Мехмед Дикме: Криза в земеделието идва, ще ядем вносни домати

Проблемът с украинското зърно е много сериозен, зове бившият земеделски министър
Обновена: 7 мар 2023 21:24 | 7 мар 2023 21:18, Красимир Ангелов
42

Скъпи цени и все по-малко родни зеленчуци на пазара. Същевременно българските зърнопроизводители са в протестна готовност. Какво ни чака?

"Исканията и готовността за протести са напълно основателни. Очаквам те да бъдат много сериозни - не само от зърнопроизводителите, но и от целия селскостопански сектор, тъй като през последните месеци те са оставени на произвола на съдбата. Кризата вече е на вратата ни - не е само при зърнопроизводителите, виждаме какво се случва и в сектора на зеленчукопроизводителите. Проблемът с украинското зърно е много сериозен - в България влиза огромно количество, което трудно би могло да бъде контролирано", заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му българските производители е трябвало да бъдат компенсирани след решението на ЕК за безмитно влизане на украински продукти в страните от ЕС.

"Българските зърно и слънчоглед стоят в хамбарите, а у нас за фураж се преработва основно зърно, което влиза от Украйна. Същото се използва и за хлебопроизводство. Не съм сигурен, че украинската пшеница е с по-високо качество от българската", отбеляза той.

Според бившия земеделски министър българските производители са на ръба на фалита, а единственото решение е да се поиска помощ от ЕК.

Бившият земеделски министър подчерта пред Bulgaria ON AIR, че кризата в сектора в момента е изключително сериозна, а загубите се равняват на милиарди левове.

"В исторически план България никога не е имала такъв излишък, какъв имаме в момента на слънчоглед и пшеница. Зърнопроизводителите и преработвателите са отчаяни - в безизходица са, защото не виждат светлина в тунела. Забити са заради неправилните решения и мерки, взети от правителствата", категоричен бе той.

"Българинът ще яде вносни домати, защото производителите се чувстват ограбени от държавата", каза Дикме.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като има толкова голям излишък на зърно и слънчоглед - защо не падат цените на хляба, брашното, олиото? Или проблема не е излишъка, проблема е че не може да се спекулира с цените, ако има излишък?Освен това пшеницата от Украина е твърда пшеница, а не българската фуражна пшеница - с която се прави нашия хляб. Като се използва Украинска - защо не видяхме да се подобри качеството на който и да е хляб?Защо няма български качествени спагети и паста направени с украинска твърда пшеница и да печелят?
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До не много умният комунист от Ком. 27 За ТКЗС мечтаят само *** лоумните болшевики.Нали ако според твоето предложение държавата ти даде половината продукция и ти изсипе един тон домати до една седмица ще ти се развали всичко а да ги продадеш няма на кой а и защо да се занимава държавата да работи и да изкарва продукция ако и ти ще и пречиш на оборота когато продаваш половината от това което е изкарани като реколта.
23
0
 
2
 
! Отговори
Градски манаф преди 1 година
До 32 Ела ела и това лято пак ше си изкараме добре в Еляаас
22
0
 
4
 
! Отговори
Илюминат преди 1 година
Защо ние до сега български ли ядохме
21
1
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
И този от бовшите министри зове и се изявява като говорител на българите. Аз пък, ще ям собствени домати, а не вносни от родината му. Така са нещата с политиците от партията му, които си убиха почетния лидер. Кога ще го погребват Медито им Доган ?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До земеделеца от Делиормана с декара двор. Докато ти се гърчиш като червей в 40 градусовата жега да копаеш домати, аз ще си пия узото на плажа в Гърция. Но...кой за квото е роден. Пожелавам ти успех. Дано няма градушки.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пазар на производителя без надценка и ДДС. А транспорта до София и заплатата на продавача кой ще ги плати?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27 Дай личен пример всезнайко. Вместо да квичиш тука отивай да отглеждаш домати в ТКЗСто за по 40ст на ден. Аман от негодници чакащи на държавата за всичко.
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има толкова пустеещи земи, държавата може да се организира и да се сади. На собствениците част от продукцияра. Ако не обработват земите си държавата да ги придобие по държавна оценка и да направи нещо от рида на ТКЗС и да произвежда и за вътрешен и за външен пазар. Не само частници дапроизвеждат. Приходи в хазната от всичко, където часниците са зле. Животновъдство, растениевъдство, хлебопроизводство, консервна и др.
16
2
 
5
 
! Отговори
Украинското зърно: преди 1 година
пшеница и царевица са ГМО - продукти на "Монсанто"! Навремето самият Порошенко се похвали с тях!
15
5
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Е,и? Български или вносен,все е домат.
14
1
 
6
 
! Отговори
Турист принцип преди 1 година
В планината каквото си занесеш - него ядеш. Каквото си заведеш негое беш.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тябва да се освободи пазара и да няма спекула Трябва да има пазар на производителя без надценка и ДДС за да може хората да купуват от първа ръка да видим тогава Лидъл Кауфланд Билла Метро и други еврейски вериги магазини как ще ни обрабват и изнудват производителите на хранителни продукти. ......
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то и досега си рупахме не български домати. Аме ДПС като държат земеделието защо не се постараха да има българско производство.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХЕЙ ДИКМЕ, И ДОСЕГА ЯДЯХМЕ ДОМАТИТЕ НА АДАША ТИ МЕЕМЕД ОТ ИСТАМБУЛ,А ПРОДАВАЧИТЕ С АПЛОМБ НИ ЗАЛЪГВАХА,ЧЕ СА БЪЛГАРСКИ,НО СЕГА ЕРДО КАЗА СТОП НА ИЗНОСА,ТАКА ЧЕ НЕ ЗНАМ ОТДЕ ЩЕ НИ ГИ ВНАСЯТ...
10
3
 
20
 
! Отговори
До Лекаря от САЩ преди 1 година
Най ви обичам тия, дето живеете в чужбина, като почнете да се правите на велики по българските форуми как не живеете тука. Добре де, гоУемата работа си. Изнесъл си се. Толкова ли не научи местния език, че четеш български новини в сайтове на български и коментираш в български форум? Да те светна, че комунизЪма отдавна си отиде и всеки може да ходи навсякъде, това, че навремето си се изнесъл, не е голяма работа.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе, досега тези с пластмасовия вкус по 6 лева килото български ли бяха? Това ли искате да подкрепяме с лозунгите си?
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрях да купувам домати от няколко месеца. Да им давам по 6 лева за кило с ужасен вкус няма да стане.
7
0
 
11
 
! Отговори
Mалорусь преди 1 година
Ами нали през вашето министерство всичко се разрешава и забранява.. Как се правите на ущипани.
6
5
 
4
 
! Отговори
Сееш ли се преди 1 година
Тя кризата е и за Вас, Мехмед.