АЕЦ "Козлодуй" ще купува части от Русия

Министерският съвет одобри изключението
22 мар 2023 18:35, Стела Стоянова
63
АЕЦ "Козлодуй" ще купува части от Русия
Снимка БГНЕС

Министерският съвет одобри дерогация АЕЦ „Козлодуй“ да може да закупи от Русия материали, резервни части и услуги. Целта е да обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на електроцентралата. Тава заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Одобреното изключение е свързано със санкциите на Европа, които забраняват внос на определени части, материали и услуги от Русия след началото на войната в Украйна.

Според него решението е от „критично значение за сигурността на електроцентралата“.

„Става въпрос за материали, услуги и части, за които още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност“, коментира още той.

„Другото направление, в което работим, е презапасяване с тези материали и части, за които още не можем да намерим алтернативни доставки, така че да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ „Козлодуй“, каза Христов.
 


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен Русия ще даде части и услуги в пълна форма и максимално качество. За разлика от Запада руснаците много точно и болезнено помнят Чернобил.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Русия дали ще ги даде, или ще предпочете да остави държава, избрала да е враг, без единствения и АЕЦ?
44
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
нима гАспадарите на костя,резидента,доган,борисов не ви обявиха за вражеска и ви спряха газа...обявиха децата ви за врагове бре...и им стройха потоци с вашите пари тиквите!нима не ви заплашваха със сАрмат...ядрен подарък!...е кой приятел би искал да убие децата ти с ядрени бре???само факти които всеки "лош матрял"може да провери!!превръщат ви в съучастници убийството на децата ви!!!...за копейки...доган-борисов,резидента-костя...четете и мислете...Свободни хора сте
43
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
и нареждането от путин към борисов да бъде "избран" радев за "президент"...САЩ им е известно...няма тайни хора!!!да си враг на Народа на САЩ е животоопасно!!!да си враг на стремежа на Света ни към Справедлив и Свободен Свят...те обрича на ...гибел!!!Война е...свободни сте да изберете...Справедливоста или...копеийките и геноцда над жените и децата в Украйна!!!...г.н рЕзидент на путин!
42
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
До Анонименуау,според началника ти тиквата Народа ни е "лош матрял"ама от как е жив само ни краде и предава...та пъдар на Живков...на цАрО, обслужващ на пУтин...само грабежи,създаде...аТака на болен,израЖдане на костя с нашите пари,работи с изр.ди държащи го на власт през медии манипулиращи хората,за да има власт и да ги ограбва...хвалеше се как е минавал с 200 даващи му ...милиарди ЕС политици!забравил САЩ!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
90% сте про'с'таците дето гласувате за ес да затвори Козлодуй.
40
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
рЕзидеинта е назначил възможно най наглите руски агенти...Христов не ни ли плашеше с съдебни заведени от раша?сега ни насашда страха АЕЦ...това псе който го срещне да го с павета...ще направи услуга на България!!!ако те срещна ...си пътник ...за къде...не съм казал,русоробе!!!по гнусна мутра и обслужващ...не бях виждал!!!и тази гн.с ви е министър???резидЕнто ви няма за хора вече!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Русия с охота ще ни продава части, и то за евро.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затваряй! ЕС иска да го затворим!!
37
8
 
2
 
! Отговори
Антипутиноид преди 2 месеца
Лошо нешто е да си зависим от великите руснаци, не знаеш кога ще пробват да те денацифицират че гледаш Нетфликс и се кефит на рок анд ролл. Ми аз пък не се кефя да се правя на скрит неoнацист и да викам ГОЙДА на червение площад .
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонимеН - и аз така казвам. Виж американците са друго нещо - тва да им поискаш нещо и те да искат пари!? Сакън! Затова да се присединим към благородниците, които ще ни нахранят за без пари!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не искам ток от руска АЕЦ! Искам ток от американски ТЕЦ. Тоя руския ток хем по-скъп, хем много некачествен. Не ми работят американските електроуреди с него. Телевизора само Путин ми показва, радиото руски песни ми пее... Да се закрива АЕЦ Козлодуй! Веднага!!!
34
2
 
6
 
! Отговори
Миле преди 2 месеца
Е отде да ги купи частите , от хамериканците ли ? Да питат укропитеците те трябва да имат подходящи части и без това ток им не трябва на тях . Тъй че бъдем политикоректни
33
0
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
Предполагам Гн Тагарев и гн Минджев ще преговарят в Кремъл силно наведени и смазани отзад.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аууу колко недемократично, срам за НАТО вска Бългавия. Отишли сме на бензиностанцията с ракети на пазар
31
1
 
10
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
До 27. Като си много умен, работлив, и тарикат - защо не си ги направиш сам тези части? Щели да ни се молят.... А ние ще ги понашляпаме, нали? И после - заповядайте таварищи 3 млрд. лева наши парички. Щото сме много умни, работливи и тарикати!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 28. Зърнал е теб от екрана на телевизора. Затова е презрението в погледа му.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няколко пъти хвалихте ТЕЦ АЕS Гълъбово. Сега хвалите ТЕЦ-3. И в двата случая не позволявате коментари, за да не разберат хората, че пишете rлynocтu. Най-модерната и поддържана електроцентрала в България е ТЕЦ-2, а я унищожават. Но тя е българска, а възхваляваните са американски. А може ли американското да не бъде най-доброто?
28
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам дали сте забелязали презрението в погледа на Си Дзипин при срещата му с Лили ***.
27
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само ще ни достави, ами и ще ни моли да ги купим. Както се молеше да й купуваме газа преди да започне войната заради отчаяното си икономическото състояние. Тепърва ще разпродава територията си Раша. И първите на които вече се самопредложи са китайците.