С цвете и любов: Честит 8 март, майки, сестри, любими!

Мъже, обичайте жените си, грижете се за тях
8 мар 2023 07:10, Анисия Иванова
91
С цвете и любов: Честит 8 март, майки, сестри, любими!
Снимка: Pixabay

На днешния 8 март отново отбелязваме Международният ден на жената. Любим празник за едни и отричан от други. Празник на мама, но и на всяка жена.

Днес е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В днешни дни на много места този ден е загубил своята икономическа и политическа окраска от миналото и става просто повод мъжът да изрази уважение и внимание към жените около него - да прегърне и поднесе цвете на любимата, майката, съпругата.

У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че християнският празник на майката и жената е малко по-късно – на Благовещение, което се празнува на 25 март.

Словото Божие съветва: Мъже, обичайте жените си, грижете се за тях. Всеки така да обича своята жена, както обича себе си, а жената да почита мъжа си.

Как е започнало всичко?

На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на работа и ниското заплащане. Протестиращите са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Макар и да се поражда на Запад, Международният ден на жената се отбелязва най-много в периода след Втората световна война на Изток. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.

Общото събрание на ООН през декември 1977 г. приема 8 март за Междунарден ден за правата на жените и за мир. Празнува се в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В България

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др.

Първоначално от 1911 г. празникът се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник 8 март се чества от средата на ХХ век. Първата жена лекар в България - д-р Тота Венкова - се дипломира през 1886 г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

От името на целия екип на Dnes.bg: Честит празник, мили дами! Бъдете винаги слънчеви и засмени!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: празникчестване8 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Дегето не значи УД преди 1 година
Стефане, приятелю. Да си купиш по-голям автобус. Шофьорите от радио релейната рота и от ТКР-то не трябва да ходим пеша от Ловеч до разклона на Слатина. Но това си беше преди много г. Сега сме си богати бизнесмени. За разлика от политиците на Българията. Сети се, ами как да не се сетиш. Като ти заговоря с великолпния си глас. Ще ти ги пея, а и ще си плащам билетите от Плевен града до Ловеч. ДЕМЕРДЖИЬО. Ще го смелим житото. А и агнето ще е за нас, обикновените български шофьорите.
72
0
 
1
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Я да запее г-н Вальо МАРКОВ в БАХОВИЦА. А пък, аз ще им ги запея в СЛАТИНА. Тези от Баховица ще го позлатят. А пък, мен в Слатина ще ме. ПРОСТО, ЗАЩОТО СМЕ СИ СЕВЕРНЯЦИ. А И СИ ГИ ОБИЧАМЕ ЗЕМИТЕ, песните и играта, наречена футбол.
71
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Мутро нещастна от Банкя. Изяш си членската книжка от БКП, за да не ти я намери лидерката на БСП. След това, обикновените селяни на България ще те разпнат на кръста, а пък може и цветчета да ти сложат на рогата. Така си е на празниците. Апък, внуците ти, просто не са от зетя ти. ЧЕСТИТА ДА ТИ Е МУТРО НЕЩАСТНА. Ти си агитирай за поредните избори. Може и депутат да станеш, но наистина, никой не те обича. Поне в България.
70
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Много се извинявам на модераторките от Днес, но настоящата г. е 2023 г. Те, като са от партията му на мутрата, аз не съм от неговата да му звездички. БОТЕВА. АГНЕТО ЩЕ Е ЗА ПЕНСИОНИРАНЕТО НА ЧОРБАДЖИ РАДОСЛАВ. До там ги докараха нещаат нещата българските политици. През 50-те г. на миналия век са ни взели 120 овче, а сега пък агнешкото било по 30 лв килото. Я да ги сметнат тези от партиите им на Герб и БСП, колко пари са толкова много овце. А пък, дъщеря му на мутрата ще ставала овчарка.
69
0
 
1
 
! Отговори
Шофьорите преди 1 година
На ралито от националния шампионат на България през настоящага 2923 г. в Баховица, ще има класирания в различни групи. За жени, любители шофьори и професионалисти. В последната категория ще участват тези от сегашното НСО и великолепните шофьори от някогашното УБО Николов, Цанов, Николаев и разбира се Кочев и Драгомански. Наградата за победителя ще е агне. Честно и почтено ще се състезаваме, приятели. Но пък, агнето ще си е за нас. Тези от сегашните да си гледат политиците и особено пожарникаря.
68
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Специални поздрави за шофьорките на България. Шофьорите просто няман нужда от поздрави. Те си дзнаят професията. През юни ще е this is Missis Spasis day ! Шофьорлъкя ми е в кръвчицата. За разлика от на лидера им на Герб, който е умрял при катастрофа. При това, блъснал се е в бързия влак. ВАСИЛКАТА. мОЖЕ И СЪСЪ СТОЙНЕТНО. Специални поздрави за приятелите ми ШОФЬОРИТЕ. Аз съм просто един от тях, въпреки че съм по-богат.
67
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор, 2023 преди 1 година
Стефан Стефанов от Плевен си ми е приятел от преди около 40 г. Ще му плащам билетчетата, въпреки че снего ходихме пеша около 15 км. Бедни години бяха Стефане, а ние прости войници в поделението им на тези от УБО-то в Ловеч. Знам го къде е КАЙЛЪКА. ВОДЕНИЧАРЮ.
66
0
 
1
 
! Отговори
Воденичарю преди 1 година
Този от Банкя не я познава нашата си СЕВЕРНАТА. Не си я даваме. Нито за пари, нито за избори, нито пък за злато. ПРОСТО, защото си ги имаме земите. НАШИ СА СИ. А в тях сме скрили златото. Тези от АПИ, МС и ВАС искат да строят там магистралата Хемус, за да ни ни намерят съкровищата. Златните. А пък ние сме си обикновени хора от Севера. Парите си ги криев в чорапите. Както във времената на приятеля му на този от Банкя от Правец. Златков си е приятел с Марков. Те са играли заедно. А пък аз с други.
65
0
 
1
 
! Отговори
Северна България преди 1 година
Вальо Марков е роден през далечната 1962 г. Приятел ми е от скоро, въпреки че се познаваме от преди много г. Приятелството ни се гради на доверие. А пък ние с него си го имаме напълно. Селяни сме си, но сме възпитани от добри родители. МАРКОВ е от СЕЛОТО СЛАТИНА. До разклона им съм ходил пеша от Ловеч, когато бях войник в Ловеч. С един приятел от Плевен деге. СТЕФАН СТЕФАНОВ. ДЖИМИТО ПЕЙДЖ НИ БЕШЕ СТАРШИНКАТА НА РОТАТА.
64
0
 
1
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 година
Помним великолепния му глас. Мълчеше, мълчеше, но пък като ВИКНЕШЕ хайде излизайте бе. Аз съм ви довел тук, а пък вас ви е страх. НАУЧИ НИ. Не само на футбол, но и да не се плашим от нищо. Нито пък от по-силните от нас. Така сме си и до сега. ИЗОБЩО НЕ СЕ СТРАХУВАМЕ. От никого и от нищо. Дори и от някакъв си Борисов от Банкя. ПОМНЯ МУ ГЛАСА. А и сигурно не само аз. ВАЛЬО МАРКОВ. Той ще ни води из Европата. Но само, ако си плащаме. СЛАТИНА. ВОДА НЯМАШЕ НИКЪДЕ ПО ВРЕМЕТО НА ПРИЯТЕЛЯ МУ НА БОРИСОВ.
63
0
 
1
 
! Отговори
Тинко преди 1 година
Та, на 13 се спряхме в Луковит. Хей, Детелине, но пък тези от Варшава си бяха силни. Така и не искаха да ни дойдат в ЛОВЕЧ. Щяхме да им я разкажем и на тях. ИГРАТА. Дидо, помниш ли го РАДКО ? ЧЕСИТО ПЕНСИОНИРАНЕ. Сигурно ще ме познаеш когато се видим.В края на май или в началото на юни. ДИМИТРОВ.
62
0
 
1
 
! Отговори
Футболист преди 1 година
С цветята, за да пребъде Българията. Владко Марков може една песен да запее, а пък аз мога и няколко. Просто, защото съм българин и с тях съм закърмен. Както и с *** мляко. НАЙ - МНОГО С 13 СМЕ ГИ БИЛИ ТЕЗИ ОТ ЛУКОВИТ. А пък Краси ме пита дали сме били добри. Когато му казах на Дидо, ей Дидо, стига им толкова на тези, те са по-малки от нас, резултатът беше 4- 5 на нула за нас. А пък Димитров ми отговори: А ние, когато бяхме малки, някой жалеше ни? Ами, отговорих му аз. Никой не ни. ОЩЕ.
61
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Петър си е Стоименов. Позна ме, въпреки че му трябваха само няколко минути, за да се сети кой съм. Ще им пеем, Петре. Тези за манастирите, а пък Цапето ще ни дава месо от магазина си без пари. Просто защото сме си приятели още от деца. НАЙДЕНОВ, известен като Цапа. А пък за мене си е Слави Цапето. Ще им го сомелим житото. А и не само него. Просот защото си я обичаме играта, известна като ФУТБОЛ. СТОЙНЕТО
60
0
 
2
 
! Отговори
Футбол, 2023 преди 1 година
ВОДЕНИЧАРЮ. Ще го мелим житцето. Късно разбрах, че е починал треньора. Цанко ми каза. Цветя и УВАЖЕНИЕ за него. Просто няма как да не го помним. Особено пък ТИНКО. Приятелю, аз те върнах към футбола преди много г. А и имаше защо. Познавам си ги приятелите и хората от областта. ЛОВЕШКАТА. За разлика от кандидатите за депутати от там.
59
0
 
1
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Петре, часовника ми изостава. Ще ми кажеш ли колко е часа ? Приятелю, ами как да не ти кажа. Толкова много футболни срещи сме изиграли заедно. А и в чужбините ни водеше. ТРЕНЬОРЪТ НИ РАДКО. Спомняш ли си, когато го арестуваха на летището във Варшава ? ЛЮТВИ СИ НИ БЕШЕ НАЙ-ДОБРИЯТ от отбора. Но не този от ДПС-то, а от Дръстене. С обувките го беше бил. Но пък, си ни беше треньор та дрънкаше. РАДКО МИТОВ РАДКОВ.
58
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Ще им я играем играта на тези от БФС-то със 7 човека. Те нека да си броят стотинките от УЕФА-та. Ние пък, ще си ги пеем и ще им ги вкарваме. ГОЛОВЕТЕ. ЕНЕВ, Илиян я разбира тази игра. Просто няма как да е иначе. Просто защото е гледал великолепните футболисти на БАХОВИЦА от 80-те г. на миналия век. Биехме ги като мечета в дувар. А и не само тези от окръжната група.
57
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Старите футболисти от Ловеч си ги помним треньорите и приятелите. Просто не знам с кои от тях да започна. ВАЛЬО МАРКОВ, Петър, но не Хубчев, а Стоименов, Николай, Цапето Найденов, Детерин Димитров, Цанко, Красито Костов, адаша Тихомир, Лютвито, Мустафата и разбира се ТИНКО. Както и със САШО АЛЕКСАНДРОВ ОТ ЙОГЛАВ И Дидо ЗЛАТКОВ. Шамаросваше ни Радко, но пък и имаше защо. ХАЙМАНИ СИ БЯХМЕ. А И ТАКИВА СИ ОСТАНАХМЕ. НО ПЪК СИ Я ОБИЧАМЕ ИГРАТА, наречена ФУТБОЛ.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
шушумига - оставил си 10 коментара с глупости - ай сектир ве
55
1
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор, 2023 преди 1 година
А пък, Георги Любенов беше от най-добрите ми студенти. Въпреки, че е много приказлив. Особено по време на упражненията. А пък Илиян ЕНЕВ го познавам още от времената, когато беше дете. С баща му сме служили в едно поделение на МВР-то в Ловеч. Той като офицер, а аз пък като *** редник и ефрейтор. Но вече нещата в България са си доста променени. Нито аз съм ***, нито пък капитан ЕНЕВ Е ЖИВ. ИЛИЯНЕ, ралито в Баховица ще е в негова памет. БАТЕ ДОБРИ Е ЗА МЕН. ШОФЬОРИТЕ ГО ПОМНИМ И ГО УВАЖАВАХМЕ.
54
1
 
1
 
! Отговори
Зурлите преди 1 година
Борбата е между частния и бюджетния сектор. Според мен, частният ПЕЧЕЛИ. При това, не само на 8-мия март. При това доста убедително. Специални поздрави за някогашните ми студентки от УНСС ! Не разбирам защо се страхуваха толкова много от мен. Аз исках да ги уча, а те си мислеха за други неща. Наистина не мога да преценя дали аз бях или те бяха прави. Честити да са им празника и новата 2023 г. С еврата, разбира се.