От БХРА настояват 9% ДДС да остане

Ще рефлектира върху покачване на цените, заяви Радка Василева
Обновена: 21 мар 2023 11:38 | 21 мар 2023 11:36, Красимир Ангелов
40

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация категорично се обяви за запазване на ДДС за ресторанти, кетъринг и фитнеси на 9% като трайна мярка. Държавата обаче обмисля връщането на 20% ДДС.

"Това ще рефлектира върху покачване на цените на нашите услуги. По-малко потребители ще искат да си позволят услугата. При нас покачването на горивата се отрази негативно, защото това са голям процент от нашите разходи. Ако тази ставка се върне на 20%, ще бъде нов удар за нашите потребители и за нас", каза председателят на контролния съвет на БХРА Радка Василева в студиото на "България сутрин".

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че компенсациите са били моделирани така, че много от фирмите, работещи във фитнес сектора, не са успели да покрият условията. Имало е и забавяне на разглеждане на документите по вина на НАП през втората вълна на локдауна.

"Много колеги не успяха да получат компенсации, но те така или иначе не покриват нашите загуби, които бяха генерирани по време на локдауните. Все още усещаме ефекта от невъзможността на хората да посещават клубовете по време на Ковид. Все още не можем да си върнем нивата отпреди тези рестрикции", коментира Василева.

"Ние настояваме ставката да остане 9%, защото е необходимо държавата да разбере спецификата на нашия сектор. Той има голяма значение за общественото здраве. Забелязваме, че основно значение се отдава на големите сектори, които имат по-голям дял в БВП, разбираемо е от една страна. Но фитнес секторът не трябва да се оценява по обем, а по ползите за обществото", смята председателят на контролния съвет на БХРА.

Василева изтъкна, че са готови за диалог с държавата и обсъждане на предложените мерки от Министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От цялата тая пандемия излезе, че колкото повече им намалиха данъците на хотелиери и ресторантьори, те толкова повече надуха цените. А сега отгатнете дали най-евтиния квартален ресторант няма да ви цопне сметчица като във западен ресторант със звезда на Мишлен.
16
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 1 година
Когато банкянския им намали ддс-то, нали цените по кръчми не паднаха, а точно обратното. А тогава нямаше 100 кризи, както сега. И защо трябва да се тревожим за хотелиери, на които държавата им плаща за едни специални гости, защото от алчност се съгласиха да ги пуснат и обгрижват?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е чесно спрямо другите. И данък печалба трябза да се дигне за ИТ и ФК.
14
0
 
22
 
! Отговори
7373 преди 1 година
ДДС за ресторантьори да се вдига.Мога подробно да опиша консумация в ресторант в центъра на Солун и ресторант в центъра на София. Цената в София е около 20-25% по-висока. Сервитьорите те гледат като 50 лв. бакшиш. В Гърция с усмивка доволни, че искаш да седнеш при тях. И допълнението-ДДС в България 9%, ДДС в Гърция 24 %.
13
0
 
10
 
! Отговори
морски преди 1 година
Достатъчно перат пари, а укробежанци ги посещават вече цялата година...Смешен плач !
12
0
 
13
 
! Отговори
Катерина преди 1 година
Тия хотелиери и ресторантьори как пък не се задавиха от алчност последните години? То не бе рев, то не ме мрънкане държавата да ги издържа, те само да трупат пачки. Това е частен бизнес, свободна инициатива, пазарна икономика - едни печелят, други губят. Като не ти върви бизнеса и фалираш, това е. То не може само да печелиш, нали? Капиталистите в България искат за тях да има социализъм и обществото да ги издържа. Не може така.
11
0
 
14
 
! Отговори
Очаквайте Сезон 2023 преди 1 година
В новия БГ туристико-комически летен сезон очаквайте няколко дневната ви почивка по БГ курортите да ви излезе колкото седмична ваканция на Малдивите.
10
0
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 1 година
До Любо На 100% съм съгласен с теб!!!!!!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Аз дори бих им премахнал ДДСто и задължил всеки български гражданин да харчи поне 50 лв един път седмично на ресторант. Ако не иска да ходи на ресторант, просто да им превежда парите и готово.
8
0
 
15
 
! Отговори
Бибо преди 1 година
Само ревете. НЕ чух един да каже на печалба съм. Като получавахте парите мълчахте и вдигахте цените. Аре марш веднага на 20%. Баси нахалните и наглите!!!!!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Любо преди 1 година
Няма ковид, няма ограничения, няма привилегии. Точка.
6
0
 
13
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Като че сега не ги вдигат постоянно.
5
0
 
16
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Истината е, че не ходим на кръчми заради невъзможните цени, и малък грамаж, имитиращи продукти, стига да ревали ,какво специфика има в заведенията, това да не е нещо жизнено важно, не е болница,Социално заведение или училище
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не знам, аз къдто видя ресторант и всичко е пълно даже и онези в които супичката е по 20лв. На запад дават субсидии за ученици, майки, родители, книги, деца но явно на плиткоумния българин само кюфтета са му в главата. Някой учуден че се топим и хората емигрират
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма за какво да остава, след като качиха цените два и повече пъти
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Български производители на местни храни 9% дава шанс. Заведенията да се оправят.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези все се хвалят с много успешни сезони, а все за пари реват