Нова услуга: Педиатър иска такса "записване на час", причината - в колцентър

Ако не платиш - чакаш с бебето да се освободи час
63

Майка на 9 месечно бебе заплати 8 лева за рутинен преглед при педиатър. Миналият четвъртък Елена Вътова отива при доктора на 9 месечното си бебе за ежемесечен преглед. Накрая е изненадана, когато лекарката ѝ иска такса.

"В края на прегледа тя каза, че трябва да заплатим такса. Аз нямах в мен пари, казах, че ще дойда след малко и се извинявам и ѝ занесох 2,90, колкото мислех, че е таксата. Тя каза "Какви пари ми носиш тя е 7,80", при което аз възкликнах", сподели майката пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че личната ѝ лекарка в началото на годината е сключила договор с кол център, който обслужва записването на часове при педиатъра. В началото на декември започва разяснителна кампания за новата услуга на всички пациенти. Потребителите подписват договор, в който се съгласяват да заплащат административна такса от 1% от минималната работна заплата при всеки записан час.

"Раздадох на пациентите брошури, че започвам да работя с такава такса, който иска може да се включи и да ползва услугите на кол центъра, който не желае, може да не ползва, но няма да има възможност да си записва час, просто ще идва в кабинета и ще бъде обслужен между другите или с изчакване, когато минат хората ползвали този час", обясни педиатърът.

При заплащане на административна такса, пациентите не плащат потребителска такса. А пенсионери и хора с ТЕЛК, заплащат административна такса от 3,90 лв. По закон обаче деца до 18 години не подлежат на таксуване при преглед при личен лекар.

"Понеже при мен се струпват страшно много хора, идеята беше да можем по някакъв начин да вкараме някакъв ред. Истината е, че медицинска сестра много трудно мога да си намеря, както и лекарите, медицинските сестри са голям дефицит", каза още медикът.

А Елена вече си търси нов личен лекар.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
дост преди 7 месеца
До !Хитреците лични лекари около София изкарват по над 20 000 лв. на месец.
48
0
 
2
 
! Отговори
Родител преди 1 година
Защо ни занимавате с тази смешна и жалка история?На госпожата й се свидят 7,80 лв. такса, а ако детето й се разболее, което неминуемо предстои през възрастта, когато се тръгва на детска ясла или градина, ще се наложи да плаща по 100 -120 лв. за частен преглед, тогава на кого ще реве и кого ще занимава?Здравните услуги драстично поскъпнаха като всичко останало, не че са на ниво, но вместо да ни занимават с въшлява такса, касата да помисли как да отпуска повече направления за децата.
47
1
 
2
 
! Отговори
АнОнИмЕн преди 1 година
Има много кадърни лични лекари, но има и такива, които не стават и *** за зеле така, че лотария молим се да попаднем на кадърните!
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука само клошари ли коментират. Били плащали осигуровки. Я си погледнете заплатите и вижте какви осигуровки плащате.После погледнете ценовата листа на някоя частна болница.Ми едно изследване за алергия ви е 1000 лв . Елемвмтарна опаерация е 5к. Без консумативите. Колко от това ви покриват осигуровките.Тва е все едно да отидете да си купите нов автомобил с торбичка от по 1 стотинка и да се сърдите че цялата торбичка не стига... Ех ех не разбрахте ли че не може някой да ви работи безплатно.
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И след това:"Защо ни бият?".
44
2
 
10
 
! Отговори
НЗОК преди 1 година
Изкараите си код от здравната каса или от НАП и си проверете здравното досие! Ако има дейност , която не Ви е извършена подаите жалба в близката РЗОК и ще прекратят договора на лекаря. Може и на прокуратурата да изпратите жалба!
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такса вхот на болницата и после такса ако влезнеш в морга.
42
1
 
12
 
! Отговори
хх преди 1 година
Няма ли да сложат такса, чи си си помислил да запишеш час?
41
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът що не вземе да набие политиците Направиха докторите търговци ами ще си слагат такси според пазара нали все това ни обесняват имотите се вдигат според пазара краставиците според пазара и то това се увеличава всяка седмица според пазара
40
35
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ви задължава, личните лекари са еднолични търговци (ЕТ), ако не ви допада услугата си търсите друга, аман от мрънкане за глупости.
39
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей хора. Вдигате вой за една минимална такса за здравето си. Давате повече пари за един кг краставици, а здравето е най- скъпото и ценно нещо.
38
11
 
20
 
! Отговори
Едно ченге преди 1 година
Права е лекарката, вече наистина няма лекари и сестри... То вече въобще хора дето знаят, могат и искат да работят няма, какво остава за медицински специалисти...
37
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя,Касата и без това само глобява лекарите.Нейна работа е да осигури за пациентите грижа след като им е взела вноските.Ама за целта трябва да плаща адекватно на изпълнителите на медицинска помощ.
36
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато взимаха по 10 лв за поставяне на Ковид инжекция не им беше зле. Сега изведнъж парите били малко. Да не говорим колко странични доходи имат като изписват определени лекарства на техни хора. Или как взимат пари за профилактични прегледи без реално да са ги правили. Естествено има и съвестни лекари,но всяко стадо има и мър- ши. Така е във всяка професия. Всеки търси вратички как да намаже нещо от мястото където работи
35
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тарикатът да се глоби веднага от Здравната каса, а той да си плаща на кол центъра. Кол център няма, той записва и взема незаконна такса.
34
9
 
8
 
! Отговори
k преди 1 година
Ми дошло е май времето,когато лекарите ще си избират пациентите,а не обратното.Явно практиката не може да се финансира при сегашните условия и на докторката не и пука дали ще си запази договора с касата.Таксата вероятно не е незаконна.Явно е опит някак работата да продължи.Другото е лекарите да почнат да си късат договорите с НЗОК и тогава ще я втасаме масово...
33
11
 
32
 
! Отговори
Здравен Експерт преди 1 година
"Истината е, че медицинска сестра много трудно мога да си намеря, както и лекарите, медицинските сестри са голям дефицит".Мисля че една пет цифрена глоба ще накара това Джи-Пи доста бързо да си намери сестра - още на следващия ден.
32
4
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
В Турция така беше и при Ковид. Имаш симптоми. Не ходиш в болница. Звъниш на личния лекар. И после едва едни "космонавти" у вас. Правят ти тест. После получаваш СМС, че си позитивен. Оставят ти една чанта с лекарства и упътване и ти звънят всеки ден и питат имаш ли задух, кашлица или температура. Няма чакане в болници, опашки и прочие. Друга подобна държава в Европа е Беларус. Там също Държавата е много силна в Здравеопазването.
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите са превърнати в зло, но виновните за това са политиците, те ги направиха такива.
30
7
 
26
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тези *** по веригата, наречени Джи Пита трябва незабавно да изчезнат! Абсолютно трагични и ненужни са! Да отиват да си търсят работа на свободния пазар на труда!