КНСБ плаши вече не с протести, а със стачки

Служебният кабинет нямал политика по доходите
22
КНСБ плаши вече не с протести, а със стачки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не протести, нашите хора са готови за стачка", предупреди пред БНР Огнян Атанасов - вицепрезидент на КНСБ.

"Искаме редовен бюджет за цялата година, в който да се види ясна политика по доходите. Такъв бюджет нямаше. Сега се оказва дори, по думите на властимащите, че едва ли не социалните плащания са довели до изпразване на хазната. Виждаме всякаква липса на политика по доходите. Напротив - ще има замразяване на доходите в администрацията. Няма как да се съгласим с това", обясни той предаването "Преди всички".

Атанасов посочи, че е изненадан от чутото вчера от финансовото министерство.

"Цялото общество беше изненадано. Няма да се учудя, ако тази сутрин има опашки пред банките, за да се сменят левове в евро във връзка с изказванията, че ще бъде променен курсът", изказа мнението си той.

Според него без да сме осигурили парите за адекватна политика по доходите, не може да се преследва само дефицит под 3%. Той подчерта, че в бюджетите на половината страни в еврозоната има заложен дефицит по-голям от 3%.

По думите му рискът е замразяване на доходите и социалните плащания.

Относно данъчните предложения вицепрезидентът на КНСБ изрази увереност, че това ще доведе отново до увеличаване на цените на горивата и тока. В тази връзка всичките предложения на ЕК, които да дадат стабилност в цените на електроенергията, всъщност няма да имат никакъв смисъл.

Връщане на ДДС за горивата и тока пък според него означава, че ще се върнем на нивата на цените, на които бяха готови всички да протестират.

"Убеден съм, че в държавата има достатъчно резерви. Не бива да се съсредоточават само върху този дефицит от 3%", смята Огнян Атанасов. Той отбеляза, че ние сме абсолютни шампиони по показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт.

На 3 април бюджетът ще влезе за обществено обсъждане, включително в тристранния съвет.

"Ако не видим адекватна политика по доходите, която да отговаря на съвременните икономически условия в страната, ние ще подготвим протести и стачка", коментира Атанасов.

Има изготвен проект, който ще бъде представен пред ЕК, коментира вицепрезидентът на КНСБ за позицията ни в енергетиката.

"Той е готов. На бюрото на министъра на енергетиката е. Очакваме всеки момент той да ни извика и да го приключим този документ, който не е съвършен. Той предлага различни решения към ЕК. Защо за нас е важно да отпаднат тези 40%.  Последните документи, които ЕК даде, са насочени във връзка с развитие на ВЕИ сектора. Ние трябва да се насочим в тази посока и да сложим нещо адекватно на масата. Нека да бъде изчистен документът. За нас са изключително важни преговори, те ще са много трудни. Трябва да направим предложения и да представим стратегия за развитие, която да не е свързана със скорошно затваряне на въглищни централи, което за нас ще бъде убийствено", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: протестстачкаКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
служебния кабинет го боли фафалягата за кнсб и българина - след няколко седмици си заминава - на уволнявка и после пак ще има нов служебен кабинет, защото на всички е ясно че ония 240 лялялюляци няма да се разберат и пак ще има същия пърформанс
18
1
 
2
 
! Отговори
ДА преди 1 година
По-смешен виц скоро не бях чул!КНСБ или който и да е и стачка!В България! Тук това животно не вирее!Като направите стачка ,като стачките в Гърция и други страни,тогава говорете!Истинска стачка,национална!Смешници!За нищо не ставате!
17
1
 
3
 
! Отговори
ааа преди 1 година
Като искат по високи заплати да си оптимизират работата и да уволнят 30% от администрацията.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те плашат, а други им плащат. И така вече 30г
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ало мисирките какво значи КНСБ плаши това не е игра на стражари и апаши става въпрос за хляба на хората. Ако бяха истински синдикат площадите вече щяха врят и кипят, но те са в комбина с мафията и затова само плашат.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бе тия да не са общината та ше им замразяват плащанията
13
1
 
2
 
! Отговори
Ирландеца преди 1 година
Няма риск защото ИМАМЕ Валутен борд и НЯМАМЕ ЕВРО, защото валутния борд ни пази от фалит, а това ,че нямаме евро не позволява да ни замазват очите с заеми от ЕЦБ.....
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той и Боко стачкува,че от две години не е на власт,ама кой му обръща внимание.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стачкувайте, Лазар Лазаров е многогодишен нищоправец. Десет години е зам министър на заплата и една работа не е свършил.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пак ги активираха предизборно.Еййй,това шкафче е бездънно,бе.Щом се зададат избори и се бърка дълбоко в него.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам защо гърците постоянно ни се дават за пример как били стачкували за всичко. И какво точно се случва като стачкуват? Стачкуват, за да продължат да лежундрят, да имат раздута администрация с огромни заплати и някой да им дава колосални заеми, които после да не връщат? Ми то било супер идея бе - дайте да стачкуваме пред банките и бързите кредити - току виж номера мине и ни опростят ипотечките. Явно в хлавата на българина, мързеливия и нагъл грък е някакъв вид герой и пример за подражание.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки протестира, че държавата не му дава да цоца повече. Все едно държавата е някакъв отделен икономически субект, който разполага с безкрайни средства, които стиска и не иска да дава на бедните трудещи се. Драги социалисти - държавата свои пари няма. Та преразпределя пари, събрани от данъци и такси. Вие кажете кои точно данъци да се вдигнат, за да раздадем на всички, които са зинали за пари? Или да си вземем едни хубави заемчета от Кристаличето?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или повишение на мин раб заплата или нищо - ако не кнсб да си ходи на стачката - няма да протестирам заплатата на сьдиите да стане 10000 както и на още 100ведомства а моята да остане сьщата
6
6
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 1 година
Само в бг синдикати протестират с работодатели , че им се орязват дьржавни средстваТова е абсолютен парадокс - ще влезне в книгата на гинес убеден сьм
5
3
 
6
 
! Отговори
Тази стачка преди 1 година
Трябва да е за повишаване доходите на всички работещи.Иначе си оставаме мизерниците на Европа.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бюджетната сфера трябва да има съкращения . Има много хора които нищо не правят , ама избори ....
3
2
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Интересно като баце подписа затварянето на вьглищните централи и намаляване на вьглеродните емисии с 40% по времето на герб макар да имаме и да продаваме свободни квоти , и се хвали с перки солари - не протестираха изобщо
2
3
 
3
 
! Отговори
Вчера министър преди 1 година
Велкова извърши политическа поръчка.Оставка.
1
2
 
3
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Спокойно ще има, може би след 100 живота.

Спонсорирани публикации