Мерките на държавата срещу високите цени - хаотични инициативи

Всички правителства работили за създаването на тази перфектна буря
63
Мерките на държавата срещу високите цени - хаотични инициативи
Снимка: Pixabay

"Ако си представим хипотетично, че държавата ни се намира в Сахара, ние щяхме да внасяме пясък. Такава е нашата логика", коментира пред БНР Александър Йоцев, изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни, бивш шеф на борсата в Слатина.

Йоцев вижда в мерките на държавата срещу високите цени "повече или по-малко хаотични инициативи, които искат на една бариерка да спрат набрал скорост влак".

Още по темата

Тези усилия няма да доведат до нищо. Ако инфлацията спихне, това ще стане благодарение на външни фактори, а не на усилията на правителството, смята той.

След 2000-а година насам, откакто се говори за нашето членство в ЕС, "всички правителства, без изключение, работеха за създаването на тази перфектна буря, която в момента се вихри". Пазарът има своите непроменими аксиоми и с волни програми не става, коментира Александър Йоцев в предаването "Преди всички".

"Нашите министри на земеделието направиха така, че българското производство придоби уродливи асиметрии. Сега произвеждаме прекалено много зърнени храни, които вместо да изхранват животни, да имаме силно развито животновъдство, те отиват за износ. В зърното има много малко добавена стойност", каза той.

В отрасъл земеделие не се добавя стойност. Субсидиите, които ЕС отпуска, в България бяха възприети като помощи, заяви Йоцев.

По думите му с помощи се подпомага "инвалид, нещо, което не работи, което няма самостоятелните функционални възможности да работи", докато останалото се стимулира.

"Ние не стимулираме. В стимулирането има логика – искате да постигнете определен резултат и го гоните. В подпомагането имате изсипване на водата в пясъка. Лисвате една кофа, втора, пета и какво от това?", коментира той.

Според него "политиците разсъждават така – ние сме за кратко, няма да решаваме генералния въпрос, защото ще ни боли главата".

"Трябва да бъдем много подготвени и мотивирани в битката за българския потребител, само че няма такъв чиновник", подчерта той.

"Всичките тези неща се правят с отклоняване на средства нанякъде. Вижда се резултатът. Защо? Този въпрос трябва да бъде зададен от правоохранителни органи на десет човека, които са били министри. Корупцията е това, което разяде изцяло нашата държава. Няма сфера, която да не е разпарчетосана, да не е под нечие влияние, да не е монополизирана в голяма степен чрез картелизиране на големите играчи. Вземете тока, водата, земята. Ние създадохме латифундисти", заяви Александър Йоцев.

Търговска верига, която завършва на загуба, е изнасяла около 700 милиона, а НАП гони баничарките да види какво возят и как го возят, изтъкна още той.

Суровинната база на нашата преработвателна промишленост не е българска, а Министерството на земеделието не прави нищо по отношение на продоволствената сигурност. Няма ресорен заместник-министър, който да отговаря пряко за продоволствената сигурност на България, отправи критики Александър Йоцев.

"Без последователна политика по отношение на продоволствената сигурност и непрекъснатия ѝ мониторинг – без такива стъпки няма да се оправим. Ние забранихме и забравихме да планираме. Какво е ЕС? Пазарна икономика? Не е. Щом имате субсидии, казвате "сбогом" на пазарната икономика и се гмуркате там, където бяхме преди 40 години. Това е едно централизирано разпределение на средства и обясняване кой какво трябва да произвежда. Това е Европейският съюз. Рамката ти я задава ЕС, а вътре съдържанието какво ще е, зависи от нашите художници. Само че ние не го направихме добре", посочи Йоцев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
12
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Ревете срещу депутатите, а на 2 април още в 7:00 ще сте строени пред урните. Всеки народ си заслужава управниците.
30
1
 
14
 
! Отговори
33 преди 1 година
То няма държава, вие "мерките на държавата".
29
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 : Президента ти е виновен, че ПП съсипаха държавата? :) Не, държавата не е зле заради президента, а заради генетично *** индивиди дето гласуват за някой "спасител"
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами хаотични са, да. А толкова по-лесно и организирано щеше да се реши проблемът ако просто извадят една гилотина на площада и клъцнат непотребните глави на няколко управителя на големи магазини. Още от следващия ден всичко щеше да заработи нормално. Но за съжаление в днешни времена това се счита за лош вкус... А можеше да е толкова организирано и бързо... Ех, носталгия...
27
8
 
6
 
! Отговори
Кирил Петков преди 1 година
Честита Промяна, Един домат вече струва 5 лв!
26
3
 
6
 
! Отговори
Перник Конкуренцията преди 1 година
Абе защо полицаите в Бобов дол са като зомбирани, гледат си ромчета РПУ-то и слугуват на всички Джипси в града и репресират Българи, това някаква пародия на хора ли е!?
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре му е на политика, тия народни безделници в тоя парламент с по 10 хиляди лева заплати, всичко могат да си купят. Питайте обикновения средностатистически човек с 900 лв заплата как се живее, а имаш семейство, деца. Пука им на народните безделници в НС
24
4
 
5
 
! Отговори
До19 преди 1 година
Прав си,държавата не ни е длъжна,само където същата тя в лицето на ушатото ниищожество наля само за миналата година 13 милиарда лева наши пари на неговите ментори-червената олигархия!
23
6
 
2
 
! Отговори
ПРОСТО СЕ ЧУДЯ? преди 1 година
ДЪРЖАВАТА СИ Е У РЕД ОТ КАКТО ДОЙДОХА РАДЕВ, ПП, ИТН, БСП ИДБ. ШАРЛАТАНИ ГИ НАРЕЧЕ БАЩА ИМ, А СПОНСОРИТЕ ИМ ГИ НАРИЧАТ МААЛОУМНИЦИ И ИИДИОТИ?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бият ли във Франция?
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата НЕ трябва да се занимава с цените
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-малко стоки - толкова по високи цени. За да има много стоки, трябва да се произвеждат, а за да се произвеждат трябват ресурси и енергии. А ЕС няма нито ресурси, нито достъпна енергия. В момента икономиката на ЕС се срива и няма никакви варианти за спасение. Каквито и мерки да взимат правителствата, цените ще растат.
19
3
 
3
 
! Отговори
Имаме си ПСИХОПАТ преди 1 година
Кой назначи психопата Гешев за Главен Прокурор ами този коли и беси в цяла България все едно е Президент и Премиер в едно, това го няма и в Северна Корея!?Страх ви е от психопата нали!? Перник
18
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата не може и няма да направи нищо, защото не ви е длъжна. Ако са ви високи цените - направете нещо да си увеличите доходите. Стига сте чакали на държавата за всичко, тя не ви е осиновила!
17
0
 
9
 
! Отговори
Световен феномен преди 1 година
Държавната администрация, МВР, ДАНС, Прокуратура, политици са се капсулирали все едно са РОМСКО гето!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мерки няма,всичко е една имитация от страна на ушатият фелдфебел,имитация съчетана с десетки милиарди държавна субсидия към хората които го инсталираха на власт-червената олигархия!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
каква държава - отдавна няма държава
14
1
 
7
 
! Отговори
Повод преди 1 година
А в Бобов дол е Ромска Анархия контролирана от корумпирани полицаи, за капак тук са най високите цени, баничка 3 лева, кюфтета 2 лева, хляб 2 лева!
13
1
 
23
 
! Отговори
коко преди 1 година
Мерките на държавата срещу високите цени - НЯМА МЕРКИ
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рунде излезе с юмрука да срути държавата но не излиза с юмрука да бори спекулата и инфлацията! Ясно доказателство, че е корумпиран!