Криза за медсестри: Ниското заплащане е демотивиращ фактор

Всяка трета бяга в чужбина, заяви Милка Василева
14 мар 2023 23:00, Анисия Иванова
40

Около 63% от медицинските сестри в България са в пенсионна възраст.

"Голяма част от медицинските сестри в лечебните заведения са в пенсионна възраст, над 65 г. Ако утре те напуснат професията, какво се случва със здравната система? Сестри липсват и ще липсват, това е тежка и подценена професия, в България е и унижена. В здравеопазването се споменават само лекарите, професията е благородна, но трудна във физически и психологически аспект", заяви председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Изчисленията показват, че в лечебните заведения има недостиг на около 30 000 медицински сестри и 4 000 акушерки. Отделно трябват още 10 000 сестри в извънболничните заведения, където се разчита основно на общопрактикуващите лекари. Ниското заплащане е най-демотивиращият фактор за младите хора да се обучават и практикуват специалността.

"Стартовата заплата в лечебните заведения трябва да е поне 3 минимални заплати за страната, около 2 100 лв. За съжаление, тя не е постигнатата. Има лечебни заведения, които предлагат и повече, но заради физическия недостиг и там няма достатъчно кадри", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Милка Василева уточни, че годишно образованието си завършват около 700 медицински сестри. Но едва 1/3 от тях започват работа по специалността в лечебни заведения в България.

"1/3 от тях отиват да работят в чужбина. В немскоговорящите страни са най-добри перспективите, там лесно се работи по законен начин като медицински сестри, а не като болногледачи. Около 1/3 от завършващите въобще не се вливат в професията, намират заплатена по-добре и с по-ниска отговорност", добави Василева.

Заради недостига на кадри и ниското заплащане тези, които са в системата, са принудени да работят на няколко места.

"Няма сестра в България, която да не работи поне на 2 места, това не е само от любов към професията, а от ниското заплащане, извънредните часове са много. Тази натовареност води до прегаряне, умора, депресивни състояния, не можем да изключим и възможност за евентуална грешка. Една сестра се грижи за 30-40 пациента, това е недопустимо", коментира Василева.

По думите ѝ не може служебно правителство да решава кризата в здравеопазването, а предприетите стъпки през годините тя определи като "плахи".

Едва 10 сестри, дошли от Украйна след началото на войната там, са поискали да започнат работа. Те са държали изпит по български и за приравняване на дипломата за медицинско образование.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята майка трябваше да остане в болница, в Трета градска за няколко дни, има проблеми със сърцето. На втория ден ми звъни по телефона, вика, ела си ме закарайте, тия сестри ша *** изядат. То караници, то не знам какво, не искат да й мерят кръвното, нямало кой да се занимава с нея. Баба на 77 години, такова отношение към възрастен човек.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки по кадърен човек може много бързо да се справи с превръзка. Със собствените си очи го видях, поради българската неволя.
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми се наложи да лежа в болница за 4 дена, на прегледи и последващо лечение, значи, едни млади медицински сестри, прекрасно обслужване! Толкова мотивирани, през 10 минути идваха да ме питат как съм, боли ли ме нещо, имам ли нужда от нещо. Невероятни бяха! Етични и културни!
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мед.сестрите и санитарите дето не поглеждат пациентите, а все са в стаичките на лаф, не за тази работа и това им е много, в чужбина никой няма да ги държи така. Баща ми беше в болница и понеже беше правил операция на окото е помолил сестрата да му сложи капките, а тя се фръцнала и казала, че тук не е такова отделение. Нека да тичат в чужбина, но там ще се въртят като пумпали и при такова отношение към пациент ще е навън. Тук няма здравеопазване, съсипаха го за 34 г.
7
0
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
В болница превръзката се прави от лекар, сестрата подава каквото е нужно, но щом казваш, че всеки може, превързвай себе си и децата си...
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята майка е на 72 г. и все още бачка като медицинска сестра. Тя е главната сестра в болницата, раздава се много.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето хора не са виждали медицинска сестра, освен при личния лекар,което не е същото като в болница.. Лежали ли сте в болница? Медицинската сестра при личен лекар понякога работи доста повече от лекаря, но всеки с задълженията си.
4
8
 
5
 
! Отговори
факт преди 1 година
специално за сестрите на личните ни лекари дето пишат по няколко рецепти на ден заплатите даже са им високи .
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стават манекенки!
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приравнихте медицинските сестри и някои лекари в нищооожествааа! Това е толкова важна професия, това е хуманност, човещина, а заплащането им мизерно! Сбъркана държава! В Германия медицинска сестра започва на 6 хиляди евро заплата, а в България *** 500 евро! Срам!
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над 2 милиона които не вкарват осигуровки показват какво е мнението на днешната медицина .Като вдигнат още таксата ще станат и повече