Българите живеят най-малко в Европа, дори хората в Беларус ни надживяват

Русия е в дъното на класацията
16 мар 2023 19:30, Нели Христова
126
Българите живеят най-малко в Европа, дори хората в Беларус ни надживяват
Снимка: Pixabay/sabinevanerp

Очакваната продължителност на живота в България е най-малка в цяла Европа. Като по-дълго се очаква да живеят дори гражданите на държави като Северна Македония, Косово и Беларус, съобщават от "24 часа".

Според индекса за очаквана продължителност на живота на сайта Our world in data българите живеят средно до 71,8 години. Докато в Беларус очакваната продължителност на живота е 72,4 години, в Северна Македония 73,8 години, в Сърбия и Румъния - 74,2 години. В Гърция пък очакваната продължителност на живота е почти 8 години по-дълга от българската - 80 години, показват данните на сайта.

Единствената европейска държава, в която очакваната продължителност на живота е по-къса от нашата е Русия - 69 години. Средната величина за Европа е 77 години.

Индексът на очакваната продължителност на живота е най-вече показател за състоянието на здравната система, обясняват експертите от Our world in data.

Монако е държавата в света и Европа с най-висока очаквана продължителност на живота - 89,5 години. Данните на Our world in data се основават на прогнози на ОИСР и Световната банка.

Малко по-различна е прогнозата за очакваната продължителност на живота в България на отворената база данни на Worldometer. Според тях средната продължителност на живота в България към 2022 г. е 75,49 години. Като за жените тя е 79,06 години, а за мъжете 72,02 години. И в тази класация обаче България е с най-кратката продължителност на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
6
 
! Отговори
Балканеца преди 1 година
Мръсен въздух и нисък стандарт на живот = сигурна смърт!
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стига бре и белорусите и те ли - ами нали там нямало демокрация - явно тя е причината
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямам против да умра преди да навърша 40, ама нямам протим да умра и на 120+. Колкото толкова - важно е човек да се смее, да яде и да спи колкото му се иска. Другото са празни работи.
22
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошо медицинско обслужване. Висок стрес. Смешна социална система. Ниски доходи. Прекомерна работа без възможност за нормален отдих. Ниски пенсии, които не стигат за нормална храна, да не говорим за набъбващи сметки и лекарства. Политици, които не работят за народа, а преследват собствени цели. Държавно управление, което се влияе повече от международното мнение от колкото това на населението и нуждите му. Е, то да се чудиш, че изкарваме и толкова изобщо.
21
5
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ И РАБОТА ДО ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗАЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА !! В БЕЛАРУС ПЕНСИИ СЕ ВЗЕМАТ НА 55 / 60 ГОДИНИ !!! НАМАЛИХА ВЪЗРАСТТА ЗАЕДНО С РУСИЯ !!!
20
6
 
13
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Това е от злоба и завист която ни е заложена във генът!
19
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
От хубав, спокоен живот ще е. Викате срещу родителите си, че не трябвало да им се увеличат мизерните пенсии,А всичко построено, създадено е от тяхните ръце
18
11
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Мдааа, то до преди някоя година пенсионерите бяха 2,3 милиона. Сега са 2 милиона. бързо намаляват дрътите комунисти. За това и БСП няма да влезе в парламента :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
17
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бг е първия народ в света който исчезва без война и без кланета.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14: За съжаление вярно.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее,не може така. Ние сме къде, къде по европейци от Беларус.
14
12
 
4
 
! Отговори
В. преди 1 година
Напълно нормално. Беларус храни Русия и Европа. Не са преживели 35 г преход. Географските дадености не са толкова важни, колкото непрекъснатото държавно развитие.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първи места за бг по всички негативни класации. А по смъртнос бг е 1 място в света най=бързо исчезва.
12
3
 
22
 
! Отговори
Шмекер преди 1 година
Вярно е , мрем като пилци. Хората от 40 години нагоре вече са много болни . Какви да говорим за по - възрастните . Кръвна захар, холестерол и хипертония . Задължително поне едното ,но в повечето случай и трите . Отиваш на т.н доктор и разбираш ,че си пред умирачка . Стресираш се . Това още повече те влошава . Изписват ти куп хапчета ,които ще пиел доживот. Млад съм ,мислиш . Нищо казват ти . Зле си . Добре за фармацевтичните компании. Скапваш се . Психически . Физически . Няма и пари . Убиват те
11
5
 
7
 
! Отговори
Стъкмистика преди 1 година
На всеки умрял на 30 години- поради катастрофа, престъпление или болест трябва да има 1 умрял на 110 г. за средна продължителност 70 г. Колко са българите на 110?
10
11
 
5
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Направете разбивка по етноси и пак ще говорим кои живеят най малко :))
9
0
 
15
 
! Отговори
ТАКА Е преди 1 година
САЙТЧЕ. НАЙ БОЛНИ НАЙ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ НАЙ КРАДЛИВИ ОЛИГАРСИ ЗАТОВА СМЕ НАЙ БЪРЗО ОТИВАЩИ СЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ. А КАТО НАПИШЕМ ПОСОЧИМ ПОЛИТИК ОЛИГАРХИЯ, ЧЕ НИ КРАДНАТ ВИЕ ТРИИТЕ. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ГИ ОПРАВДАВАТЕ.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще взимате пенсия ако доживеете и след това средно още около 4 години.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро няма да има българи на тая територия и ще живеят нула години
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И то това при положение,че промяната вече е победила в България от две години?