Нова услуга: Педиатър иска такса "записване на час", причината - в колцентър

Ако не платиш - чакаш с бебето да се освободи час
63

Майка на 9 месечно бебе заплати 8 лева за рутинен преглед при педиатър. Миналият четвъртък Елена Вътова отива при доктора на 9 месечното си бебе за ежемесечен преглед. Накрая е изненадана, когато лекарката ѝ иска такса.

"В края на прегледа тя каза, че трябва да заплатим такса. Аз нямах в мен пари, казах, че ще дойда след малко и се извинявам и ѝ занесох 2,90, колкото мислех, че е таксата. Тя каза "Какви пари ми носиш тя е 7,80", при което аз възкликнах", сподели майката пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че личната ѝ лекарка в началото на годината е сключила договор с кол център, който обслужва записването на часове при педиатъра. В началото на декември започва разяснителна кампания за новата услуга на всички пациенти. Потребителите подписват договор, в който се съгласяват да заплащат административна такса от 1% от минималната работна заплата при всеки записан час.

"Раздадох на пациентите брошури, че започвам да работя с такава такса, който иска може да се включи и да ползва услугите на кол центъра, който не желае, може да не ползва, но няма да има възможност да си записва час, просто ще идва в кабинета и ще бъде обслужен между другите или с изчакване, когато минат хората ползвали този час", обясни педиатърът.

При заплащане на административна такса, пациентите не плащат потребителска такса. А пенсионери и хора с ТЕЛК, заплащат административна такса от 3,90 лв. По закон обаче деца до 18 години не подлежат на таксуване при преглед при личен лекар.

"Понеже при мен се струпват страшно много хора, идеята беше да можем по някакъв начин да вкараме някакъв ред. Истината е, че медицинска сестра много трудно мога да си намеря, както и лекарите, медицинските сестри са голям дефицит", каза още медикът.

А Елена вече си търси нов личен лекар.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеята, и била на лекаркта да, вкара ред и за това вдигнал таксата хаха голямо обяснение
8
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тая "лекарка" иска ли да И запиша един час в травматологията?!? Без такса - безплатно, да види, че съм човек!!!! Кабинет 108 в Пирогов... Там при колегите И даже ще е с предимство, пък и ще си полежи месец два там да си почине горката, щом имала толкова много клиенти пардон - пациенти.
7
5
 
15
 
! Отговори
Сина преди 1 година
Нали искахте демокрация - ето ви я!
6
3
 
18
 
! Отговори
Икономиста преди 1 година
Ето така ще си намали пациентите завинаги
5
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не лекари, а търговци.... Ей затова като ги бият ромите не мога да взема страна кой крив и кой прав. Афганистанците ги лекуваме безплатно, после ги настаняваме на наши разноски, че за капак и джобни им даваме, на укрите хотела плащаме, а като видят изряден данъкоплатец му свалят по три кожи....Който знае руски да се представя за укрА при докторите и ще го лекуват безплатно - длъжни са - така им е наредено.
4
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елена е мрънкач, който мисли, че всички са и задължени и естествено няма нужда да плаща за удобствата. И с това трябваше да ни занимавате ли?
3
3
 
24
 
! Отговори
Избор преди 1 година
Моя избор е направен 2020 ковида .Край на осигуровките на тези от мене .2021 гбкрай на данъците на тези,ще дават оръжие без допитване Еми идете на фронта бе мушмули щом искате ,аз няма да съм част от чужда война
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрях осигуровките и вярата в тези
1
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия луди ли са, какви 7,80 лв бе крадци долни? Само в България обират хората с измислени такси, даже си я и определят 1% от минималната.