Гешев към Демерджиев: Филмът за овладяната държава може да стане сериал

За прокуратурата не е новина, че мафията се разраства
18 мар 2023 10:51, Александър Попов
184
Гешев към Демерджиев: Филмът за овладяната държава може да стане сериал
Снимка: БГНЕС

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно - срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си "журналисти", "публични личности" и "публични организации", за които не бих използвал думите "партии". В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“. В България, за съжаление, на никой не му прави впечатление. За нас не е новина, че живеем в такава държава, че мафията се разраства, атакува държавните институции и хората живеят все по-зле по тази причина, заяви в интервю за БГНЕС главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата съобщи в четвъртък, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани, открити са наркотици.

„Става дума за досъдебно производство, което се наблюдава от Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и пране на пари. В хода на досъдебното производство са събрани допълнителни доказателства за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение и вероятно за организирана престъпна дейност за търговия с влияние. Колегите заявиха, че ще се извърши анализ за отделяне на тези материали в други досъдебни производства“, обясни главният прокурор и уточни, че досъдебното производство е започнало по сигнал на българските служби за сигурност, след това е имало жалби на български граждани: „Това е станало още през септември 2022 г. Още тогава е било привлечено едно лице като обвиняем с мярка "подписка". След това е продължила работата, за да се стигне до информацията, която предоставихме“.

Още по темата
Към момента по досъдебното производство има двама обвиняеми, на единия бе потвърдена мярката задържане под стража. От опита си като прокурор и следовател, Иван Гешев прогнозира, че има основания за привличане на допълнително лица в качеството им на обвиняеми.

Той посочи още, че голяма част от материалите са класифицирана информация, така че няма как да бъдат оповестени, и с тях да бъдат запознати българските граждани.

Главният прокурор бе категоричен, че изнесените данни още веднъж потвърждават фактите, които прокуратурата изнася през последните повече от две години, а именно, че атаките срещу държавните институции и прокуратурата са резултат от засегнатите политически интереси.

„И затова се получава това срастване, което в Европа се нарича мафия, между преследвани от правосъдието олигарси, голяма част от тях, укриващи се в чужбина, и лицата, които посочих“, уточни Иван Гешев.

По повод на коментара на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че не иска да участва във „филми“, главният прокурор заяви следното:

„Не желая да коментирам министър Демерджиев, единствено и само защото имам разбиране за държавност и уважавам българските институции. Не бих си позволил да коментирам която и да било българска институция, или нейните ръководители, освен в краен случай. Ако трябва да влезем в тази стилистика, не може да е филм - да се предлагат 400 хиляди евро за отстраняване на висшестоящ полицай, а ти си министър на вътрешните работи. Не мога да възприема това като филм, ако трябва да използвам тази лексика“.

Според него коментарите на служебния вътрешен министър се дължат на това, че той не е запознат с разследването и доказателствата по него.

„Ако използвам неговата стилистика, наистина може да стане сериал, най-малкото защото колегите представиха една малка част от запис с дължина час и половина, която според тях е най-интересната. Но съм сигурен, че има доста по-интересни части“, предупреди Гешев.

Главният прокурор заяви, че за него е важно да бъдат защитени неговите колеги – следователи, прокурори, съдебни служители и съдии, защото последните също са част от съдебната система. Това е и ключовата причина да участва в пресконференцията, на която в четвъртък бяха оповестени разкритията.

По отношение на директните заплахи срещу самия Иван Гешев, че ще бъде „приключен“, главният прокурор заяви следното: „Не искам да коментирам. За разлика от повечето български граждани, имам охрана, а и в крайна сметка многократно съм казвал, че никой не ме е карал да ставам главен прокурор. Ще кажа нещо: аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
16
 
27
 
! Отговори
???????????? преди 1 година
Какви са тия предсмъртни ридания на Кешев?! Хората си умират от смях от неспокосаната художествена самодейност на милиционера от Симеоново....
127
24
 
31
 
! Отговори
Мафията преди 1 година
На записите директно се цитира ПП и ДБ, както и Кирил Петков. Чува се и гласът на Едрев, който е съветник на Кирил Петков и е посредник за поръчката по лансираните убийства.
126
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иван Гешев от Мирково върви по стъпките на селянина от Мировяне и с неговия доказан ритнитопковски талант да си се посвещават изцяло на футбола заедно с Бойко
125
23
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Овладяна е от крадеви гълъби и гугутки на ГЕРП.
124
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този произход с македонския край,не се е самоопределил ли още или се е определил,че се биел,а не бягал,че българите да не би да са избягали,побегнали пред вида на македонците.
123
20
 
28
 
! Отговори
Кметът преди 1 година
Каскета е за Бай Ставри.
122
6
 
8
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Всичките тези писаници тук от тттттррррр ли са толкова ли е затънала държавата ни
121
28
 
36
 
! Отговори
фффф преди 1 година
Гешев,кажи ти как си се срастнал с банкянската разбойническа организация?Не те ли е срам,че банкянския шебек те посочи за този пост,и разпореди да бъдеш избран?Цяла България го видя, и знае.Тези около теб,които послушно вървят,и се правят на артисти.Защитавате Буци крадеца,и неговите приближени.Но и на това ще дийде краят.И ще отговаряте пред закона.Писна ми вече.
120
3
 
5
 
! Отговори
КОЙ..?!? преди 1 година
ЦСКА бе?!? АНОНИМНИК. На тирето или на 1948.много станахте. И се черни чуждици. АРМИЯ БГ. НАНАЙ СИ.
119
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинската прислуга си въобразява че кремълския мизирабъл може да оправи нещо. Той ако можеше,щеше да направи русия богата, просперираща държава, а не този мизерен *** който е в действителност. А що се отнася до Гешев, той е последния бастион на правото у нас. Разкарат ли и него, можем да зачертаем БГ правораздаването,окончателно и безвъзвратно
118
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато съд и прокуратура с години не се занимава с богатите мафиози и се държи с тях раболепно и уплашено вие какво очаквате ? те стават все по-нагли, безсрамни и безочливи. Вие какви сте -- извън обществото и само искате по-високи заплати без да ги заработвате с конкретни действия? Това е възможно само за кратко -- после се искат резултати или заминавате на улицата.
117
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя с каскета е една драма актриса, учила е от най-успялата българска дива бойка борисова.
116
17
 
22
 
! Отговори
Противник на войната преди 1 година
МИЛИЦИОНЕРСКИ ПИАР НА ГЕШЕФА.
115
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ще сравнявате Дерменджиев с Гешев, каскета е светлинни години напред от бях точен с парите и като цяло ако не работят в синхрон тогава за какво е държавата?
114
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тази мизерна държава всички са продяжници и са навързани с мафията, да не кажа, че мафията вече се е пропила в държавата. Няма надеждна партия, няма надеждни хора. Не идва и Путин да ви разкатае продажните ***! Това не е народ, не е държава, а *** на интересите на хора, които имат много пари и плащат!
113
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"аз съм с произход от македонския край и аз не бягам, аз се бия" -- македония е освободена от България от отоманската империя. Много се биете, ама без резултати.
112
4
 
24
 
! Отговори
ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИ преди 1 година
РЕПУБЛИКА ШАРЛАТАНИЯ!
111
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За прокуратурата не е новина, че мафията се разраства" -- как ще е новина? -- тя е интегрална част от мафията, достатъчно е на шефското място да се сложи мафиотизируема или вече мафиотизирана персона и цялата прокуратура барабар с честни магистрати в по-долните етажи става подчинена част на мафията. Ако липсват милиарди и няма вкарани в затвора, прокуратурата е част от мафията и подлежи на изрязване.
110
6
 
19
 
! Отговори
Гешефтура 2 преди 1 година
ще ви арестувам всички ей балъци ! само ПЕЕВСКИ И БОЙКО не ....те са мои хора !
109
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Гешев вече трябва да му викаме Освалдо Риос хаха.