Българинът се ограничава, голямо е увеличението при зеленчуците

От търговските вериги твърдят, че надценка при тях няма, а печалбата им е минимална
6 мар 2023 20:55, Йоана Цонева
39

Вwww.bgonair.bgсе още се наблюдава ръст на повечето от основните хранителни продукти, като това личи най-вече при плодовете и зеленчуците.

В магазина салатата струва над 3лв., като на пазара тя е поне 80 ст., установява екип на Bulgaria On AIR.

Потребители са възмутени от голямата разлика в цената на салатата в супермаркетите и на пазара.

"Не съм идвала отдавна на пазара, но като гледам и тук е доста скъпо. Маруля 2 броя за 1,50 лв. Иначе са по-скъпи, скоро не съм купувала, защото съм се ограничила от много неща", сподели клиент.

"Специално на този пазар цените са уравновесени. Качеството е под съмнение, но в големите магазини продължават да поддържат високи цени", коментира друг клиент.

Има голяма разлика и в цените на хранителните продукти в различните градове.

"Цените в Бургас са двойни в сравнение със София. 1,50 лв. два броя маруля, в Бургас под 1,50 лв. за брой няма", каза купувач.

Освен плодовете и зеленчуците, сериозно поскъпване бележат и яйцата. В магазините 6 броя могат да бъдат купени за 4,00 лв. Според Съюза на птицевъдите обаче яйцата у нас са сред най-евтините в Европейския съюз.

"Цените на едро от завод са преизчислени към единична цена за яйце - 28 стотинки без данъци и разходи за транспорт. Цените са едни от най-ниските в ЕС", посочи председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Въпреки по-ниските цени на пазара - продавачите отчитат по-ниски продажби спрямо миналата година.

"От всичко по-малко взимат, не взимат чак толкова големи количества, което ни е нужно за деня", смята продавачката Лидия.

От търговските вериги твърдят, че надценка при тях няма, а печалбата им е минимална.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", каза изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас.

Според прогноза за февруари на "Евростат" средното поскъпване на храните в Еврозоната е 15%. В сравнение у нас средно цените на хранителните стоки достигат 25% за януари на годишна база.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ви едно време все пресни зеленчуци и плодове е яла през зимата!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само пазарната икономика пълни магазините!!! Мафията унищожава енергията на трудовите хора, защото е безхаберна за производството. Пълни само нейната гуша!!
32
1
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ОЩЕ ОЩЕ ОЩЕ УВЕЛИЧЕНИЕ ТРЯБВА ИДВАЙТЕ ШАРЛАТАНИ ДАВЕТЕ ШАРАНИТЕ МРАЗЕЩИТЕ НЕВЕЖИТЕ БЕДНИТЕ ИДВАЙТЕ ШАРЛАТАНИ СРУТЕТЕ КАКВОТО Е ОСТАНАЛО ОТ ДЪРЖАВИЦАТА НИ ДАВАЙТЕ НАПРЕД ПОБЕДА ЗА ШАРЛАТАНИТЕ
31
1
 
8
 
! Отговори
П. К. преди 1 година
Нашите политици ще ги застигне народното проклятие!!!!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За известно време можеш да ходиш със стари обувки/ примерно месец/ , но да стоиш гладен месец и да не купуваш, не може!! Гладът е по-страшен от тока!!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е при централизираната икономика, където един властва, където няма конкуренция, няма производство.Така е при централизираната социалистическа икономика, където цените се определят от мафията/ дали е червена на Нинова или синя на Борисов или турската мафия на Доги няма никакво значение/!!!!
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто трябва да спрем да купуваме за опредлено време и цените ще паднат като започне продукцията да се съсипва по витрините. толкова ли е трудно да го направим?
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има запалени магазини ми се струва...
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само зеленчуците ли, а сиренето, рибата, кашкавала,А????? ХванЛи сте се само за зеленчуците, а хлябът Ааа??? Какво се хващате само в зеленчуците???Всичко на пазара е ужасно скъпо!!! Само тези с над 15000лв.заплати могат да си позволят нормално хранене и преяждане!!! Ще ги познаете по сланините, които мъкнат върху себе су!!!
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес купих чушки (зелени и червени) от пазара в Тетевен за 4,50 лв. В няколко магазина в София преди 3 дни същите чушки струваха около 7,50 лв. Ако не вярвате, проверете!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъгъринъ да земе да си поограничи простотиятаааааа....Ама нема! Мечтиии!
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производител зареждащ веригите ми каза , че надценките при млечните продукти са над 60 до 80 %
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е всички стратегически бизнеси в Бг са заети от чужди компании и вериги, каквото те решат, това.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ги нямаше веригите се живееше по добре .
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истината : Точно така! Слава на СССР!
19
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 : "Спекула" ще видиш като сложат таван на цените. Лично ще изкупувам цели складове с храна и ще ти ги продавам на паркинга от багажника на колата на ТРОЙНА цена, а ти ще купуваш защото ще се съдаде дефицит. Тогава ще осъзнаеш какво наистина е спекула.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 Нарича се спекула. И това е пътя към фалита.
17
15
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Докато гласувате за гербажии и копейки няма да има стабилен про-ЕС парламент, ше ви управлява Кремълската пионка Радев и ще се вдигат цените на домати, краставици и нафта за да отиват свръхпечалбите за РуZZия, че там денги нет. Някой трябва да плаща за ваенната аперация. Вие ще плащате, със всяко влизане в магазина пускате стотинки за руски патрони. Да си знаете!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13 : Така ли мислиш? Първо ще изреват работниците им, после НОИ защото 1/3 от плащанията са за тях и няма да имат пари да изплатят нито пенсии нито обезщетения. След тях ще ревнат пенсионерите, след това банките че им отидоха половината приходи от такси. Да не забравим и фирмите, дето снабдяват веригите, защото ще им паднат оборотите на половина, ще се наложи да съкращават разходи и персонал, и после по веригата ще ревне цялата държава.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе не било от веригите. Затова ли правят промоции с толкова големи намаления? Или пък купуваш едно на завишена цена и за да ти дадат второ "безплатно", един вид си ги купуваш двете на нормалната цена и ти пробутват без да имаш нужда от второто. Щом могат да си позволяват такива промоции значи са на голяма печалба.