АЕЦ "Козлодуй" ще купува части от Русия

Министерският съвет одобри изключението
22 мар 2023 18:35, Стела Стоянова
63
АЕЦ "Козлодуй" ще купува части от Русия
Снимка БГНЕС

Министерският съвет одобри дерогация АЕЦ „Козлодуй“ да може да закупи от Русия материали, резервни части и услуги. Целта е да обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на електроцентралата. Тава заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Одобреното изключение е свързано със санкциите на Европа, които забраняват внос на определени части, материали и услуги от Русия след началото на войната в Украйна.

Според него решението е от „критично значение за сигурността на електроцентралата“.

„Става въпрос за материали, услуги и части, за които още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност“, коментира още той.

„Другото направление, в което работим, е презапасяване с тези материали и части, за които още не можем да намерим алтернативни доставки, така че да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ „Козлодуй“, каза Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Русия ще даде части и услуги в пълна форма и максимално качество. За разлика от Запада руснаците много точно и болезнено помнят Чернобил.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Русия дали ще ги даде, или ще предпочете да остави държава, избрала да е враг, без единствения и АЕЦ?
42
3
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
нима гАспадарите на костя,резидента,доган,борисов не ви обявиха за вражеска и ви спряха газа...обявиха децата ви за врагове бре...и им стройха потоци с вашите пари тиквите!нима не ви заплашваха със сАрмат...ядрен подарък!...е кой приятел би искал да убие децата ти с ядрени бре???само факти които всеки "лош матрял"може да провери!!превръщат ви в съучастници убийството на децата ви!!!...за копейки...доган-борисов,резидента-костя...четете и мислете...Свободни хора сте
41
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
и нареждането от путин към борисов да бъде "избран" радев за "президент"...САЩ им е известно...няма тайни хора!!!да си враг на Народа на САЩ е животоопасно!!!да си враг на стремежа на Света ни към Справедлив и Свободен Свят...те обрича на ...гибел!!!Война е...свободни сте да изберете...Справедливоста или...копеийките и геноцда над жените и децата в Украйна!!!...г.н рЕзидент на путин!
40
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименуау,според началника ти тиквата Народа ни е "лош матрял"ама от как е жив само ни краде и предава...та пъдар на Живков...на цАрО, обслужващ на пУтин...само грабежи,създаде...аТака на болен,*** на костя с нашите пари,работи с изр.ди държащи го на власт през медии манипулиращи хората,за да има власт и да ги ограбва...хвалеше се как е минавал с 200 даващи му ...милиарди ЕС политици!забравил САЩ!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
90% сте про'с'таците дето гласувате за ес да затвори Козлодуй.
38
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
рЕзидеинта е назначил възможно най наглите руски агенти...Христов не ни ли плашеше с съдебни заведени от раша?сега ни насашда страха АЕЦ...това псе който го срещне да го с павета...ще направи услуга на България!!!ако те срещна ...си пътник ...за къде...не съм казал,русоробе!!!по гнусна мутра и обслужващ...не бях виждал!!!и тази гн.с ви е министър???резидЕнто ви няма за хора вече!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Русия с охота ще ни продава части, и то за евро.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затваряй! ЕС иска да го затворим!!
35
8
 
2
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Лошо нешто е да си зависим от великите руснаци, не знаеш кога ще пробват да те денацифицират че гледаш Нетфликс и се кефит на рок анд ролл. Ми аз пък не се кефя да се правя на скрит неoнацист и да викам ГОЙДА на червение площад .
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН - и аз така казвам. Виж американците са друго нещо - тва да им поискаш нещо и те да искат пари!? Сакън! Затова да се присединим към благородниците, които ще ни нахранят за без пари!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам ток от руска АЕЦ! Искам ток от американски ТЕЦ. Тоя руския ток хем по-скъп, хем много некачествен. Не ми работят американските електроуреди с него. Телевизора само Путин ми показва, радиото руски песни ми пее... Да се закрива АЕЦ Козлодуй! Веднага!!!
32
2
 
6
 
! Отговори
Миле преди 1 година
Е отде да ги купи частите , от хамериканците ли ? Да питат укропитеците те трябва да имат подходящи части и без това ток им не трябва на тях . Тъй че бъдем политикоректни
31
0
 
3
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Предполагам Гн Тагарев и гн Минджев ще преговарят в Кремъл силно наведени и смазани отзад.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аууу колко недемократично, срам за НАТО вска Бългавия. Отишли сме на бензиностанцията с ракети на пазар
29
1
 
10
 
! Отговори
Fena преди 1 година
До 27. Като си много умен, работлив, и тарикат - защо не си ги направиш сам тези части? Щели да ни се молят.... А ние ще ги понашляпаме, нали? И после - заповядайте таварищи 3 млрд. лева наши парички. Щото сме много умни, работливи и тарикати!
28
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали сте забелязали презрението в погледа на Си Дзипин при срещата му с Лили ***.
27
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само ще ни достави, ами и ще ни моли да ги купим. Както се молеше да й купуваме газа преди да започне войната заради отчаяното си икономическото състояние. Тепърва ще разпродава територията си Раша. И първите на които вече се самопредложи са китайците.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След тези подли и откровено русофобски номера и последното повишение на обема на доставяните снаряди и мини за оръдията, танковете, РПГ-та и РСЗО на ВСУ очаквате ли Русия да ви достави части и възли за АЕЦ-а?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката виждаме еди. ТЕЦ и това е,, Марица изток". Е престъпление след като го имаме да го ползваме. Елате в ДЕ да видите... Всичките им ТЕЦове работят на пълна мощност. Няма зелена, няма Розова, няма атомна. Всичко включено на пълни обороти. Така че включете незабавно изключените блокове а АЕЦа. И започнете строителството на,, Белене "