиката, а за политиката.

"В момента има голяма криза на парламентарната демокрация, нежелание политическите партии да поемат отговорност в условия на криза. Това е твърде далеч от заветите на Левски. Политическата класа омръзна на хората. Ако Левски беше политик, щеше да се бори за независима и цялостна България, за свят на справедливост", на мнение е проф. Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
8
 
! Отговори
Национален празник преди 1 година
24 май за България ще е най- светлия празник, празник на знанието, празник н а буквите, празник н апросвещението, празник на младостта, празник на красивата буйна пролет!Един истински ден за обедидинен Нациомнален празник на България!Вземането на връх на българската- славянска азбука ще ни възвиси в свтовен мащаб, това ще е връх в самочувствието на нашия нород, защото сме дали четмо и писмо на българи, руси, сърби, северно македонци, черногорци и други!
25
10
 
11
 
! Отговори
Тези преди 1 година
Тези който водят инициативата за премахването на 3 ти март да поемат инициатива за премахването и на църквите във България и превръщането им във джамии да се поклоним дружно на САЩ и Турция !!! Алах Акбар
24
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тоя Левски бе! Единия хайдук, другия немал спонсори. Разберете се най-после!
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
26, както е тръгнало, скоро ще ни задължат да обявим, че България не е съществувала, да сменим кирилицата с латиница (то това Петър Стоянов вече го предложи), да махнем ов и ова от имената си, да приемем католицизма и да се отречем отправославието ( пази Боже! Левски е бил православен дякон!). Прав си човече! Трагично е положението, когато народа е с промит мозък!
22
3
 
24
 
! Отговори
Инди Анка преди 1 година
То онова Недоразумение Аналена Барбок нали ни каза че трябва да си изтрием историята, та за това добре действат. Сега чакаме да ни обянат че никога не сме били под Османски ботуш, а че Русия е искала да унищожи свободата на третия пол и като гаднярка е нападнала вероломно. Ние сме получили не свобода, а робство да изповясваме така омразното християнство, казващо че има само мъже и жени и никакви третополови. Гадна Русия.
21
4
 
24
 
! Отговори
Край преди 1 година
До 23 какъв 24 май бе братчет. Същите дето са против 3ти март мразят и кирилицата и православието. Те искат да помилваме пуйки и 2 февруари за празници.
20
3
 
29
 
! Отговори
Честит празник преди 1 година
23 България е съществувала и преди да имаме кирилица! Обичам 24 май, но не само него. Няма да се отрека от 3ти март никога, защото точно Санстефанския договор е тоя, който показва кои са границите на България. За мен този празник е български и на българщината. Не ми пука кой и какво говори. Мнения всякакви, България е една и е нашата майчица, нашата РОДИНА!
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, аман от глупости! Тоя път 3-ти март да махнели, щото, видиш ли..., Русията... и сега вятърът духа отсам, а не оттам и н'ам к'во. Преди това други дивотии - по Нова година ни занимаваха с авторските права на Дунавското хоро. Оставихте ли някой празник спокойно да си го отбележим! Дай направо да закрием календара и да се свършва, че в тая държава най обичаме да рушим и да заличаваме!
18
23
 
7
 
! Отговори
24 май преди 1 година
Национален празник на България трябва да е 24 май, защото единственно българския език и писменност са ни е съхранил като народ през веловете и това е важно да се посочва и да се използва за обединнеие на всички българи! Нека посочим и факта, че няма как да се чества национален празник на държава който величае победа върху турската държава, а да се забрави за това, че може би 30 % от българрския народ са с турски корени!Национален прзник на държавата, значи ОБЕДИНЕНИЕ!
17
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък аз се учудвам,че още не са изтрили историята ни и не са сложили индиански пера на мястото на лъвовете! Честит празник българи! На пук на целия свят, честит празник!
16
8
 
11
 
! Отговори
адолф преди 1 година
Като го гледам тоя кви ги плещи, по-добре да напише книга за Мики Маус или Крокодила Гена.Да остави Левски намира, не е лъжица за неговата уста!
15
6
 
24
 
! Отговори
Край преди 1 година
Честит празник българи. Мойте съболезнования към русофобите - така и не дочакали да ги освободят американци англичани австралийци и новозеландци.
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ако нямаше поробване нямаше да има освобождение. Дай и това да празнуваме
13
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре , като отменим 3 март , след това ще се появят някакви които ще поискат да отменим и името на тази територия ,все още наричана България ,и така , то тука бъка от майкопродавци и отцеругатели , не случайно сме били 500 години под турско робство ! А сега Русия излезе виновна че ни е дала отново да имаме държава !
12
11
 
12
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
Абе "професоре", ами то ако тръгнем по твойта логика ако нямаше 20 Април нямаше да има и 3 Март бе чоджум.Май и ти си професор колкото другаря Румен Гечев - професорът по фалити.
11
1
 
5
 
! Отговори
30 годишен преди 1 година
Това маце водещата е голяма симпатяга!
10
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах сега репортажа и се пукнах от смях. Тия от нова се изприщиха жални. Местеха камерата да не се виждат руските знамена, но бяха толкова много, че не им се получи. Пълен смях. До къде са способни да изпаднат платените в България, в опита си да изопачат историята и реалността
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За парЕ,всичко правят,камо ли историята да я обърнат на 180 градуса някои.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 Ти си родоотстъпник,жал ми е за теб,жалко човече без род и родина!!!!
7
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Берлинският договор (ЕС) почти отменя Санстефанския и връща половината България на Турция защото великите сили (Англия, Германия и Франция) така искат!